27

maj

Čokoladna modelirna masa

Čokoladni nasveti , Recepti za čokoladne sladice

Modelirna čokolada je zelo podobna fondantu, le da je zaradi vsebnosti čokolade veliko okusnejša. Uporabimo jo lahko za izdelavo dekoracije za sladice kot so rože, mašnjice in drugi okraski. Odlično se obnese tudi pri izdelavi figuric, saj jo lahko oblikujemo skoraj enako kot glino. Z njo pa lahko prekrijemo tudi celotno torto, saj se jo lahko razvalja popolnoma enako kot fondant. Čokoladna torta

Priprava ni zahtevna, lahko bi rekli, da je povsem preprosta. Je pa potrebno malo vaje, da dobimo občutek, kdaj je masa ravno pravšnje teksture. Poleg tega, da je zelo okusna in jo bomo pojedli z največjim veseljem, je modelirna čokolada tudi zelo "hvaležen" material za oblikovanje in dekoriranje.

Iz česa je narejena modelirna čokolada?

Obstaja kar nekaj različnih receptov in možnosti. Najbolj osnoven in največkrat uporabljen recept pa vsebuje zgolj 2 sestavini- stopljeno čokolado in koruzni sirup. Uporabimo lahko temno, mlečno ali belo čokolado, ki pa naj bo kvalitetna. V kolikor uporabimo čokolado, ki ni najboljše kvalitete, se zna zgoditi, da se masa lomi in popoka. S kvalitetno čokolado pa bo modelirna masa res lepa, svetleča in žametno gladka.

Recept za modelirno čokolado:

Razmerje med čokolado in koruznim sirupom je odvisno od vrste čokolade. Če uporabimo 340 g katerekoli čokolade, potem moramo dodati:

 

Postopek priprave:

  1. Najprej čokolado raztopimo nad vodno kopeljo.
  2. Med topljenjem večkrat premešamo, da dobimo gladko stopljeno čokolado brez koščkov.
  3. Ko je stopljena, jo odstavimo s štedilnika.
  4. Nato nad vodno kopeljo segrejemo še koruzni sirup, ampak le toliko, da je malo topel.
  5. Prilijemo ga k stopljeni čokoladi in z lopatko mešamo, da dobimo enotno zmes.
  6. Mešamo dokler nimamo strukture kot jo ima malo mehkejši sladoled.
  7. Dobljeno maso damo nato na plastično folijo, jo sploščimo, zavijemo in pustimo 24 ur, da se ohladi in strdi.
 

Kako dobiti gladko in svetlečo modelirno čokolado?

Skrivnost je v tem, da ne smemo čokolade predolgo mešati. Mešati moramo tako dolgo, da se koruzni sirup poveže s čokolado, ampak takoj, ko je tekstura podobna mehkejšemu sladoledu, moramo prenehati z mešanjem. Če bomo mešali predolgo, se bo olje ločilo od mase. To je kakavovo maslo. Ko je masa podobna sladoledu, jo zavijemo v plastično folijo in pustimo približno 24 ur. Lahko jo tudi čez noč damo v hladilniku.

Po 24 urah bo masa zelo trda in bo izgledalo kot da smo nekaj naredili narobe. Ampak nismo, saj je po takšnem času vedno trda. Da jo zmehčamo, jo lahko damo za 10 sekund v mikrovalovno pečico ali pa jo gnetemo, da se zmehča in postane primerna za oblikovanje.

Kako pobarvati modelirno čokolado?

Modelirno čokolado lahko tudi pobarvamo. Za barvanje ne potrebujemo kakšnih posebnih barv, ampak bodo v redu že navadne živilske barve. Morajo pa barve biti kvalitetne in zelo koncentrirane, zato da že majhna količina poskrbi za intenzivno barvo.

Če želimo zelo temno ali črno barvo modelirne čokolade, potem je najbolje, da uporabimo čim temnejšo temno čokolado.

Oblikovanje modelirne čokolade

Kot smo napisali je oblikovanje modelirne čokolade zelo preprosto in z njo lahko ustvarimo skoraj vse- od preproste dekoracije do zahtevnih figuric. Moramo pa imeti v mislih, da mase ne smemo pretirano gnesti med dlanmi, saj lahko zelo hitro postane preveč mehka in topla. Najlažje jo bomo oblikovali tako, da modelirne mase ne držimo v rokah, ampak jo imamo na mizi ter jo oblikujemo s pomočjo različnih pripomočkov, ki se uporabljajo za oblikovanje.

Priporočeni izdelki:

×

Zakaj pri nas?

5 razlogov

za kupovanje pri nas.

Preberi več