12

feb

Čokoladni recept: Kokosove kocke

Recepti za čokoladne sladice

Preprosta in hitro pripravljena sladica, ki je priljubljena tako med kuharskimi mojstri kot tudi med čistimi začetniki v kuhinji.

Ste vedeli, da kokosove kocke prihajajo iz Avstralije?

Kokosove kocke so avstralska vrsta sladice v obliki majhnih kock, oblitih s čokolado in povaljanih v kokosovi moki. V Avstraliji jim pravijo Lamington, ime pa naj bi dobile po Lordu Lamingtonu, ki je bil na prelomu 19. in 20. stoletja guverner zvezne države Queensland. Nekateri viri pa trdijo, da naj bi kocke ime dobile po njegovi ženi; viri si prav tako niso edini glede mojstra, ki se je domislil slastnega recepta zanje. Čokolada

Kot iznajditelja najpogosteje omenjajo kuharja Lorda Lamingtona, Armanda Gallanda, ki naj bi se recepta domislil v časovni stiski, ko je moral postreči Lamingtonove nenapovedane goste. Ker mu je primanjkovalo časa za nakup vseh sestavin, potrebnih za pripravo sladice, je uporabil kar ostanke vanilijevega kolača iz prejšnjega dne. Koščke kolača je pomočil v stopljeno čokolado in jih povaljal v kokosu. Jed je goste več kot navdušila, saj je bil kokos v tistem času v Evropi še neznanka, Gallanda pa je z njim seznanila njegova žena, ki je prihajala s Tahitija, otoka, kjer je bil kokos sestavni del lokalne kuhinje.

Preprost recept za pripravo kokosovih kock

Kokosove kocke so priljubljene širom po svetu. Po Avstraliji so kmalu osvojile Novo Zelandijo, Združene države Amerike in Afriko, v Evropi pa so najbolj priljubljene v Sloveniji, na Hrvaškem, Madžarskem, v Srbiji, Bosni in Hercegovini ter Romuniji. V Avstraliji pa vsako leto 21. julija celo praznujejo dan, posvečen njim in takrat jih po vsej državi pripravljajo ter prodajajo v dobrodelne namene. Tudi vi si privoščite to lahko in nadvse okusno avstralsko sladico!

Sestavine (za 16 porcij):


Za testo:

  • 2 skodelici večnamenske moke
  • ½ skodelice masla, segretega na sobno temperaturo
  • ¾ skodelice kristalnega sladkorja
  • ½ skodelice mleka
  • 2 jajci
  • 2 čajni žlički pecilnega praška
  • 1 čajna žlička vanilijevega sladkorja
  • ščepec soli


Za preliv:

  • ½ skodelice mleka
  • 3 čajne žličke margarine
  • 2 skodelici sladkorja v prahu
  • 1/3 skodelice kakava v prahu
  • 2 skodelici kokosove moke
  • kanček ruma (opcijsko)


Pripomočki:

  • večja posoda
  • manjša posoda
  • kozica
  • električni mešalnik
  • spatula
  • vilice
  • kvadraten pekač premera 20 cm
  • papir za peko
  • prozorna folija za živila


Postopek:

  1. V večji posodi zmešajte moko, pecilni prašek in sol.
  2. V manjši posodi z električnim mešalnikom stepite maslo, da postane popolnoma mehko. Nato dodajte sladkor in mešajte, da zmes postane lahka in puhasta. Zatem eno za drugim dodajte še jajca in zopet dobro stepite z električnim mešalnikom. Zmesi dodajte še vanilijev sladkor, nato pa s spatulo nežno vmešajte še mleko.
  3. Testo s spatulo enakomerno razporedite po pekaču, ki ste ga pred tem zaščitili s papirjem za peko. Pecite približno 25–30 minut na 180 °C oziroma dokler testo ni popolnoma pečeno. To lahko preverite tako, da vilice zapičite v testo in če se na njih nahajajo koščki testa, potem testo še ni pečeno. Če pa so vilice popolnoma suhe, je testo pečeno. Nato testo vzemite iz pečice in počakajte še približno 10 minut, da se nekoliko ohladi.
  4. Ko je testo popolnoma ohlajeno, ga razrežite na 16 kock in vsako od njih zavijte v prozorno folijo za živila. Kocke postavite v hladilnik za vsaj 2 uri.
  5. V kozici segrejte mleko, margarino, sladkor in kakav v prahu ter kuhajte tako dolgo, da se vse sestavine prepojijo med seboj. Med kuhanjem ves čas nežno mešajte.
  6. Ko se preliv nekoliko ohladi, lahko dodate še malo ruma in zopet dobro premešate.
  7. Na krožnik oziroma delovno površino potresite kokos. Narezane kocke najprej potopite v čokolado, nato pa jih povaljajte v kokosu. 
  8. Počakajte, da se kokosove kocke ohladijo, nato pa jih lahko postrežete izbrani družbi.
 
Dober tek!

Priporočeni izdelki:

×

Zakaj pri nas?

5 razlogov

za kupovanje pri nas.

Preberi več