01

maj

Preprost recept za domače čokoladne praline

Recepti za čokoladne sladice

Vas med nakupovanjem vedno znova premami pogled na čudovite bonboniere, v katerih se skrivajo čokoladice različnih okusov? Ste že kdaj pomislili, da bi praline pripravili doma? Nikar se ne ustrašite, z malo truda jih lahko pripravite tudi, če niste najbolj vešči v kuhinji.

Prve praline so bile komaj kaj podobne današnjim

PralinePraline oziroma pralineji imajo tako bogato zgodovino, kot je bogat njihov okus. Prve praline naj bi v zgodnjem 17. stoletju izdelal kuharski mojster znanega francoskega diplomata. Kljub temu, da so takrat že poznali čokolado, so bile prve praline izdelane iz celih mandljev, oblitih s karameliziranim sladkorjem. Iz Francije izhaja tudi njihovo ime, saj beseda praliné pomeni s čokolado zmešan sladkorni prah za oblivanje.

Danes so praline običajno izdelane iz treh osnovnih sestavin – oreščkov, sladkorja in smetane. Poznamo dve glavni vrsti: francoske in ameriške. Kot rečeno, so jih prvi izdelovali Francozi, na ameriški jug, v New Orleans, pa naj bi jih prinesle francoske nune uršulinke. Mlada dekleta so učila kuhati, med drugim izdelovati tudi praline. Ko so ta dekleta odrastla in si našla može v drugih mestih v Louisiani ter v okolici, se je ta okusna slaščica razširila po ameriškem jugu.

Najbolj so priljubljene v Franciji, Ameriki in Belgiji

Po originalnem francoskem receptu so praline izdelane iz mandljev in karameliziranega sladkorja. V južnem delu Severne Amerike v 17. stoletju mandlji niso bili tako lahko dosegljivi, zato so te zamenjali z ameriškimi oziroma pekan orehi. Ker se je ta kombinacija izkazala za izjemno okusno, so te vrste pralinejev v Louisiani, Georgii, Teksasu in drugih zveznih državah na jugu Severne Amerike še vedno najbolj priljubljeni.

Čokoladne praline, ki jih danes najbolj poznamo – trdno čokoladno lupino, polnjeno z različnimi polnili – je leta 1912 izumil Jean Neuhas. In to kje drugje kot v Belgiji, evropski prestolnici čokolade! Originalne belgijske praline so veliko mehkejše od njihovih predhodnic, največkrat so izdelane iz kombinacije lešnikov, mandljev, sladkorja, sirupa in mlečne paste.

Praznik pralin

Ali ste vedeli, da obstaja tudi praznik, posvečen pralinam? Vsako leto 24. junija slaščičarji in sladokusci po vsem svetu praznujejo dan, ko se lahko sladkajo brez slabe vesti in uživajo v pralinah na sto in en način. Še posebej v New Orleansu se na ta dan okoli malih in večjih trgovinic s pralinami zbere ogromno število ljudi. Če se v tem času nahajate kje v bližini, nikar ne pozabite zaviti v katero izmed njih in se prepustiti harmoniji sladkih okusov.

Enostaven recept za pripravo čokoladnih pralin doma

Ćokoladne kapljiceČokoladne praline so dandanes na voljo že tako rekoč v vsaki trgovini, a njihova priprava doma ima prav poseben čar. Le kaj je lepšega, kot da se posladkate z nečim, v kar ste vložili svoj čas in trud?
Največja lepota pralin je v tem, da lahko eksperimentirate ne le z okusom, pač pa tudi z njihovo obliko in tako ustvarite čudovite slaščice. Če niste tako vešči v tovrstnih »ročnih spretnostih«, si lahko pomagate tudi s silikonskim modelom za praline. Ker se mnogi ne upajo lotiti njihove izdelave, saj je ta običajno zelo zahtevna, vam predstavljamo povsem preprost recept, s pomočjo katerega lahko čokoladne praline pripravite tudi tisti, ki niso najbolj vešči v kuhinji.

Za 24 pralin potrebujete:
- kozico
- kuhalnico
- žlico
- silikonski model za praline
- 100 g mlečne, temne ali bele čokolade v kapljicah ali 100 g jedilne čokolade
- 0,4 dl olja
- aromo ali nekaj kapljic ruma
- suho sadje ali na koščke narezano sveže sadje, marcipan, oreščke … (po vašem okusu)

Postopek:
Nad vodno soparo raztopite jedilno čokolado ali čokolado v kapljicah (ta se lažje topi) ter prilijte olje. Dobro premešajte in dodajte nekaj kapljic ruma, lahko tudi sadno ali vanilijevo aromo. Stopljeno čokolado previdno vlivajte v modelčke za praline do 1/3, pri čemer si lahko pomagate z žlico. Model za praline postavite v hladilnik za približno pol ure, da se čokolada strdi. Nato v modelčke položite suho ali sveže sadje, marcipan, oreščke ali kaj drugega po vašem okusu, nato čez prelijte še preostalo stopljeno čokolado. Model za praline znova postavite v hladilnik, dokler se praline popolnoma ne ohladijo in strdijo.

Pa dober tek!

Priporočeni izdelki:

×

Zakaj pri nas?

5 razlogov

za kupovanje pri nas.

Preberi več