Kategorije

Za čokoholike

Predlogi iskanja

Jabolčna pita

  • Čas priprave: 2 uri 45 min
  • Težavnost:
  • Št. sestavin: 17
jabolcna pita

Jabolčna pita je sladica, ki s kombinacijo jabolk in krhkega testa popelje v jesensko-zimske dni. Jabolčna pita zahteva kakšno stopnjo spretnosti več, a to še ne pomeni, da bo njena priprava nemogoča. S tem receptom in osnovnimi sestavinami, ki jih verjetno že imate pri roki, bo jabolčna pita zagotovo uspela. 


Kot je pomembno, da struktura testa ni pretrda, je zelo pomembno, da za nadev izberemo prava jabolka. Jabolčna pita naj bo bogato obložena, a vseeno naj ohrani obliko. Najboljša izbira za to pa bodo čvrsta jabolka.

Ob nakupu BAM izdelkov lahko uporabite kodo RECEPT, ki vam prinese 10% popust na celotni nakup.

Pri okusu pa se izogibajmo uporabi jabolk, ki so le sladka ali le trpka, torej takšnih s samo "enim" okusom. Najboljša kombinacija je izbira sladkih in trpkih jabolk. Takšna izbira poskrbi za bolj uravnotežen okus, jabolčna pita bo obdržala svojo obliko. Priporočamo uporabo Granny Smith ali Jonagold jabolk, ne priporočamo pa uporabe Gala ali Honey Crisp jabolk.


Še dodaten BAM nasvet: jabolk ne prekuhamo, ampak jih posujemo z začimbami, pustimo, da spustijo svoj sok in jih nato le odcedimo. Jabolka tako ohranijo svojo obliko, zaradi tega pa jabolčna pita ne bo razmočena.


Še več trikov in nasvetov za pripravo jabolčne pite čaka tukaj.

Namesto jabolčne pite lahko pripravite tudi:

Najljubša spletna spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

Jabolčna pita

  • Čas priprave: 2 uri 45 min
  • Težavnost:
  • Št. sestavin: 17

Sestavine:

  • 325 g večnamenske moke
  • ščep fino mlete morske soli
  • ščep sladkorja
  • 230 g hladnega neslanega masla
  • 4 do 8 žlic mrzle vode
  • 7 do 8 jabolk
  • 100 g rjavega sladkorja
  • 100 g sladkorja
  • ščep fino mlete morske soli
  • ena čajna žlička mletega cimeta
  • ščep mletega ingverja
  • ščep muškatnega oreščka
  • 2 žlici koruznega škroba
  • 1 žlica masla
  • 1 jajce
  • 1 čajna žlička BAM vanilijeve paste

Navodila za uporabo:

1. Korak

Če krhko testo pripravljamo brez kuhinjskega robota, v srednjo skledo dodamo polovico celotne količine moke, sol in sladkor. Mešamo toliko časa, da se sestavine povežejo. Maslo narezano na kocke zmešamo le toliko, da maslo prekrijemo z mešanico moke, sladkorja in soli. Nato z rokami premešamo tako, da dobi celotna zmes mokasto teksturo, podobno svežim krušnim drobtinam. Takšna postane po približno 1 do 2 minutah mešanja. Dodamo preostalo količino moke. Mešamo toliko časa, da bo testo videti drobljivo s koščki v velikosti graha. Po mešanici poškropimo vodo – začnemo s 4 žlicami in dodajmo od tam. Drobtine naj začnejo tvoriti večje grozde. Če odtrgamo nekaj testa in se to drži skupaj, pomeni, da je pripravljeno. Če testo razpade, dodamo še 2 do 4 žlice vode in gnetemo, dokler testo ne obdrži svoje oblike. Odstranimo testo iz posode in ga položimo čisto površino. Iz testa pripravimo kroglo. Kroglico prerežemo na pol in ga ovijemo s plastično folijo. Kroglici v hladilniku hranimo vsaj eno uro.

2. Korak

Iz hladilnika vzamemo eno od kroglic testa in ga za 5 minut pustimo na sobni temperaturi. Delovno površino, vrh testa in valjar rahlo pomokamo. Nato z valjarjem razvaljamo testo na velikost pekača, ki ga bomo uporabili za peko jabolčne pite. Velikost lahko preverite tako, da obrnete posodo za pito čez okroglo testo. Če želite testo prenesti v posodo, začnite na enem koncu, zavijte testo okoli valjarja in nato odvijte po posodi. Razvaljano testo nežno potisnemo v posodo, tako da obloži dno in stranice posode. Pazimo, da ne vlečemo ali raztegujemo testa. Nato z nožem ali kuhinjskimi škarjami obrežite testo do približno 1,5 cm od roba posode. Prepognite rob testa pod seboj, tako da ustvari debelejši, 1/4-palčni rob, ki leži na robu posode. Nato robove stisnemo tako, da s kazalcem ene roke pritisnemo ob rob testa z notranje strani posode, medtem ko z zunanje strani nežno pritisnemo z dvema členkoma druge roke. Testo hranite v hladilniku vsaj 20 minut ali zamrznite 5 minut pred peko. Če pripravljate pito z dvojno skorjo, robov še ne stiskajte. Razvaljajte drugi kolut testa, napolnite pito in nanjo nanesite drugi krog testa. Obrežite robove in nato stisnite.

1. Korak

Jabolka olupimo in nato prerežemo na pol. Odstranimo jedra in nato polovice jabolk narežemo na tanke rezine, debele približno pol centimetra. Jabolčne rezine položimo v zelo veliko skledo. Po jabolkih raztresemo sladkor, sol in začimbe, nato pa jih z rokami premešamo, tako da čim bolj premažemo jabolčne rezine. Jabolka za eno uro pustimo pri sobni temperaturi, da spustijo sokove.

1. Korak

Jabolka odcedimo, sok shranimo. Po jabolkah posujemo koruzni škrob. Večino jabolk prenesemo v pripravljeno spodnjo skorjo in jih z rokami resnično zapakiramo v pito. Pito z jabolkami nadevamo do roba skorje. Če imate preveč jabolk, jih shranite. Jabolka prelijemo s sokovi, ki so se nabrali na dnu posode. Pri dodajanju sokov bodimo previdni, da ne bo jabolčna pita preveč razmočena. Žlico masla narežemo in jih razporedimo po piti. Preostalo testo razvaljamo in ga narežemo na trakove. S trakovi naredimo vzorec mreže na jabolčno plast. Jajce stepemo z žlico vode, nato pa rahlo premažemo pripravljeno mrežo.

2. Korak

Pripravljeno pito položimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Pito v pečici segreti na 200 stopinj, pečemo približno 75 minut, nekajkrat obrnemo, da se enakomerno zapeče. Če opazimo, da skorja za pito prehitro porjavi, oblikujemo velik kos folije in ga položimo na pito. Kot bi naredili kupolo. Jabolčna pita je pečena, ko sokovi brbotajo skozi odprtine na zgornji skorji. Če ne vidite mehurčkov, pita potrebuje še nekaj dodatnega časa.

Naroči sestavine z 10% popustom:

Vrhunski BAM izdelki za peko.

Popust za izdelke iz recepta - 10%:
-1,19 €
Skupaj:
10,71 €
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Želim prejeti čoko e-revijo!

Želim prejeti čoko e-revijo!

Vpiši svoj elektronski naslov, mi pa ti na tvoj naslov pošljemo brezplačno čoko E-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno