Sufle recept ali souffle?

Čas priprave 45 min
Št. sestavin: 9
Težavnost
Recipe stars Recipe stars Recipe stars Recipe stars Recipe stars
(1)

Čokoladni sufle ali čokoladni souffle je poleg creme brûlée ena od najbolj oboževanih razkošnih francoskih sladic. Ker se zdi, da gre za zahtevno sladico (mogoče že zaradi samega imena) pa se večina slaščičarskih mojstrov začetnikov ne zaveda, da se priprava sliši veliko bolj zastrašujoče, kot v resnici je.

Ste mogoče presenečeni, ko izveste, da za čokoladni sufle potrebujete le 7 osnovnih sestavin, celoten postopek pa traja od začetka do konca približno 45 minut. Če želite, si lahko pripravo še dodatno poenostavite z našo BAM mešanico za čokoladni souffle. Ne glede na to, za katero možnost se boste odločili, je zelo pomembno, da pri pripravi uporabite pravo čokolado. Čokoladni sufle je tako dober, kot je dobra čokolada, ki jo uporabite. Mi bomo uporabili BAM temno čokolado, ki s svojim pristnim kakavovim okusom čokoladnemu sufleju doda ravno prav grenko-čokoladni okus. 

Dodatne nasvete za pripravo sufleja najdete tukaj.

Po želji lahko pripravite tudi čokoladni sufle z BAM belo čokolado. Sufle receptu lahko dodate sadje ali okus popestrite z BAM namazi.

Sestavine

Sestavine
Sestavine za sufle posodice
  • 15 g neslanega masla sobne temperature
  • 15 g sladkorja

Navodila za pripravo

Priprava
1. Korak
Nad vodno kopeljo stopite čokolado in maslo. V čokoladno zmes primešajte jajčne rumenjake, BAM vanilijevo pasto in sol.
2. Korak
V ločeni srednje veliki stekleni ali kovinski skledi pri visoki hitrosti stepajte beljake in vinski kame, dokler ne nastanejo mehki vrhovi, to je približno 2 minuti. Med mešanjem na na visoki hitrosti, počasi dodajajte sladkor v treh obrokih: po 1 žlico naenkrat, in ga stepajte vsaj 5 sekund, preden dodate naslednjo žlico. Ko boste dodali vso količino sladkorja, stepajte še približno 2 minuti, dokler se ne oblikujejo čvrsti in sijoči vrhovi.
3. Korak
Zmes z beljaki počasi in nežno vmešajte v čokoladno zmes. Najbolje je, da to storite v treh ločenih obrokih, pri čemer vsakega od njih popolnoma združite, preden vmešate še drugega.
4. Korak
Pripravljeno zmes za pet do deset minut shranite v hladilniku, medtem ko segrevate pečico in pripravljate posodice, v katerih se bo pekel čokoladni sufle.
5. Korak
Stojalo v pečici nastavite v spodnji tretji položaj in jo segrejte na 200°C. Ko se pečica segrev, si pripravite posodice za peko. Namažite jih z izdatno plastjo zmehčanega masla. Posujte z granuliranim sladkorjem, nato pa vsako posodo obrnite, da se na vseh mestih posodice naredi sladkorna prevleka.. Odvečni sladkor zavrzite.
6. Korak
V posodice enakomerno razporedite testo. Z nožem ali lopatko za glazuro zgladite površino. Z nožem, lopatko za glazuro ali palcem obkrožite rob na vrhu in tako ustvarite "kanalček" med čokoladno zmesjo in robom posodice. Če boste za pripravo uporabili BAM mešanico za čokoladni souffle, sledite navodilom na embalaži izdelka.
Peka čokoladnih suflejev
1. Korak
Pekač s posodicami v katerih je čokoladna zmes, postavite v pečico. Takoj zmanjšajte temperaturo pečice na 190°C. Pecite 13-14 minut ali dokler se robovi ne poravnajo, sredina pa se komaj zaziblje, ko rahlo potrkate po pekaču. Pečice ne odpirajte prepogosto, saj tako čokoladni sufle ne bo dobro vzhajal. Ko so pečeni, jih vzamite iz pečice in takoj postrezite. Pomembno je, da jih postrežete takoj, saj sufleji svojo vzhajano obliko izgubijo v nekaj minutah. Pa dober tek!

Izdelki iz trgovine Poglejte vse naše izdelke

Avtor recepta:
Urša R.
Urednica
Bi lahko imela še lepše delo, kot je delo s čokolado?

Ostali recepti Preglejte ostale recepte

Ustvarjaj kot pravi Čokochef

Vpiši svoj elektronski naslov, mi pa ti na tvoj naslov pošljemo brezplačno e-knjigo receptov, ki vsebuje kar 9 najbolj kul čokoladnih receptov priznanih slovenskih čokochefov.