Sočna čokoladna torta z jagodami

Čas priprave 1 ura 45 min
Št. sestavin: 15
Težavnost
Recipe stars Recipe stars Recipe stars Recipe stars Recipe stars

Sočna čokoladna torta z jagodami je res videti kot navadna čokoladna torta, ampak ni. V čokoladni kremi se skriva nežna, ravno prav opazna aroma jagod, ki poskrbi, da bo čokolanda torta okusa, ki jo popelje na višjo raven. V kremi se prepletata še BAM mlečna in temna čokolada, ki poskrbita za pravo ravnovesje. 

Ob nakupu BAM izdelkov lahko uporabite kodo RECEPT, ki vam prinese 10% popust na celotni nakup.

BAM nasvet, da bo čokoladna torta res popolna: velikost jajc, ki jih uporabite za pripravo biskvita, je zelo pomembna. Čokoladna torta je pripravljena z jajci velikosti M, ki so težka od 53 do 63 g. Velikost jajc vpliva na razmerje med sestavinami, torej na teksturo in okus.

Najbrž se vam je že zgodilo, da ste v piko sledili receptu, čokoladna torta pa ni bil takšna, kot ste pričakovali. V takem primeru je skoraj zagotovo kriva velikost jajc, ki so bila bodisi premajhna ali prevelika glede na količino (predvsem) suhih sestavin. Če torej recept zahteva določeno velikost jajc, to upoštevamo.

S sestavinami lahko pripravite 8 kosov torte, pripravljene v pekaču premera 18 cm.

BAM nasvet in recept je del BAM knjige receptov - Torte, ki smo jo ustvarili skupaj s slaščičarko Urško Jerman, ki ustvarja pod imenom Cake O'Clock.

Namesto čokoladne torte z jagodami, lahko svoje brbončice razvajate še z drugimi okusi. Pripravili smo par idej:

Sestavine

Za biskvit:
  • 2 jajci (velikostni razred M)
  • 70 g kristalnega sladkorja
Za jagodni pire:
  • 100 g zamrznjenih jagod
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
Za čokoladno kremo:
  • 3 lističi želatine
  • 2 kapljici jagodne arome
Za vlaženje biskvita:
  • 1 dl vode
  • 1 zavitek limoninega sladkorja
Za čokoladno glazuro:
  • 85 g sladke smetane

Navodila za pripravo

Postopek priprave
1. Korak
Pečico segrejemo na 180°C. Jajci s sladkorjem na najvišji hitrosti stepamo 10 minut. Na jajčno maso presejemo moko s kakavom in nežno vmešamo z lopatko. Maso enakomerno razporedimo po pekaču, premera 18 cm, ki smo ga obložili s papirjem za peko (dno), in pečemo 15 minut. Pečen biskvit po par minutah vzamemo iz pekača in ga ohladimo na mreži.
2. Korak
Med peko biskvita pripravimo sladkorno raztopino in jagodni pire: jagode zavremo s sladkorjem, jih zmeljemo s paličnim mešalnikom in ohladimo do mlačnega.
3. Korak
Med ohlajanjem biskvita pripravimo čokoladno kremo. Čokolado s 100 g sladke smetane stopimo nad paro; ostalo smetano (250 g) stepemo in damo na hladno. Lističe želatine vsaj 5 minut namakamo v hladni vodi. V stopljeni čokoladi raztopimo ožeto želatino in dodamo jagodni pire ter jagodno aromo. Z lopatko premešamo, da se sestavine lepo povežejo, odmaknemo iz pare in ohladimo do mlačnega. Mlačni čokoladi z lopatko primešamo stepeno smetano.
4. Korak
Biskvit prerežemo na dva enaka dela; zgornji del obrežemo na velikost 14 cm (4 cm manj od premera torte). Spodnji, večji biskvit damo na podstavek, ga navlažimo in namestimo obroč. Premažemo s slabo polovico kreme in površino gladko poravnamo. Na sredino postavimo manjši biskvit in ga navlažimo. Premažemo z ostalo kremo - najprej zapolnimo rob okoli biskvita, površino gladko poravnamo in torto damo v hladilnik, da se učvrsti.
5. Korak
Ko je krema ohlajena, jo prelijemo s čokoladno glazuro: smetano segrejemo do vretja in jo prelijemo po čokoladi. Počakamo eno minuto in nato z lopatko gladko zmešamo. Nekoliko ohladimo in prelijemo po kremi.
6. Korak
Torto pred postrežbo ohlajamo vsaj 5 ur. Ohlajeni torti odstranimo obroč in jo poljubno dekoriramo.

Izdelki iz trgovine Poglejte vse naše izdelke

Avtor recepta:
Čokoholik Mojačokolada

Ostali recepti Preglejte ostale recepte

Ustvarjaj kot pravi Čokochef

Vpiši svoj elektronski naslov, mi pa ti na tvoj naslov pošljemo brezplačno e-knjigo receptov, ki vsebuje kar 9 najbolj kul čokoladnih receptov priznanih slovenskih čokochefov.