Rolada z bučnimi semeni, vanilijevo kremo in malinami

Čas priprave 1 ura 30 min
Št. sestavin: 15
Težavnost
Recipe stars Recipe stars Recipe stars Recipe stars Recipe stars
(1)

Si predstavljate okus vanilijevega sladoleda in bučnega olja? Dodamo še malo moke, vanilijeve kreme, malin in ostalih osnovnih sestavin za peko in nastane odlična rolada z bučnimi semeni, vanilijevo kremo in malinami.

Zmotno je prepričanje, da rolada sladilca, katere priprava je popolnoma enostavna. Rolada je sladica, katere biskvit je sestavljen le iz moke, jajc in sladkorja. A-a! Vsak, ki je kadarkoli pripravljal rolado, ve, da to sploh ni res in da je rolada ena izmed sladic, ki slovi po zahtevni pripravi.

Ob nakupu BAM izdelkov lahko uporabite kodo RECEPT, ki vam prinese 10% popust na celotni nakup.

Za pripravo osnovne biskvitne mase, ki je osnova za vse sladice, potrebujemo le tri sestavine: jajca, sladkor in moko. Pri biskvitu večinoma uporabimo enak delež sladkorja in moke, pri roladah pa je delež moke nekoliko manjši, zato je testo dovolj prožno, da med zvijanjem ne poka.

Enako kot pri peki biskvita za torte in rezine smo pozorni tudi pri biskvitu za rolade. Poleg priprave mase pazimo še na to, da testa ne prepečemo, saj bo trše in suho, pri zvijanju pa bo pokalo zaradi pomanjkanja vlage in prožnosti. Še več trikov in nasvetov za pripravo rolade najdete TUKAJ.

Tokrat smo rolado pripravili z bučnimi semeni, vanilijevo kremo, katero smo osvežili z malinami. Če receptu sledite od prvega do zadnjega koraka, bo rolada zagotovo uspela!

Sestavine recepta so primerne za 12 kosov rolade. Recept je del BAM knjige receptov: Sladki prigrizki.

Namesto rolade z bučnimi semeni, lahko pripravite tudi:

Sestavine

Za biskvit:
  • 6 jajc (velikostni razred M)
  • 150 g kristalnega sladkorja
  • 2 žlici bučnega olja
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • 60 g gladke moke
  • 100 g bučnih semen
  • 1⁄2 zavitka pecilnega praška
Za vanilijevo kremo:
  • 50 g škroba (Gustin)
  • 50 g masla
  • 100 g sira mascarpone
  • 100 g svežih malin

Navodila za pripravo

Postopek priprave
1. Korak
Pečico segrejemo na 180°C. Bučna semena zmeljemo v moko. Jajca ločimo. Beljake stepemo v čvrst sneg. Rumenjake bledo stepemo s sladkorji in med stepanjem dodamo bučno olje. Moko, bučno moko in pecilni prašek premešamo in dodamo k rumenjakom. Gladko zmešamo z ročnim mešalnikom. V treh korakih z lopatko primešamo še sneg beljakov. Gospodinjski pekač obložimo s papirjem za peko. Enakomerno ga premažemo z biskvitno maso in pečemo približno 13 minut.
2. Korak
Na delovno površino raztegnemo čisto kuhinjsko krpo. Pečen biskvit z zgornjo stranjo navzdol zvrnemo na krpo, odlepimo papir za peko in s krpo vred zavijemo v rolado - zavijemo po dolžini. Pustimo, da se ohladi.
3. Korak
300 ml mleka zavremo. 50 ml mleka gladko zmešamo s škrobom, sladkorjem, rumenjakoma in vaniljevo pasto. Jajčno mešanico med mešanjem vlivamo v vrelo mleko in med stalnim mešanjem kuhamo, dokler se ne zgosti. Kuhano kremo odstavimo in v njej stopimo koščke masla. Kremo pokrijemo tako, da se dotika plastične folije in ohladimo.
4. Korak
Ohlajeno kremo z ročnim mešalnikom stepamo tako dolgo, da spet postane gladka. Med mešanjem dodamo sir mascarpone, nazadnje dodamo še maline in z mešalnikom na hitro premešamo.
5. Korak
Ohlajeno testo za rolado odvijemo in premažemo s kremo do 3⁄4 testa. S pomočjo krpe ga tesno zavijemo v rolado. Rolado ovijemo s plastično folijo in jo za nekaj ur damo na hladno, da se krema učvrsti, nato jo poljubno dekoriramo.

Izdelki iz trgovine Poglejte vse naše izdelke

Avtor recepta:
Čokoholik Mojačokolada

Ostali recepti Preglejte ostale recepte

Ustvarjaj kot pravi Čokochef

Vpiši svoj elektronski naslov, mi pa ti na tvoj naslov pošljemo brezplačno e-knjigo receptov, ki vsebuje kar 9 najbolj kul čokoladnih receptov priznanih slovenskih čokochefov.