Rafaelo torta ali Raffaello torta?

Čas priprave 2 uri 35 min
Št. sestavin: 20
Težavnost
Recipe stars Recipe stars Recipe stars Recipe stars Recipe stars
(3)

Ljubitelji kokosa zagotovo poznate slavno Raffaello slaščico podjetja Ferrero. Morda ga prepoznaš po njegovem "bratranca" ali po slavnih čokoladnih kroglicah Ferrero Rocher. Raffaello ne vsebuje čokolade, kokosova kroglica je sestavljena iz celega blanširanega mandlja, obkroženega s kokosovo smetano v sveži lupini oblatov, posuta s kokosovimi kosmiči.

Zdaj pa si tak okus pripravi še v različnih plasteh tvoje nove najljubše kokosove torte. Se tudi ti sprašuješ, kako je pravilno: Rafaelo ali Raffello? Za ljubitelje kokosovih kroglic je to popolnoma vseeno, pomembno je le, da se z okusom najbolj približamo okusu slavnih kokosovih kroglic. Pripravili smo recept za plasti vlažne in nežne mandljeve torte, kokosove kreme in kokosove švicarske maslene kreme iz meringe.

Če pa ti je bolj kot Raffaello všeč Ferrero Rocher pa te recept za slavno sočno torto čaka tukaj.

Sestavine

Sestavine za biskvit iz mandljeve moke
  • 200 g moke
  • 75 g BAM mandljeve moke
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 3/4 žličke soli
  • 170 g neslanega masla sobne temperature
Sestavine za kokosovo kremo
  • 3 žlice sladkorja
  • 1 velik rumenjak
Sestavine za kokosovo masleno švicarsko kremo
  • 5 velikih beljakov
  • 300 g sladkorja
  • 340 g neslanega masla sobne temperature
  • 3-4 žlice kokosovega mleka v prahu
  • 1-2 kapljici mandljevega ekstrakta

Navodila za pripravo

Priprava biskvita
1. Korak
Pečico segrej na 175 stopinj Celzija. Tri pekače premera 15 cm premaži z maslom in obloži s peki papirjem.
2. Korak
V srednji skledi stepi moko, mandljevo moko, pecilni prašek in sol. Mešaj toliko časa, da dobiš gladko zmes. V ločeni posodi stepi maslo in sladkor, dokler ne dobiš puhaste osnove (približno 3 minute). Zmanjšaj hitrost mešanja in dodaj posptopoma dodaj jajca. Spet mešaj toliko časa, da dobiš popolnoma gladko zmes.
3. Korak
Dodaj BAM vanilijevo pasto in mandljev ekstrakt. Mešanici z maslom, sladkorjem in jajci postopoma dodajaj mešanico moke, pecilnega praška in soli. Mešaj toliko časa, da dobiš popolnoma gladko zmes. Peci približno 35 minut ali dokler zobotrebec, vstavljen v sredino, ne pride ven večinoma čist. Vse tri torte položi na rešetko, da se popolnoma ohladijo.
Priprava kokosove kreme
1. Korak
V srednjo ponev vlij približno 3/4 skodelice kokosovega mleka in BAM vanilijevo pasto. Kuhaj na močnem ognju in pogosto mešaj, dokler ne začne vreti. Takrat umakni kozico.
2. Korak
V srednji skledi stepi preostalo 1/4 skodelice kokosovega mleka, rumenjaka, sladkor in koruzni škrob. Med intenzivnim mešanjem počasi vlij vroče mleko v jajčno mešanico. Mešanico zlij nazaj v ponev in kuhaj na močnem ognju. Pri tem nenehno mešaj, dokler se ne zgosti in zavre.
3. Korak
Kuhano kokosovo kremo skozi cedilo prelij v majhno skledo. Plastično folijo položi neposredno na kremo, tako preprečiš, da bi se ne kremi naredila "kožica". Ohladi na sobno temperaturo in nato za nekaj ur kremo postavi v hladilnik.
Priprava kokosove švicarske kreme
1. Korak
Beljake in sladkor dodaj v skledo in mešajte, dokler ne dobiš gladke zmesi. Posodo z beljaki in sladkorjem postavi nad lonec z 1-2 "vrele vode" ali vodno kopel in neprestano mešaj z metlico. Mešaj toliko časa, da zmes postane vroča in na dotik ni več zrnata (približno 3 minute). Pazi, da so beljaki res dobro ločeni od rumenjakov in da v posodi ali nastavkih za mešanje ni sledi masla. Tako preprečiš, da se meringa ne bi strdila.
2. Korak
Na srednji stopnji mešalnika mešaj toliko časa, dokler se meringa ne strdi in ohladi (skleda ni več topla na dotik (približno 5-10 minut)). Počasi dodaj maslo narezano na kocke in mešaj toliko časa, da mešanica postane gladka. Dodaj kokosovo mleko v prahu, mandljev ekstrakt in mešaj toliko časa, do dobiš gladko in puhasto zmes.
Sestavljanje torte
1. Korak
Prvo plast torte položi na stojalo za torte ali servirni krožnik. Na prvo plast torte nanesi tanek sloj maslene kreme. Kremo nanesi tako, da z njo narediš rahel rob. Pomagaj si z okvirjem pekača za torte. Sredino napolni s polovico kokosove kreme (približno 1/2 skodelice) in jo enakomerno razporedi. Potresi z približno dvema žlicama narezanih mandljev. Ponovi z naslednjo plastjo.
2. Korak
Na vrh postavi še zadnjo plast torte. Obmaži jo s preostalo masleno kremo. Obmazano torto postavi na hladno za 20 minut. Če je ostalo še kaj maslene kreme, jo lahko uporabiš za še dodatno dekoracijo torte. Po želji lahko dodaš še Raffaello kroglice. Na stranice torte nežno pritisni še natrgan kokos in tvoja torta je končana.
Priprema torte
1. Korak
Na vrh stavi zadnji sloj torte. Premaži ga ostatkom kreme od maslaca. Premazanu tortu 20 minuta ostavi na hladnom. Ako je ostalo još kreme od maslaca, možeš je upotrijebiti za dodatno ukrašavanje torte. Po želji možeš dodati i Raffaello kuglice. Na stranice torte lagano pritisni kokos brašno i tvoja je torta gotova.

Izdelki iz trgovine Poglejte vse naše izdelke

Avtor recepta:
Čokoholik Mojačokolada

Ostali recepti Preglejte ostale recepte

Ustvarjaj kot pravi Čokochef

Vpiši svoj elektronski naslov, mi pa ti na tvoj naslov pošljemo brezplačno e-knjigo receptov, ki vsebuje kar 9 najbolj kul čokoladnih receptov priznanih slovenskih čokochefov.