Preprost recept za domače čokoladne praline

Čas priprave 45 min
Št. sestavin: 4
Težavnost

Te med nakupovanjem vedno znova premami pogled na čudovite bonboniere, v katerih se skrivajo čokoladice različnih okusov? Si že kdaj pomislil, da bi praline pripravil doma? Nikar se ne ustraši, z malo truda jih lahko pripraviš tudi, če nisi najbolj vešč v kuhinji.

Praline oziroma pralineji imajo tako bogato zgodovino, kot je bogat njihov okus. Prve praline naj bi v zgodnjem 17. stoletju izdelal kuharski mojster znanega francoskega diplomata. Kljub temu, da so takrat že poznali čokolado, so bile prve praline izdelane iz celih mandljev, oblitih s karameliziranim sladkorjem. Iz Francije izhaja tudi njihovo ime, saj beseda praliné pomeni s čokolado zmešan sladkorni prah za oblivanje.

Danes so praline običajno izdelane iz treh osnovnih sestavin – oreščkov, sladkorja in smetane.

ZANIMIVOST: Ali veš, da obstaja tudi praznik pralin?

Vsako leto 24. junija slaščičarji in sladokusci po vsem svetu praznujejo dan, ko se lahko sladkajo brez slabe vesti in uživajo v pralinah na sto in en način. Še posebej v New Orleansu se na ta dan okoli malih in večjih trgovinic s pralinami zbere ogromno število ljudi. Če se v tem času nahajate kje v bližini, nikar ne pozabite zaviti v katero izmed njih in se prepustiti harmoniji sladkih okusov.

Sestavine

Sestavine za 24 pralin
  • aromo ali nekaj kapljic ruma
  • Suho sadje ali na koščke narezano sveže sadje, marcipan, oreščke.

Navodila za pripravo

Priprava
1. Korak
Nad vodno soparo raztopite jedilno čokolado ali čokolado v kapljicah (ta se lažje topi) ter prilijte olje. Dobro premešajte in dodajte nekaj kapljic ruma, lahko tudi sadno ali vanilijevo aromo.
2. Korak
Stopljeno čokolado previdno vlivajte v modelčke za praline do 1/3, pri čemer si lahko pomagate z žlico. Model za praline postavite v hladilnik za približno pol ure, da se čokolada strdi.
3. Korak
Nato v modelčke položite suho ali sveže sadje, marcipan, oreščke ali kaj drugega po vašem okusu, nato čez prelijte še preostalo stopljeno čokolado.
4. Korak
Model za praline znova postavite v hladilnik, dokler se praline popolnoma ne ohladijo in strdijo.

Izdelki iz trgovine Poglejte vse naše izdelke

Urša R.
Urednica
Bi lahko imela še lepše delo, kot je delo s čokolado?

Ostali recepti Preglejte ostale recepte

Ustvarjaj kot pravi Čokochef

Vpiši svoj elektronski naslov, mi pa ti na tvoj naslov pošljemo brezplačno e-knjigo receptov, ki vsebuje kar 9 najbolj kul čokoladnih receptov priznanih slovenskih čokochefov.