Praline z belo čokolado

Čas priprave 1 ura
Št. sestavin: 2
Težavnost

Tokrat smo ti pripravili recept za praline z belo čokolado. Če veliko uporabljaš belo čokolado, potem veš, da ni vseeno, katero čokolado izbereš. Nekatere manj kvalitetne se pri topljenju zelo hitro sesirijo, druge pa so presladke in zato lahko njihov okus pokvari sladico. Če želiš uporabiti kvalitetno čokolado, ki se bo lepo stopila in bo odličnega okusa, ti priporočamo BAM belo čokolado, ki je v obliki čokoladnih kapljic. Le te omogočajo enokomernejše in lepše topljenje. Prepričani smo, da te vrhunska čokolada belgijskega proizvajalca Barry Callebaut ne bo razočarala, saj nanjo prisegajo tudi najbolj poznani slaščičarski mojstri.

Pravi pralineji morajo imeti 3 lastnosti: ob ugrizu mora čokolada lepo počiti oziroma biti rahlo hrustljava, na sobni temperaturi se ne smejo stopiti in na njih se ne smejo poznati prstni odtisi. In še najpomembnejša stvar- biti morajo noro dobri!

 

Sestavine

Sestavine
  • 3 žlice olja

Navodila za pripravo

Topljenje čokolade
1. Korak
Belo čokolado topimo nad vodno kopeljo in pazimo, da temperatura čokolade ne preseže 45 stopinj. Paziti moramo tudi na to, da čokolada ne pride v stik z vodo ter da nam voda ne zavre, saj potem obstaja velika možnost, da se čokolada sesiri. Med topljenjem stalno mešamo, da se vsa čokolada enakomerno stopi. Čokolado lahko stopimo tudi v mikrovalovki, ampak moramo biti pri tem še bolj pazljivi kot pri topljenju nad vodno kopeljo, saj je lahko temperatura hitro previsoka. Čokolado topimo tako, da jo damo v mikrovalovko najprej za 10 sekund, nato pomešamo, ponovno v mikrovalovko za 10 sekund … In ta postopek ponavljamo dokler ni čokolada stopljena.
Temperiranje čokolade
1. Korak
Zelo pomembna faza pri pripravi pralin je temperiranje čokolade. Če čokolada ni pravilno temperirana, imajo lahko praline po vrhu sivo patino ali pa jih sploh ne moremo spraviti ven iz kalupa. Temperiramo jo tako, da čokolado ohladimo na 26 stopinj, za kar je priporočljivo imeti kuhinjski termometer. Ohladimo jo tako, da posodo s čokolado postavimo v hladno vodo ter mešamo, dokler čokolada ne doseže željene temperature. Če bo temperatura še vedno previsoka, dodamo še kakšen košček čokolade in mešamo, da se stopi. Ko se čokolada ohladi na 26 stopinj, jo ponovno segrejemo na 29-30 stopinj in nato je čokolada pripravljena za vlivanje v kalup.
Vlivanje v kalup
1. Korak
Za pripravo lahko uporabimo silikonske ali polikarbonatne kalupe. Vedno pazimo, da so kalupi pred pripravo popolnoma čisti in da niso mokri. Čokoladno maso vlijemo v kalup in kalup obračamo, da so vse stene kalupa dobro oblite. Nato kalup obrnemo nad posodo v kateri smo talili čokolado, da odteče vsa odvečna čokolada. Čokolado v kalupih hladimo na 12 stopinjah. Ko se ohladi, postopek ponovno ponovimo in kalup s čokolado spet ohladimo. Nato sledi polnjenje pralinejev s poljubnim polnilom. Polnila ne damo do vrha, ampak pustimo vsaj za 1 milimeter prostora, da lahko na vrh polnila dodamo čokolado. Vso odvečno čokolado odstranimo s pomočjo spatule. Na koncu damo praline za približno 2 uri v hladilnik, da se strdijo. Če uporabimo silikonske kalupe, potem praline le iztisnemo iz kalupa. Pri polikarbonatnih kalupih pa moramo s kalupom večkrat udariti ob trdo površino in praline bodo lepo popadale ven.

Izdelki iz trgovine Poglejte vse naše izdelke

Barbara K.
Podpora strankam
Nov okus čokolade? Nov okus čokoladnega moussa? Let's test!

Ostali recepti Preglejte ostale recepte

Toliko čokolad, da te spravijo ob pamet.

Ne zamudi čokoladnih novosti in novitet.