Pavlova torta

Čas priprave 2 uri
Št. sestavin: 5
Težavnost
Recipe stars Recipe stars Recipe stars Recipe stars Recipe stars

Kdo je ta slavna "Pavlova torta"? Pavlova je sladica, priljubljena na Novi Zelandiji in v Avstraliji, vedno pogosteje pa se pripravlja tudi pri nas. Glede na sestavine se sama pripravi sliši popolnoma enostavno, saj je Pavlova torta narejena iz beljakov, ki se počasi pečejo v razmeroma hladni pečici. Pavlova torta je torta, kjer jajčni beljaki naredijo žvečilno-hrustljavo teksturo na vrhu, v notranjosti čaka mehka tekstura, robovi pa morajo biti hrustljavo hrustljavi. To so tri popolnoma različne teksture v enem samem ugrizu.

Rada je oblečena v raznovrstne prelive, svežo stepeno smetano in kupe svežega sadja. Je brez glutena, lahka, sladka, predvsem pa rada osveži na še tako vroč dan.

Priprava Pavlove torte ne bo zahtevna, če se boste pri pripravi držali zapisanih sestavin in postopka.

BAM nasvet: za pripravo uporabite beljake sobne temperature, tako da se bodo v puhasto strukturo stepli prej kot če bi bili hladni.

Recept za druge torte s sadjem ali sladice s sadjem najdete tukaj.

Sestavine

Sestavine za pripravo pavlove torte
  • 1/2 čajne žličke vinskega kamna
  • 1 čajna žlička koruznega škroba

Navodila za pripravo

Priprava pavlove torte
1. Korak
Pečico segrejte na 175 °C. Velik pekač obložite s pergamentnim papirjem ali silikonsko podlogo za peko.
2. Korak
Z ročnim mešalnikom stepite beljake, dokler ne nastanejo mehki vrhovi, približno 5 minut. Dodajte sladkor v dveh dodatkih, tako da jih za 30 sekund mešate na srednji hitrosti, nato pa jih ponovno stepajte na najvišji hitrosti toliko časa, da nastanejo sijajni trdi vrhovi, to je približno 2 minuti. Vrhovi naj bodo dovolj trdi, tako zelo, da lahko metlico držite pokonci in se vrhovi ne bodo premikali.
3. Korak
Dodajte BAM vaniljevo pasto in stepajte še 1 minuto. Vrhovi bi morali biti še vedno zelo trdi. Če niso, nadaljujte z mešanjem pri visoki hitrosti. S slaščičarsko spatulo počasi dodajte vinski kamen in koruzni škrob.
4. Korak
Pripravljeno mešanico za Pavlovo torto razporedite v pekač premera 20 ali 23 cm. Po želji lahko s hrbtno stranjo velike žlice naredite okrasne vrhove. Prepričajte se, da so robovi razmeroma visoki in da je v sredini lepo potopljeno.
5. Korak
Pavlovo torto postavite v pečico. Takoj, ko zaprete vrata pečice, zmanjšajte toploto na 95°C. Pečemo, dokler se torta ne stisne in posuši, približno 90 minut. Če opazite madeže, ki porjavijo, zavrtite pekač. Pečico odprite čim manjkrat, saj bo hladen zrak upočasnil ali škodil peki pavlove torte.
6. Korak
Ko je torta pečena, Izklopite pečico in pustite, da se v pečici ohladi. Ko se ohladi, jo lahko pokrito hranite pri sobni temperaturi do 2 dni. Za še boljši okus jo lahko prelijete z BAM prelivi, sadjem ali pa ji dodatne stepeno sladko smetano. Pa dober tek!

Izdelki iz trgovine Poglejte vse naše izdelke

Avtor recepta:
Urša R.
Urednica
Bi lahko imela še lepše delo, kot je delo s čokolado?

Ostali recepti Preglejte ostale recepte

Ustvarjaj kot pravi Čokochef

Vpiši svoj elektronski naslov, mi pa ti na tvoj naslov pošljemo brezplačno e-knjigo receptov, ki vsebuje kar 9 najbolj kul čokoladnih receptov priznanih slovenskih čokochefov.