Panna cotta recept v kozarcu

Čas priprave 30 min
Št. sestavin: 5
Težavnost
Recipe stars Recipe stars Recipe stars Recipe stars Recipe stars
(1)

Panna cotta v italijanščini pomeni "kuhana smetana".

Sama priprava panna cotte vključuje zelo malo sestavin in je v bistvu preprosta mešanica smetane, sladkorja in vanilije. Mešanici smetane, sladkorja in vanilije dodamo še želatino, zmes se strdi in tako ustvari kremasto konsistenco panna cotte. Končni izdelek bo bogata in svilnato gladka panna cotta, ki jo lahko postrežemo tudi v kozarcu.

Pred vami je najboljši klasični recept za panna cotto, kar jih poznam! Kljub gosti strukturi, ki jo ustvari sladka smetana, bo panna cotta popolna in lahka, ne presladka sladica, ki si jo brez težave privoščimo po 'močnem' obroku. Če želimo narediti še lažjo panna cotto, lahko del sladke smetane za stepanje zamenjamo z mlekom.

Za pripravo smo poleg osnovnih sestavin uporabili tudi želatino. A naj vas to ne odvrne od same priprave. Če menite ali so vas prestrašili z dejstvom, da je delo z želatino zahtevno in da potrebuje ogromno znanja, to ni res. 

Ob nakupu BAM izdelkov lahko uporabite kodo RECEPT, ki vam prinese 10% popust.

Samo zato, ker je morda neznano, še ne pomeni, da je zapleteno – v resnici ni. Zapomnite si le par pravil: pred samo uporabo se mora želatina dobro namočiti v hladni vodi. Preden jo boste raztopili, se prepričajte, da se je res dobro zmehčala. Topite jo toliko časa, da dobite gladko zmes, brez grudic.

Panna cotta naj se ohlaja še vsaj 4 ure in uspeh je zagotovljen.

Panna cotta je sladica, kateri lahko poljubno dodajamo različne okuse. Pripravili smo par idej:

Sestavine

Za panna cotto:
  • 60 ml hladne vode ali mleka
  • 7 g želatine v prahu
  • 480 ml sladke smetane za stepanje

Navodila za pripravo

Postopek priprave
1. Korak
V manjšo posodo nalijemo vodo in po njej potresemo želatino. Pazimo, da prah enakomerno porazdelimo, saj se drugače kristali ne bodo pravilno raztopili. Pustimo stati med 5 do 10 minut, da se zmehča.
2. Korak
Medtem v srednji ponvi na srednjem ognju segrejemo sladko smetano, sladkor, BAM vanilijev strok in postrgana vanilijeva semena. Zavremo in vremo toliko časa, da se sladkor raztopi. Odstranimo z ognja in zavržemo strok vanilije. Vmešamo želatino in takoj stepemo, da želatina zagotovo raztopi. Če se želatina ni popolnoma raztopila, ponev vrnemo na štedilnik in na majhnem ognju nežno segrevamo. Nenehno mešamo in ne pustimo, da zmes zavre.
3. Korak
Smetano vlijemo v 4 posamezne servirne posode. Hladimo vsaj 2 do 4 ure oziroma dokler se panna cotta popolnoma ne strdi. Če želimo, prelijemo s svežim sadjem, jagodami, BAM prelivi ali BAM namazi. Panna cotta lahko pokrita in v hranjena v hladilniku počaka do tri dni.

Izdelki iz trgovine Poglejte vse naše izdelke

Avtor recepta:
Urša R.
Urednica
Bi lahko imela še lepše delo, kot je delo s čokolado?

Ostali recepti Preglejte ostale recepte

Ustvarjaj kot pravi Čokochef

Vpiši svoj elektronski naslov, mi pa ti na tvoj naslov pošljemo brezplačno e-knjigo receptov, ki vsebuje kar 9 najbolj kul čokoladnih receptov priznanih slovenskih čokochefov.