Medenjaki z mehko sredico in hrustljavo zunanjostjo

Čas priprave 35 min
Št. sestavin: 10
Težavnost
Recipe stars Recipe stars Recipe stars Recipe stars Recipe stars

Prepričani smo, da so medenjaki prva misel, ko pomislimo na božične piškote. No, po božičnih sladkornih piškotih seveda! Po spodnjem receptu lahko medenjake spečete tako, da bodo mehki ali hrustljavi, kot si pač želite. Testo za medenjake bo popolno za izrezovanje z vašimi najljubšimo modelčki za piškote. Narejeno je z najokusnejšimi zimskimi začimbami, vključno z veliko ingverja in cimeta. Seveda smo mu dodali tudi BAM vanilijevo pasto, ker si pač... Peke pravih piškotov skoraj ne moremo predstavljati brez nje.

Medenjaki, pečeni v vaši pečici, bodo zagotovo poskrbeli, da bo vaš dom neverjetno dišal.

Seveda pa se lahko poigrate in v testo dodate le tiste začimbe in njihove količine prilagodite, kakor želite. In seveda, več prelivov in posipov, ki jih želite dodati, bolj bo! Ne pozabite na obliko klasičnih božičnih figuric. 

Z medenjaki pa se odlično razumejo tudi:

Sestavine

Za medenjake
  • 480 g večnamenske moke
  • 1 čajna žlička mletega cimeta
  • 1 čajna žlička mletega ingverja
  • 3/4 čajne žličke sode bikarbone
  • 3/4 čajne žličke mletih klinčkov
  • 1/2 čajne žličke mletega muškatnega oreščka
  • 1/2 čajna žlička soli
  • 170 g neslanega masla sobne temperature
  • 100 g rjavega sladkorja
  • 1 veliko jajce sobne temperature

Navodila za pripravo

Za pripravo medenjakov
1. Korak
V veliki posodi zmešajte moko, cimet, ingver, sodo bikarbono, klinčke, sol in muškatni orešček. Ločeno stepite maslo in sladkor. Stepajte približno 2 minuti pri srednje visoki hitrosti, da dobite svetlo in puhasto maso. Dodajte jajce, BAM vanilijevo pasto ter stepajte na srednji hitrosti, dokler se sestavine ne združijo. Zmanjšajte hitrost mešalnika na nizko in postopoma dodajte mešanico moke, dokler se sestavine ponovno ne povežejo.
2. Korak
Pripravljeno testo razdelite na dva enaka dela in iz vsakega oblikujte kroglo. Nato z rokami nežno sploščite vsako kroglico v približno 2,5 cm debel disk, tesno zavijte v plastično folijo in postavite v hladilnik za približno 1 uro .
Peka medenjakov
1. Korak
Pečico segrejte na 180 °C in na izbran pekač dodajte papir za peko. Ohlajeno testo odvijte in položite na veliko, rahlo pomokano trdo površino. Z pomokanim valjarjem enakomerno razvaljajte testo, dokler ni debelo približno pol centimetra. Nato s svojimi najljubšimi modelčki za piškote izrežite želene oblike in po potrebi ponovno razvaljajte testo. Piškote prenesite na pekače. Pecite od 8 do 10 minut oziroma dokler piškoti ne postanejo hrustljavi ob robovih in na vrhu. Takrat piškote odstranite iz pečice in pustite, da se na pekaču hladijo 5 minut, nato pa jih prestavite na rešetko, da se popolnoma ohladijo. Ko so piškoti ohlajeni na sobno temperaturo, jih lahko po želji okrasite s prelivom za piškote in morebitnimi dodatnimi posipi ali bonboni. Postrezite in uživajte takoj ali pa v zaprti posodi hranite do 4 dni.
Avtor recepta:
Urša R.
Urednica
Bi lahko imela še lepše delo, kot je delo s čokolado?

Ostali recepti Preglejte ostale recepte

Ustvarjaj kot pravi Čokochef

Vpiši svoj elektronski naslov, mi pa ti na tvoj naslov pošljemo brezplačno e-knjigo receptov, ki vsebuje kar 9 najbolj kul čokoladnih receptov priznanih slovenskih čokochefov.