Madžarska tradicionalna torta: doboš

Čas priprave 1 ura 30 min
Št. sestavin: 13
Težavnost

Torto, ki je zaradi svojih sestavin in priprave dobila nadevek "elegantna torta", je leta 1884 izumil in poimenoval madžarski slaščičar Jozsef C. Dobos. Doboš torta je tako madžarska biskvitna torta s sedmimi plastmi tanke torte. Plasti so napolnjene z bogato čokoladno masleno kremo, vrhnja plast torte pa je prelita s karamelo. Doboš torta je včasih prevlečena še z mletimi lešniki, kostanji, orehi ali mandlji.


Ljubitelji karamele ostale sladice s karamelo poiščite TUKAJ.

Sestavine

Sestavine za biskvit
  • 8 gramov neslanega masla
  • 200 g sladkorja
  • 4 velika jajca (sobne temperature)
Sestavine za nadev
  • 5 velikih beljakov
  • 200 g sladkorja
Sestavine za preliv
  • 70 g sladkorja
  • 75 ml vode

Navodila za pripravo

Postopek priprave biskvita
1. Korak
Pečico segrej na 160 stopinj Celzija.
2. Korak
V veliki skledi zmešaj maslo, sladkor in mešaj toliko časa, dokler masa ni svetla in puhasta.
3. Korak
Nato stepi 4 jajca, eno za drugo. Dodaj moko in BAM vanilijevo pasto in mešaj toliko časa, da dobiš gladko zmes.
4. Korak
Dno pekačev s premerom 23 cm rahlo premaži z maslom. Predlagam, da vsako plast torte spečeš posebaj, saj tako dobiš enakomerne plasti.
5. Korak
Vsako plast peci 7 minut oziroma dokler robovi ne postanejo rahlo rjavi.
Postopek priprave čokoladne kreme
1. Korak
BAM mlečno in temno čokolado posebaj raztopi v vodni kopeli.
2. Korak
V veliki skledi stepi 1 kg masla. Najprej stepaj 2 minuti na najmanjši hitrosti, nato na 3 minute na srednji in 5 minut na najvišji hitrosti.
3. Korak
Pet beljakov in sladkor posodi počasi segrej na približno 50 stopinj Celzija. Prestavi v posodo za mešanje in močno stepaj. Stepaj toliko časa, dokler ne nastanejo trdi vrhovi.
4. Korak
Mešanici dodaj ohlajeno čokolado in maslo, zmešano s sladkorjem. Mešanico pospravi v hladnik.
Priprava preliva
1. Korak
Pripravi pečeno plast biskvita in jo postavi na rešetke. Pod rešetke postavi papir za peko, ki bo ujel odvečni karamelni preliv.
2. Korak
Sladkor in vodo dodaj v majhno ponev.
3. Korak
Kuhaj toliko časa, da se sladkor popolnoma raztopi. Brez mešanja kuhaj toliko časa, da se sladkor raztopi in in postane zlato rjave barve.
4. Korak
Ko se sladkor raztopi in dobiš kremasto karamelo, jo še vročo prelij čez pripravljeno biskvitno plast. Lahko uporabiš tudi BAM preliv: slana karamela.
5. Korak
Na pripravljen karamel z nožem zareži tako, da samo nakažeš pot šestnajstim kosom torte. Pazi, da ne zarežeš pregloboko.
Sestavljanje torte
1. Korak
Na biskvitno plast enakomerno namaži kremo pripravljeno iz masla in čokolade. Postopek ponavljaj toliko časa, da ti ostane samo še vrhnja plast torte (že premazane s karamelnim prelivom). Nekaj kreme si prihrani še za obmazovanje torte.
2. Korak
Preostali nadev uporabi za obmaz torte. Po želji dekoriraj z mletimi lešniki. Tradicionalno madžarsko torto postavi v hladilnik in postrezi hladno.

Izdelki iz trgovine Poglejte vse naše izdelke

Avtor recepta:
Urša R.
Urednica
Bi lahko imela še lepše delo, kot je delo s čokolado?

Ostali recepti Preglejte ostale recepte

Ustvarjaj kot pravi Čokochef

Vpiši svoj elektronski naslov, mi pa ti na tvoj naslov pošljemo brezplačno e-knjigo receptov, ki vsebuje kar 9 najbolj kul čokoladnih receptov priznanih slovenskih čokochefov.