Krakelin: umetnost tankega sloja

Čas priprave 2 uri
Št. sestavin: 8
Težavnost
Recipe stars Recipe stars Recipe stars Recipe stars Recipe stars

Paljeno testo se uporablja za pripravo vedno bolj znane Craquelin ali krakelin sladice. Craquelin (izgovarja se "Kra-ke-lin") je sladica tankega piškotnega sloja, ki ga dodamo čez paljeno testo, nato pa vse skupaj spečemo. Craquelin ali krakelin se uporablja za ustvarjanje sladke in hrustljave prevleke pecivom, kot so Choux Buns (kremni lističi) ali Eclairs.

Beseda izhaja iz francoskega glagola "Craquer" (ali "craqueler"), kar pomeni razpokati. Precej naravnost!

To testo je prepoznavno po 'razpokanem' videzu, ki nastane, ko se paljeno testo razširi v pečici, kar povzroči, da se tanka plast testa razpoči. Krakelin je lahko navaden (zlato rjav) ali naravno obarvan z različnimi sestavinami.

Ob nakupu BAM izdelkov lahko uporabite kodo MASTERCHEF, ki vam prinese 10% popust na celotni nakup.

Osnovni krakelin je narejen samo iz 3 sestavin, vendar mu lahko dodamo številne druge sestavine za aromatiziranje in barvo. Osnovni krakelin je aromatiziran samo s sladkorjem in maslom, lahko pa dodamo tudi majhne količine drugih sestavin za barvo in okus. Na primer, lahko dodamo malo kakava v prahu, Matcha prahu, izvlečka kave, liofiliziranega sadja...

Možnosti je neskončno!

BAM nasvet za pripravo paljenega testa: jajca so zelo pomembna sestavina. Če želimo vedeti, če smo dosegli pravo konsistenco testa, vtaknemo prst v testo in ga dvignemo (malo testa naj se drži prsta). Prst obrnemo tako da se ga testo še vedno drži, a je obrnjeno "na glavo". Če testo počasi leze čez prst in ustvari obrnjeno obliko črke 'C', smo na pravi poti.

Če se testo ne obrne v obrnjeno obliko črke C, moramo dodati več jajc. Če je testo preveč tekoče in ne ustvari lepe oblike obrnjene črke C, smo žal dodali preveč jajc in testa ni mogoče rešiti.

Če paljeno testo v pečici ne naraste, to običajno pomeni, da se testo ni dovolj časa peklo ali da pečica ni imela prave temperature. Če je pečica primerne temperature, se bo voda spremenila v paro in napihnila testo, a je paljeno testo vseeno potrebno peči dovolj časa, da ustvari skorjo, zaradi katere obdrži svojo obliko.

BAM nasvet za pripravo krakelina: ker je testo tako tanko razvaljano, se bo zelo hitro zmehčalo. Če je krakelin premehak za rokovanje ali premikanje, ga preprosto postavimo nazaj v zamrzovalnik, da se strdi za nekaj minut. Če je v kuhinji toplo, ga bomo morda morali med sestavljanjem nekajkrat postaviti nazaj v zamrzovalnik.

Lahko se zgodi, da bo krakelin prehladen ali pretanko zvit. Z vročino prstov ga zakrpajte ali pa krakelin ponovno razvaljajte na pravo debelino in ponovno zamrznite.

Avtor slike: Sylvie

Sestavine

Za kraklin:
  • 30 g neslanega masla, sobne temperature
  • 30 g rjavega sladkorja
  • 30 g večnamenske moke
Za paljeno testo:
  • 125 ml vode
  • 60 g neslanega masla
  • 15 g sladkorja v prahu
  • 75 g večnamenske moke
  • 2 jajci sobne temperature

Navodila za pripravo

Za krakelin:
1. Korak
Zelo mehko maslo damo v majhno skledo in ga premešamo, da se prepričamo, da ni velikih grudic. Dodamo rjavi sladkor in kremo z maslom mešamo toliko časa, da dobimo gladko zmes brez grudic. Vmešamo moko, dokler ne dobimo gladke paste. Testo za kraklin položimo med dva lista papirja za peko. Z rokami ga nežno poravnamo, nato ga z valjarjem razvaljajmo v tanko plast (približno 2 mm). Postavimo v zamrzovalnik na raven pladenj, da se ohladi. V zamrzovalniku ga pustimo vsaj 1 uro.
Za paljeno testo:
1. Korak
Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. V manjši lonec damo vodo, maslo in sladkor in pustimo na zmernem ognju, dokler se maslo ne stopi in se sladkor raztopi. Odmaknemo od ognja, dodamo moko in mešamo, dokler ne dobimo testa grobe teksture. Lonec ponovno postavimo na nizek ogenj in mešamo še 2 do 3 minute, da testo "dehidrira" in pri tem odstrani odvečno vlago. Testo nato prestavimo v skledo mešalnika in pustimo, da se ohladi. Ohlaja naj se približno 15 minut.
2. Korak
V ločeni posodi stepemo jajca. Po malem dodajamo v testo in med vsakim dodajanjem dobro premešamo. Ko je testo gladko, je jajc dovolj. Zdaj se spomnite na BAM nasvet, ki vas čaka med začetno besedo tega recepta. Testo zdaj prenesemo v dresirno vrečko in z njo ustvarimo majhne kroglice testa. Kroglice nato razporedimo po namaščenem ravnem pekaču. Med njimi pustimo nekaj prostora, saj se bodo med peko še napihnile.
Za sestavljanje in peko krakelina:
1. Korak
Kraklin vzamemo iz zamrzovalnika in odstranimo zgornjo plast papirja za peko. Z okroglim modelom za piškote, ki je približno velik kot kroglice paljenega testa, izrežemo majhne kolute testa. Z majhno lopatico dvignemo krakline iz papirja za peko in jih položimo čez vsako kroglico paljenega testa. Pečemo 20 minut, nato za nekaj sekund odpremo vrata pečice, da izpari odvečna para. Ponovno zapremo vrata pečice in pečemo še med 10 do 15 minut oziroma dokler kroglice niso napihnjene, zlate in suhe na dotik. Postavimo na rešetko za hlajenje, da se kroglice popolnoma ohladijo, preden jih napolnimo s kremo po vaši izbiri.
Avtor recepta:
Urša R.
Urednica
Bi lahko imela še lepše delo, kot je delo s čokolado?

Ostali recepti Preglejte ostale recepte

Ustvarjaj kot pravi Čokochef

Vpiši svoj elektronski naslov, mi pa ti na tvoj naslov pošljemo brezplačno e-knjigo receptov, ki vsebuje kar 9 najbolj kul čokoladnih receptov priznanih slovenskih čokochefov.