Domači pustni krofi z vanilijevo kremo

Čas priprave 45 min
Št. sestavin: 10
Težavnost
Recipe stars Recipe stars Recipe stars Recipe stars Recipe stars
(2)

Pustni krofi so lahko še za tako spretno gospodinjo kar velik zalogaj. Prava predstava pustnega krofa je lep, "krancelj" krof. A namesto tega se zgodi, da dobimo krof brez lepega venčka, krof je zbit in suh, namesto polnila pa se v notranjosti skrivajo velike luknje. Poznano? Pripravili smo par trikov in nasvetov za pripravo domačih pustnih krofov, ki z upoštevanjem zagotovijo uspeh.

Dobrega krofa ni brez dobrega kvašenega testa.

Drži, pa še kako! Na pripravo dobrega kvašenega testa je potrebno pripraviti tudi prostor. Ta naj bo topel, brez prepiha. A ne presuh, da testa med vzhajanjem ne izsuši. Sestavine, ki jih potrebujemo za pripravo, naj bodo tople, še najbolje, da so ogrete na sobno temperaturo. To velja predvsem za jajca in maslo. Moko pred samo uporabo v skledo presejemo skozi cedilo, saj tako kvaskovkam zagotovimo zrak, ki ga potrebujejo za dobro vzhajanje.

Sestavine, ki jih potrebujemo za pripravo, naj bodo tople, še najbolje, da so ogrete na sobno temperaturo. Pri tem ne pozabimo tudi na pripomočke kot je skleda, v kateri bomo pripravljali testo za krofe.

Če moko v skledo dodamo in je pred tem ne presejemo, se le-ta ne naužije zraka. Najlažje bo, da za pripravo uporabimo moko tipa 400. Testo naj vzhaja dovolj časa, to pomeni, da mora vsaj za dvakrat povečati količino. Dobro vzhajano testo na vrhu tvori mehurčke, ki so pokazatelj, da je testo dovolj vzhajalo in da bodo iz njega nastali puhasti in zračni krofi.

Vseeno je, če v krofe dodamo cela jajca, tako rumenjake kot beljake.

Ne bo držalo. Za pripravo kvašenega testa za krofe je najbolje uporabiti rumenjake, z beljaki pa lahko pripravimo Pavlovo torto. Če bomo uporabili cela jajca, se lahko zgodi, da bodo krofi suhi in zbiti.

Oblikovanje krofov je zelo zahtevno delo.

Ja, res je. A si ga lahko poenostavimo. Dobro poznan sistem "tehtanja kroglic" lahko zamenjamo za izrezovanje z modelčkom. Vzhajano testo lahko razvaljamo na približno 5 cm debelo plast in z okroglim modelčkom oblikujemo kroglice.

Ob nakupu BAM izdelkov lahko uporabite kodo RECEPT, ki vam prinese 10% popust na celotni nakup.

Te na pomokani povšrini pustimo vzhajati še približno 20 minut oziroma toliko časa, da jamica, ki jo naredimo s prstom hitro izgine. To je znak, da so vzhajani krofi pripravljeni na peko.

Krofe ocvremo, napolnimo in postrežemo.

Ja, a pred tem še nasvet ali dva. Krofe moramo cvreti v zadostni količini olja, le-to pa mora biti res dobro segreto. Da je olje dovolj vroče vemo takrat, ko vanj postavimo kuhalnico in se ob njej začnejo delati mehurčki. V vročem olju jih nato pečemo med tri do štiri minute. A ne pozabimo: prve minute jih pečemo pokrite, nato pa jih odkrijemo.

Ko so krofi pečeni in rahlo ohlajeni, jih napolnimo z marmelado ali drugim poljubnim polnilom. Mi smo se tokrat odločili za polnilo z BAM vanilijevo kremo. Krofe smo prerezali na polovico in jim s pomočjo dresirne vrečke dodali vanilijevo kremo.

 Krofe lahko pripravimo tudi z malinami in jih oblijemo z BAM ruby čokolado. Recept čaka tukaj.

Pred vami so pečeni krofi, tu pa ideja, kam z beljaki, ki so ostali od priprave krofov.

Sestavine

Za pripravo kvašenega testa
  • 500 g moke tipa 400
  • 40 g sladkorja
  • 7 g svežega zdrobljenega kvasa
  • 3 rumenjake
  • lupinica polovice limone
  • 1 žlička soli
  • 120 g zmehčanega neslanega masla
  • približno 1 liter sončničnega olja, za cvrtje
  • 130 ml polnomastnega mleka

Navodila za pripravo

Za pripravo krofov
1. Korak
V posodo vlijemo mleko in dodamo nasekljan strok vanilije. Ko se začne pariti, odstavimo z ognja in prelijemo v merilni vrč. V veliko skledo samostojnega mešalnika dodamo moko. Vmešamo sladkor, sol in kvas. Z nastavkom s kavljem začnemo mešati suhe sestavine, nato dodamo z vanilijo prepojeno mleko in jajca. Mešamo še 10 minut, dokler ne dobimo gladkega, elastičnega testa. Nato z majhnimi žlicami zmehčano maslo postopoma dodajamo v testo. Ko smo dodali vse maslo, nadaljujemo z mešanjem še 5-6 minut oziroma dokler se sestavine ne povežejo in je testo lepljivo in raztegljivo.
2. Korak
Večjo posodo, v kateri bomo vzhajali testo, rahlo naoljimo, testo postavimo v posodo, pokrijemo in pustimo na toplem eno uro oziroma dokler se količina testa ne podvoji. Vzhajano testo razdelimo na 20 enakih kosov, vsak naj bo težak 45 g. Testo razvaljamo v kroglice in jih dobro razmaknjene položimo na dva rahlo naoljena pekača. Pokrijemo z rahlo naoljenim papirjem za peko ali rahlo kuhinjsko brisačo (če je pretežka, bo preprečila vzhajanje) in pustimo vzhajati še eno uro in pol, oziroma dokler se količina kroglica ne podvoji.
3. Korak
Večjo posodo, v kateri bomo pekli krofke, napolnimo z oljem. Olje naj zapolni 2/3 posode. Posodo postavimo na nizek ali srednji ogenj in segrevamo toliko časa, da olje segrejemo na 170 stopinj. Za preverjanje uporabimo termometer za kuhanje ali zobotrebec. Ko začne zobotrebec cvrčati, je olje dovolj segreto in pripravljeno na peko. Nato vsak krof previdno dvignemo in ga nežno spustimo v olje. Krofe cvremo približno 5 minut in jih pri tem obračamo. Ocvrte krofe prestavimo na pekač obložen s kuhinjskim papirjem. Pustimo, da se na rešetki popolnoma ohladijo.
Za pripravo polnila
1. Korak
350 g mešanice za BAM vanilijevo kremo postopoma dodajamo v 1l mleka in z metlico dobro premešamo. Zmes pustimo počivati 3 minute, nato ponovno premešamo dokler ne dobimo želene konsistence vanilijeve kreme. Po potrebi (glede na željeno teksturo) lahko dodamo tudi več ali manj mleka. Zmes prestavimo v primerno dresirno vrečko in z njo napolnimo krofe.

Izdelki iz trgovine Poglejte vse naše izdelke

Avtor recepta:
Urša R.
Urednica
Bi lahko imela še lepše delo, kot je delo s čokolado?

Ostali recepti Preglejte ostale recepte

Ustvarjaj kot pravi Čokochef

Vpiši svoj elektronski naslov, mi pa ti na tvoj naslov pošljemo brezplačno e-knjigo receptov, ki vsebuje kar 9 najbolj kul čokoladnih receptov priznanih slovenskih čokochefov.