Domača Nutella

Čas priprave 30 min
Št. sestavin: 4
Težavnost

Recept je nastal v sodelovanju z BAMbastičnim izzivom. Uporabnica ZeroGluten pravi, da ko zapaše nekaj sladkega je Nutella njena prva izbira in velikokrat si jo privošči kar na žlico. Včasih z njo napolni muffine ali čokoladno-lešnikov namaz doda kakšni drugi sladici. Pravi, da je na žlico pač najboljša. :) Zato je z nami delila svojo verzijo domače Nutelle - brez palmovega olja in dodanega sladkorja. Čisti užitek!

Več receptov, kjer lahko uporabiš doma pridelan čokoladno-lešnikov namaz pa najdeš TUKAJ.

Sestavine

Sestavine

Navodila za pripravo

Splošno
1. Korak
Na široki pekač obložen s peki papirjem nasuj lešnike in jih pri temperaturi 180°C praži 12 minut. Praženje oreščkov pripomore k hitrejši predelavi v lešnikovo maslo. Uporabiš lahko cele lešnike ali uporabiš že zmlete in si tako prihraniš 5 minut. Če želiš Nutello pripraviti s celimi lešniki, jih pred drobljenjem (še vroče in cele) zavij v čisto kuhinjsko krpo in podrgni med seboj, tako da odstopi njihova zunanja rjava lupinica.
2. Korak
Medtem ko se lešniki crkljajo v pečici, nad paro raztopi 80 g BAM temne čokolade. Kakovost čokolade je odločilna pri končnem okusu Nutelle. Če ti temna čokolada ne odgovarja, jo lahko nadomestiš z mlečno čokolado.
3. Korak
Pražene lešnike natrosi v multipraktik in prični s sekljanjem. Med “predelavo” večkrat postrgaj lešnike s stene posode. Potrpežljivost je ključna! Da se zdrobljeni lešniki spremenijo v lešnikovo pasto traja nekje med 10-20 minut, odvisno od zmogljivosti multipraktika. V kolikor se multipraktik začne pregrevati mu dovoli odmor in s sekljanjem nadaljuj šele ko se ohladi.
4. Korak
Ko se lešniki spremenijo v lešnikovo maslo, dodaj stopljeno čokolado, vanilijevo pasto in pikico drobno mlete soli. Sol namreč obogati čokoladni okus, zato je ne pozabi dodati.
5. Korak
Mešaj le še minutko ali dve, da se celotna masa dobro premeša in Nutella je končana. Namaz prelij v stekleni kozarček s pokrovom. Ko se namaz ohladi na sobno temperaruro bo gostejši in primeren za mazanje. Postopek lahko pohitriš tako, da namaz za uro ali 2 postaviš v hladilnik.
6. Korak
Domačo Nutello hrani v kuhinjski omarici. Zdrži do 3 mesece, a verjamem da jo bo zmanjkalo že mnogo prej : )

Izdelki iz trgovine Poglejte vse naše izdelke

Avtor recepta:
ZeroGluten

Ostali recepti Preglejte ostale recepte

Ustvarjaj kot pravi Čokochef

Vpiši svoj elektronski naslov, mi pa ti na tvoj naslov pošljemo brezplačno e-knjigo receptov, ki vsebuje kar 9 najbolj kul čokoladnih receptov priznanih slovenskih čokochefov.