Doma pripravljena Bajadera? Nič lažjega!

Čas priprave 3 ure
Št. sestavin: 10
Težavnost
Recipe stars Recipe stars Recipe stars Recipe stars Recipe stars

Le kdo ne pozna Bajadere, sladice, ki nas vedno znova nostalgično povrne v otroške dni? Še vedno je ena izmed najbolj priljubljeni sladic po vseh državah bivše Jugoslavije; nekateri pravijo, da obstaja toliko receptov zanjo, kolikor je različnih kuharjev.

Slavna Bajadera letos praznuje že 65 let

Bajadera so znane Kraševe praline čudovitega čokoladnega okusa s pridihom po lešnikih. Sprva jih je znano čokoladno podjetje prodajalo v lično oblikovanih škatlicah bonboniere skupaj z njegovimi drugimi sladkimi izdelki, ker pa so hitro osvojile srca ljubiteljev čokolade, jih je leta 1954 začelo prodajati kot samostojen izdelek. Slastna nougatova krema iz lešnikov, mandljev in čokolade, oblikovana v praline, ovite z zlato folijo, privlači ne le sladkosnedce iz držav bivše Jugoslavije, ampak je priljubljena tudi drugje po svetu. Elegantna zlata bonboniera je tako primerna tako za domače sladkanje v družbi najbližjih kot tudi kot darilo

V nasprotju z vsebino embalaže pa so izgled slednje oblikovali šele leta 1989 – od takrat je seveda zaščitni znak teh slastnih pralin. Leta 2015 pa so ob 60. obletnici zasnovali novo, praznično različico pralin, imenovano Bajadera Amarus. Narejena je iz odličnega temnega nougata ter obogatena s koščki hrustljavih mandljev in lešnikov.

Recept za doma pripravljeno Bajadero

O njeni priljubljenosti priča tudi dejstvo, da je ena izmed največkrat kupljenih bonbonier na Hrvaškem – še posebej med božičnimi prazniki. Če Bajadere še nikoli niste izdelovali doma, vam toplo priporočamo, da poskusite, saj je izdelovanje doma lahko izredno zabavno. Recept je izredno preprost, saj lahko praline pripravite brez peke, za pripravo pa boste potrebovali le pol ure. Potrebujete le lešnike, piškote, sladkor, maslo in čokoladno-lešnikov namaz.

Pripomočki:

 • blender
 • prozorna vrečka za živila
 • valjar
 • manjša kozica
 • večja kozica
 • posoda
 • pekač (priporočamo 23 cm x 31 cm)
 
 

Sestavine

Sestavine za zmes
 • 300 g lešnikov
 • 250 g maslenih piškotov
 • 150 g sladkorja
 • 300 g masla
 • 2 dl vode

Navodila za pripravo

Postopek priprave
1. Korak
V blenderju zmeljite lešnike.
2. Korak
Piškote stresite v prozorno vrečko za živila in jih zdrobite tako, da z rokami vrečko pritiskate ob delovno površino. Lahko si pomagate tudi z valjarjem.
3. Korak
Mlete lešnike in zdrobljene piškote stresite v posodo in dobro premešajte z rokami.
4. Korak
V manjši kozici na nizkem ognju segrejte sladkor in vodo ter mešajte, dokler se sladkor popolnoma ne stopi. Pustite vreti 5 minut.
5. Korak
Kozico odstavite z ognja in dodajte na koščke narezano maslo. Mešajte, da se sestavine popolnoma prepojijo med sabo, potem pa jih stresite v posodo k lešnikom in piškotom. Ponovno dobro premešajte.
6. Korak
Mešanico razdelite na 2 dela in k enemu delu dodajte 6 jedilnih žlic čokoladno-lešnikovega namaza ter dobro premešajte.
7. Korak
Pekač na tanko premažite z maslom in povrh z rokami nanesite polovico zmesi, v kateri je čokoladno-lešnikov namaz. Nato z rokami nanesite še plast drugega dela zmesi (v kateri ni namaza). Z dlanmi dobro pritisnite ob dno pekača in poravnajte, da bo vsebina pekača popolnoma ravna.
8. Korak
Nad vodno paro stopite čokolado in dodajte olje, maslo ter vodo. Mešajte, da dobite lepo sijočo mešanico. S čokoladno glazuro prelijte vsebino pekača in pustite stati nekaj ur, da se ohladi.
9. Korak
Ko je vaša Bajadera popolnoma ohlajena, jo narežite na kocke in postrezite. Pa dober tek!

Izdelki iz trgovine Poglejte vse naše izdelke

Avtor recepta:
Barbara K.
Podpora strankam
Nov okus čokolade? Nov okus čokoladnega moussa? Let's test!

Ostali recepti Preglejte ostale recepte

Ustvarjaj kot pravi Čokochef

Vpiši svoj elektronski naslov, mi pa ti na tvoj naslov pošljemo brezplačno e-knjigo receptov, ki vsebuje kar 9 najbolj kul čokoladnih receptov priznanih slovenskih čokochefov.