Dekoracija tort: švicarska maslena krema

Čas priprave 30 min
Št. sestavin: 6
Težavnost
Recipe stars Recipe stars Recipe stars Recipe stars Recipe stars
(2)

Pred vami stoji torta. Prav tako ponosno pred njo stojite vi, saj veste, da so okusi na mestu. Da pa bo torta še lepša (in boste pred njo še bolj ponosno stali vi), potrebuje dekoracijo. Dekoracija tort je zadnji korak, a eden izmed najbolj pomembnih. Na voljo je več različic dekoracije tort, mi smo se tokrat odločili, da z vami delimo recept za pripravo švicarske maslene kreme. 

Priprava maslene kreme v evropskem slogu je nekoliko bolj zapletena kot izdelava po ameriškem: običajno je potrebno kremo kuhati, pogosoto pa težave prinaša tudi segrevanje sladkorja.

Lahka in ne presladka švicarska maslena krema je narejena tako, da beljak in sladkor kuhamo skupaj v vroči vodni kopeli toliko časa, da sladkor raztopi. Zmes nato odstavimo z ognja in stepamo, dokler ne nastanejo trdi vrhovi. Ko se ohladi, postopoma dodajamo maslo, dokler zmes ne nastane gladka glazura. Tako dobimo švicarsko masleno kremo. 

Ne pozabimo pa še na BAM vanilijevo pasto, ki v tem receptu igra dvojno vlogo: s semeni burbonske vanilije skrbi za še lepši izgled, kot najpogosteje uporabljena začimba v slaščičarstvu pa skrbi, da vse sestavine odlično razumejo.

Rezultat je super svilnata maslena krema, ki se dobro razmaže po tortah in ki jo mnogi profesionalni peki raje uporabljajo za dekoracijo tort.

Sestavine so primerne za troslojno torto pekača s premerom 20 cm.

BAM nasvet: torto najlažje dekorirate oziroma s prelivom oblijete tako, da začnete v sredini in se s prelivanjem bližate robovom. Prelivate jo toliko časa, dokler ne porabite vsega nemenjenega preliva za torto. Ko je torta oblita, jo z lopatko dvignete in odstranite odvečno glazuro oz. preliv. Še več nasvetov o dekoraciji tort vas čaka tukaj.

Sestavine

Za švicarsko masleno kremo
  • 6 beljakov
  • 225 g sladkorja
  • ščep soli

Navodila za pripravo

Za pripravo švicarske maslene kreme
1. Korak
V toplotno odporni skledi zmešamo 6 beljakov, 1¼ skodelice sladkorja in ščep soli. Za dodatno stabilizacijo dodamo ¼ čajne žličke vinskega kamna. Posodo postavimo na lonec z vrelo vodo - voda se ne sme dotikati dna posode. Nežno mešamo, občasno merimo temperaturo mešanice s termometrom za takojšnje odčitavanje, dokler ne odčita med 50 °C do 60 °C. Če nimate termometra, lahko mešanico stisnemo z dvema prstoma: pripravljena je, ko je vroča na dotik in ko med prsti ne čutimo zrnatega sladkorja.
2. Korak
Posodo odstavimo z ognja in stepamo z električnim mešalnikom na srednji hitrosti, dokler se prostornina ne potroji in se ohladi na sobno temperaturo. (Če uporabljate samostojni mešalnik, se odločite za nastavek za metlico.) Postopoma dodajamo zmehčano neslano maslo, po 1 žlico naenkrat. Če zmes občasno izgleda kot skuta, ne skrbite: nadaljujemo s stepanjem in spet se bo združila.
3. Korak
Dodamo 2 žlički BAM vanilijeve paste in nadaljujemo z stepanjem, dokler ne dobimo lahke in puhaste zmesi.
Napotki, da bo švicarska maslena krema uspela
1. Korak
Če začnete dodajati maslo, medtem ko je meringue še topla, se bo stopila in glazura postala juha. Če se to zgodi, ne skrbite, samo nehajte dodajati maslo in "jušno" glazuro postavite v hladilnik za približno 30 minut. Ko se malo ohladi, ponovno začnite stepati. Glazura naj se ponovno poveže, nato pa lahko nadaljujete z dodajanjem zmehčanega (vendar ne preveč zmehčanega) masla. Poleg tega mnogi kuharji radi uporabljajo nastavek za metlico za stepanje beljakov v stoječem mešalniku, vendar preklopijo na lopatico, da dodajo maslo.

Izdelki iz trgovine Poglejte vse naše izdelke

Avtor recepta:
Urša R.
Urednica
Bi lahko imela še lepše delo, kot je delo s čokolado?

Ostali recepti Preglejte ostale recepte

Ustvarjaj kot pravi Čokochef

Vpiši svoj elektronski naslov, mi pa ti na tvoj naslov pošljemo brezplačno e-knjigo receptov, ki vsebuje kar 9 najbolj kul čokoladnih receptov priznanih slovenskih čokochefov.