Torta črni gozdiček

Čas priprave 1 ura 30 min
Št. sestavin: 19
Težavnost

Črni gozdiček je torta, ki izvira iz Nemčije. Ime je dobila po češnjevem likerju, ki je dodan nadevu. Sestavljena je iz kakavovega biskvita, slastne kreme in potuhnjenih višenj. BAM kakav v prahu ima toplo, rdeče-rjave barvo in prijeten čokoladen okus. Poleg pristnega okusa kakava v torti, je za njo značilna tudi sočnost. Naj ti izdam en trik! Če biskvit zaliješ z vročo tekočino (lahko tudi s pogretim sokom višenj) bo poleg sočnosti poskrbela, da kakav razvije bogat in pristen okus. Dodatno sočnost torti doda sladka stepena smetana, ki pa naj bo pred stepanjem res zelo hladna, saj bo tako med stepanjem lahko razvila strukturo, ki jo potrebuješ za dodajanje k plastem in obliv.

Še več receptov za čokoladne torte najdeš TUKAJ.

Sestavine

Sestavine za ganache
  • 240 ml smetane za stepanje
Sestavine za biskvit
  • 220 g večnamenske moke
  • 65 g BAM kakava v prahu
  • 350 g granuliranega sladkorja
  • 2 žlički sode bikarbone
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • 1 čajna žlička soli
  • 120 ml rastlinskega olja
  • 2 veliki jajci, sobne temperature
  • 180 g polnomastne kisle smetane, sobne temperature
  • 120 ml pinjenca
  • 2 žlički BAM vanilijeve paste
  • 120 ml vroče vode ali višnjevega soka
  • 2 pločevinki višnjevega kompota
  • Sok višnjevega kompota
Sestavine za kremo
  • 480 ml hladne smetane za stepanje
  • 30 g sladkorja

Navodila za pripravo

Postopek priprave
1. Korak
Pečico segrej na 180 °C. Namasti tri pekače za torte, premera 23 cm. Pekače obloži s papirjem za peko, nato pa papir za peko premaži z maslom. Papir za peko pomaga, da se torte brez težav odstranijo iz pekača.
2. Korak
V veliki skledi zmešaj suhe sestavine: moko, BAM kakav v prahu, sladkor, sodo bikarbono, pecilni prašek in sol. Mešaj toliko časa, da so sestavine dobro premešane.
3. Korak
Posebaj zmešaj še mokre sestavine: olje, jajca, kislo smetano, pinjenec in BAM vanilijevo pasto. Mešaj toliko časa, da dobiš enotno zmes. Suhe sestavine vlij k mokrim in dodaj vročo vodo ali kavo in vse to ponovno mešaj toliko časa, da dobiš enotno zmes.
4. Korak
Testo enakomerno razdeli v vse tri pekače in peci 21-25 minut. Čas peke se razlikuje od vrste pečice. Biskvit je pečen, ko zobotrebec prestane test. To pomeni, da po tem, ko ga zapičiš v bistvitno testo, na njem ne ostane nič testa.
5. Korak
Ko je biskvit pečen, ga odstrani iz pečice. Postavi ga na rešetko, ter počakaj približno 30 minut, da se ohladi. Ko se torte ohladijo, z velikim nazobčanim nožem ali izravnalcem za torte odreži tanko plast z vrhov torte, da ustvariš ravno površino.
Priprava sirupa za navlažitev biskvita:
1. Korak
Višnje odcedi. 180 ml sirupa ali soka iz kompota prihrani za kasneje.
2. Korak
V majhni ponvi na majhnem ognju segrevaj 180 ml sirupa toliko časa, da se količina zmanjša na pb. 60 ml.
3. Korak
Sirup enakomerno polij po ohlajenih biskvitih in na vsakega enakomerno dodaj še plast višenj.
Priprava čokoladnega ganacha
1. Korak
Čokolado položi v srednjo skledo. Smetano segrevaj v majhni ponvi, dokler ne začne nežno vreti. Pri tem pazi, da ne zavre, saj bo tako prevroča. Smetano prelij po čokoladi in pusti 2-3 minute, da se čokolada nežno zmehča. Počasi mešaj, dokler se čokolada ne razstopi popolnoma.
Priprava kreme
1. Korak
Ohlajeno smetano za stepanje, sladkor in BAM vanilijevo pasto stepaj na srednje visoki hitrosti. Stepaj toliko časa, da nastanejo mehki konici, približno 3 minute.
Sestavljanje torte
1. Korak
Na stojalo za torte ali servirni krožnik položi prvi sloj torte. Po vrhu enakomerno razporedi kremo iz stepene smetane. Dodaj še nekaj višenj in reduciranega soka višenj. Prekrij z drugo plastjo torte in postopek ponavljaj toliko časa, dokler ti ne zmanjka vseh sestavin. Nekaj kreme iz sladke smetane na tanko plast namaži na lopatico ali spatulo za dekoracijo in jo premaži okoli torte.
2. Korak
Čez vrh torte prelij pripravljen čokoladni ganache. Razporedi po robovih torte tako, da lahko nežno kaplja po straneh. Prelij še s celimi višnjami. Pred rezanjem in serviranjem naj bo torta vsaj pol ure na hladnem.

Izdelki iz trgovine Poglejte vse naše izdelke

Avtor recepta:
Urša R.
Urednica
Bi lahko imela še lepše delo, kot je delo s čokolado?

Ostali recepti Preglejte ostale recepte

Ustvarjaj kot pravi Čokochef

Vpiši svoj elektronski naslov, mi pa ti na tvoj naslov pošljemo brezplačno e-knjigo receptov, ki vsebuje kar 9 najbolj kul čokoladnih receptov priznanih slovenskih čokochefov.