Čokoladni souffle

Čas priprave 30 min
Št. sestavin: 5
Težavnost

Čokoladni souffle (oziroma po slovensko sufle) je znamenita francoska slaščica, ki vedno očara.

Njegovo ime izhaja iz francoskega glagola souffler, kar po naše pomeni napihniti se in ravno to, da se med peko napihne in je posledično zelo rahel in zračen, je tisto, kar ljubitelji sufleja najbolj obožujejo. Klasika francoske kuhinje očara z mehko in penasto čokoladno sredico ter rahlo hrustljavostjo ob robovih. Slaščičarski mojstri ga upravičeno kujejo v zvezde, saj je priprava sufleja zelo delikatna in ga vsekakor ne štejemo med sladice, ki so lahke za pripravo. Vseeno pa priprava ni tako težka, da se je ne bi mogli lotiti sami.

Če ga pripravimo pravilno, bo zaradi nežne in penaste strukture lepo narastel in se dvignil nad rob modela. Ključno za uspešno pripravo čokoladnega sufleja je tudi to, da ga čimprej postrežemo. Najbolje bo, če ga serviramo kar takoj, ko ga vzamemo iz pečice, saj se bo kasneje, zaradi svoje puhaste strukture posedel.

Sufle lahko pripravimo za katerokoli priložnost pa naj bo to valentinovo, materinski dan, rojstni dan ali pa obletnica poroke. Odlična priložnost za postrežbo je tudi takrat, ko dobimo na obisk goste, ki jih želimo očarati s svojimi slaščičarskimi veščinami.

Sladek ali slan

Sufle je ena izmed tistih jedi, ki jih lahko pripravimo v sladki ali slani različici. Kuharski mojstri ga pripravljajo tako s temno, mlečno, kot tudi belo čokolado. Zelo zanimiv je tudi sufle z okusom maline, jagode, grenivke, limone … Najboljši mojstri pa pripravljajo tudi karamelni, kavni in sufle z okusom zelenega čaja. Za malo bolj drzen okus lahko dodamo tudi rum, kavni in malinov liker.

Najbolj klasičen in najbolj znan pa je definitivno sufle s temno čokolado. Najpogosteje ga postrežejo s kakšno rahlo kislo omako, npr. malinovo, odličen pa je tudi s kepico vaniljevega sladoleda. Med slanimi sufleji je najbolj znana slastna različica sufleja s sirom.

Katera čokolada je najboljša za pripravo sufleja?

Ko pripravljamo sufle, moramo biti izredno pazljivi pri izbiri sestavin, če želimo, da bo popoln. Uporabiti moramo res kvalitetne sestavine, to velja za moko, maslo, jajca in seveda tudi čokolado. Najbolje bo, če ima čokolada med 45% in 65% kakavovih delcev. Za pripravo priporočamo BAM temno čokolado, ki je vrhunske kvalitete in ima okoli 55% kakavovih delcev.

Sestavine

Sestavine za biskvit
  • 2 jajci
  • 25 dag sladkorja v prahu
  • 20 g moke

Navodila za pripravo

Postopek priprave
1. Korak
Pečico vklopimo na 180 stopinj. Na kuhalnik postavimo nekoliko večji lonec, v katerega nalijemo malo vode (približno 2 dl). Na lonec postavimo manjšo skledo, v katero nadrobimo čokolado in narežemo maslo. Pustimo kuhati na zmernem ognju, da se maslo in čokolada stopita. Ko se čokolada stopi, jo dobro premešamo, da dobimo gladko zmes, in pustimo, da se nekoliko ohladi.
2. Korak
Z mešalnikom penasto umešamo jajci in sladkor v prahu. Dodamo moko, ki jo z metlico počasi umešavamo v zmes. Na koncu v zmes umešamo še ohlajeno čokolado.
3. Korak
Modelčke, v katerih bomo pekli sufle, dobro namažemo z maslom in posujemo s kristalnim sladkorjem. V pripravljene modelčke vlijemo maso do roba in z nožem potegnemo čez posodico da nastane ravna površina. Souffle pečemo 8–15 minut (čas pečenja je odvisen od pečice in modelčkov). Pravilno pečen sufle je v notranjosti še tekoč.
4. Korak
Pečene souffle-je vzamemo iz pečice in postrežemo še vroče. Lahko jih jemo iz posodice ali pa jih zvrnemo na krožnik. Zraven lahko še ponudimo kepico sladoleda.

Izdelki iz trgovine Poglejte vse naše izdelke

Barbara K.
Podpora strankam
Nov okus čokolade? Nov okus čokoladnega moussa? Let's test!

Ostali recepti Preglejte ostale recepte

Ustvarjaj kot pravi Čokochef

Vpiši svoj elektronski naslov, mi pa ti na tvoj naslov pošljemo brezplačno e-knjigo receptov, ki vsebuje kar 9 najbolj kul čokoladnih receptov priznanih slovenskih čokochefov.