Čokoladna potica z lešniki

Čas priprave 2 uri
Št. sestavin: 18
Težavnost
Recipe stars Recipe stars Recipe stars Recipe stars Recipe stars

Potica je tradicionalna slovenska sladica. Sladko tanko testo, ki je lahko napolnjeno s čokolado, oreščki ali šunko zagotovo ne manjka na nobeni praznični mizi. Tradicionalno se uporablja orehov ali čokoladni nadev. Včasih se za pridobivanje sladke dišeče potice uporablja polnilo zelišča pehtrana. Tokrat smo za vas pripravili čokoladno potico, katere okus bomo popestrili z BAM PREMIUM čokoladnim namazom. Še vedno velja staromodni rek: prava gospodinja mora znati pripraviti potico.

Čeprav je postopek precej dolg, sam recept ni tako zelo zapleten. Mogoče boste potrebovali nekaj več vaje, da čokoladna potica dobi lepo obliko, drugače pa naj vas ne skrbi po spodnjem receptu bo vaša čokoladna potica zagotovo odličnega okusa.

BAM nasvet: če boste k receptu dodali BAM vanilijevo pasto bodo tako okusi še bolj izostreni.

Namesto čokoladne potice z lešniki, lahko pripravite tudi navadno čokoladno potico.

Sestavine

Za vzhajanje testa
  • 0,5 l mleka
  • 1 žlica sladkorja
  • 1 žlica moke
  • 20-30 g suhega kvasa
Za testo
  • 760 g moke
  • 100 g masla
  • 2 žlici sladkorja
Za čokoladno polnilo

Navodila za pripravo

Vzhajanje
1. Korak
50 ml mleka segrejte z 1 žlico sladkorja in moke. Ko je mleko mlačno, ga odstranite z ognja in dodajte kvas. Pokrijte in pustite vzhajati 15 minut. Bodite pozorni, da zmes naraste, saj to pomeni, da je kvas vzhajal. Zmes mora vsaj za enkrat povečati svojo prostornino. Če se to ne zgodi, ponovite postopek, saj brez vzhajanega kvasa potica ne bo uspela.
Priprava testa
1. Korak
V naslednjem koraku segrejte preostalo mleko in dodajte maslo. Pustite, da se maslo stopi. V to mleko dajte 1 jajce in 1 rumenjak. V moko dodajte 1 sol. Nato dodajte vzhajano mešanico kvasa in maslo-mleko-jajčno zmes. Naredite gladko testo tako da se vse sestavine pomešajo v enotno zmes. Nato pustite testo vzhajati eno uro.
Priprava čokoladnega polnila
1. Korak
K mletim lešnikom dodajte 3 žlice sladkorja in vse skupaj pražite, da dobi aromo. 4 beljake stepite v čvrst sneg in dajte v hladilnik. Nato stepite maslo, da postane mehko in kremasto, nato dodajte vanilijev sladkor. Nato postopoma dodajajte 3 rumenjake, preostali sladkor, čokolado v prahu in BAM PREMIUM čokoladni namaz. Po vsaki dodani sestavini dobro stepite, da dobite kremasto teksturo. Na koncu dodajte mešanico lešnikov in masla in stepite do gladke in kremaste mase.
Sestavljanje in peka čokoladne potice
1. Korak
Po eni uri, ko testo vzhaja, ga razvaljajte v tanek velik kvadrat. Stepene beljake nežno in enakomerno zmešajte s čokoladnim nadevom in vse skupaj nežno razmažite po testu. Zdaj ga zvijemo tako da dobi valjasto obliko.. Morda bo čokoladna potica prevelika za pekač, zato jo lahko prerežete na pol. Vse skupaj dodajte v pekač, ki ste ga prej oblekli v papir za peko in premazali z maslom. Dajte ga v pekač, obložen z namaščenim papirjem za peko. Čokoladno potico na toplem pustite še pol ure, da še malo vzhaja. V tem času ogrejte pečico na 180 ° C. Pecite jo med eno uro do ene ure in petnajst minut. Testo čokoladne potice mora lepo porjaveti. Ko je čokoladna potica pečene, jo preložite na pladenj za serviranje, zgornjo stran namažite z maslom in vse skupaj po želji posujte z vanilijevim sladkorjem v prahu. Narežite na rezine in postrezite.

Izdelki iz trgovine Poglejte vse naše izdelke

Avtor recepta:
Urša R.
Urednica
Bi lahko imela še lepše delo, kot je delo s čokolado?

Ostali recepti Preglejte ostale recepte

Ustvarjaj kot pravi Čokochef

Vpiši svoj elektronski naslov, mi pa ti na tvoj naslov pošljemo brezplačno e-knjigo receptov, ki vsebuje kar 9 najbolj kul čokoladnih receptov priznanih slovenskih čokochefov.