Čokoladna modelirna masa

Čas priprave 45 min
Št. sestavin: 6
Težavnost

Modelirna čokolada je zelo podobna fondantu, le da je zaradi vsebnosti čokolade veliko okusnejša. Uporabimo jo lahko za izdelavo dekoracije za sladice kot so rože, mašnice in drugi okraski. Odlično se obnese tudi pri izdelavi figuric, saj jo lahko oblikujemo skoraj enako kot glino. Z njo pa lahko prekrijemo tudi celotno torto, saj se jo lahko razvalja popolnoma enako kot fondant. 

Priprava ni zahtevna, lahko bi rekli, da je povsem preprosta. Je pa potrebno malo vaje, da dobimo občutek, kdaj je masa ravno pravšnje teksture. Poleg tega, da je zelo okusna in jo bomo pojedli z največjim veseljem, je modelirna čokolada tudi zelo "hvaležen" material za oblikovanje in dekoriranje.

Sestavine

Modelirna bela čokolada
  • 115g koruznega sirupa
Modelirna mlečna čokolada
  • 140 g koruznega sirupa
Modelirna temna čokolada
  • 160g koruznega sirupa

Navodila za pripravo

Postopek priprave
1. Korak
Najprej čokolado raztopimo nad vodno kopeljo.
2. Korak
Med topljenjem večkrat premešamo, da dobimo gladko stopljeno čokolado brez koščkov.
3. Korak
Ko je stopljena, jo odstavimo s štedilnika.
4. Korak
Nato nad vodno kopeljo segrejemo še koruzni sirup, ampak le toliko, da je malo topel.
5. Korak
Prilijemo ga k stopljeni čokoladi in z lopatko mešamo, da dobimo enotno zmes.
6. Korak
Mešamo dokler nimamo strukture kot jo ima malo mehkejši sladoled.
7. Korak
Dobljeno maso damo nato na plastično folijo, jo sploščimo, zavijemo in pustimo 24 ur, da se ohladi in strdi.
Kako dobiti gladko in svetlečo modelirno čokolado?
1. Korak
Skrivnost je v tem, da ne smemo čokolade predolgo mešati. Mešati moramo tako dolgo, da se koruzni sirup poveže s čokolado, ampak takoj, ko je tekstura podobna mehkejšemu sladoledu, moramo prenehati z mešanjem. Če bomo mešali predolgo, se bo olje ločilo od mase. To je kakavovo maslo. Ko je masa podobna sladoledu, jo zavijemo v plastično folijo in pustimo približno 24 ur. Lahko jo tudi čez noč damo v hladilniku. Po 24 urah bo masa zelo trda in bo izgledalo kot da smo nekaj naredili narobe. Ampak nismo, saj je po takšnem času vedno trda. Da jo zmehčamo, jo lahko damo za 10 sekund v mikrovalovno pečico ali pa jo gnetemo, da se zmehča in postane primerna za oblikovanje.

Izdelki iz trgovine Poglejte vse naše izdelke

Andraž Gavez
Vodja projekta
Raziščimo problem in nato poiščimo rešitev.

Ostali recepti Preglejte ostale recepte

Ustvarjaj kot pravi Čokochef

Vpiši svoj elektronski naslov, mi pa ti na tvoj naslov pošljemo brezplačno e-knjigo receptov, ki vsebuje kar 9 najbolj kul čokoladnih receptov priznanih slovenskih čokochefov.