Carski praženec v pečici

Čas priprave 30 min
Št. sestavin: 10
Težavnost
Recipe stars Recipe stars Recipe stars Recipe stars Recipe stars
(1)

Carski praženec ali šmorn je hitro pripravljena in enostavna jed, ki jo lahko postrežemo tako za zajtrk ali večerjo kot tudi za kosilo. Carski praženec se odlično ujame z BAM namazi, malinovim prelivom ali pa ga postrežemo le z žlico sladkorja v prahu. Gre za sladico iz žvrkljanega testa, orignialno se v recept dodajo tudi rozine. Carski praženec je poznan tudi kot "cesarski nered", lahko bi mu rekli tudi puhasta in lahka velikanska palačinka, ki se po peki natrga na majhne koščke. Pripravimo ga lahko na dva načina: v ponvi ali ga spečemo v pečici. Mi smo pripravili recept za šmorn pripravljen v pečici, saj bo tako še bolj puhast, sama priprava pa nam ne bo vzela več dodatnega časa.

Zgodb o tem, kako je carski praženec ali tudi šmorn nastal, ima več različic. Ena izmed zgodb temelji na potovanju po Alpah. Ko sta Frančišek Jožef in njegova žena potovala po Alpah, bi se naj ustavila pri nekem kmetu na kosilu. Kmet je bil tako živčen, da je vrgel v ponev vse najboljše sestavine, ki jih je imel in z njimi naredil okusno debelo palačinko.

Ob nakupu BAM izdelkov lahko uporabite kodo RECEPT, ki vam prinese 10 % popust na celotni nakup.

A je zaradi živčnosti in tresočih rok, za kar je bil kriv častni obisk, palačinko raztrgal na majhne koščke. V upanju, da bo prikril nered, je vse skupaj nato zalil s slivovo marmelado. 

Carski praženec lahko ponudite s puhastimi ameriškimi palačnikami ali jogurtovimi miškami.

Sestavine

Za carski praženec:
  • 4 velika jajca, ločena na rumenjake in beljake
  • ščep soli
  • 2 žlici sladkorja
  • 200 ml mleka

Navodila za pripravo

Postopek priprave
1. Korak
Pečico segrejemo na 200 °C. Beljake stepemo s soljo in eno žlico sladkorja, da nastanejo mehki do čvrsti vršički. Z ročno metlico zmešamo rumenjake, približno polovico mleka, BAM vanilijevo pasto in 1 žlico sladkorja. Vmešamo moko, dokler ne dobimo gladke mase. Zdaj dodajte še preostalo mleko. Z ročno metlico dodamo približno eno tretjino stepenih beljakov in jih vmešamo, da se masa posvetli. Nato previdno vmešamo še preostanek stepenih beljakov.
2. Korak
Maslo segrejemo na srednjem ognju v veliki ponvi. Če uporabljate maslo, pazite, da ga ne pregrejete. Želimo toplo, a ne prežganega masla. Testo vlijemo v vročo ponev, enakomerno razporedimo in pečemo približno eno minuto. Če uporabljamo rozine, jih zdaj potresemo po testu. Pekač prestavimo v ogreto pečico in pustimo, da se speče do napihnjene in zlatorumene barve, to bo približno 10-12 minut. Opomba: Ta čas je zelo odvisen od vaše pečice. Če je vrh šmorna po 15 minutah v pečici še vedno bled, ga pecite še naprej. Ko postane rahlo zlato-rjave barve, je pečen.
3. Korak
Ponev vzamemo iz pečice in šmorn do konca pripravimo na štedilniku. Pripravljeni zmes razrežemo na četrtine in obrnemo. Če je bila zgornja plat že zlato-rjave barve, narezane kose z dvema lopatkama (ali dvema vilicama) še narežite na kose. Šmorn postrezite z BAM namazi ali BAM prelivi. Če uporabite preliv malina, lahko ob preliv ponudite še s pomočjo vodne kopeli raztopljeno belo čokolado. Pa dober tek!

Izdelki iz trgovine Poglejte vse naše izdelke

Avtor recepta:
Urša R.
Urednica
Bi lahko imela še lepše delo, kot je delo s čokolado?

Ostali recepti Preglejte ostale recepte

Ustvarjaj kot pravi Čokochef

Vpiši svoj elektronski naslov, mi pa ti na tvoj naslov pošljemo brezplačno e-knjigo receptov, ki vsebuje kar 9 najbolj kul čokoladnih receptov priznanih slovenskih čokochefov.