3 razlogi, zakaj je domača vroča čokolada tako priljubljena

Čas priprave 15 min
Št. sestavin: 3
Težavnost
Recipe stars Recipe stars Recipe stars Recipe stars Recipe stars

Ni ga čokoholika, ki bi se znal upreti skodelici vroče čokolade na hladen večer. Preverite, zakaj je še posebej doma pripravljena vroča čokolada med ljubitelji sladkega tako zelo priljubljena.


Prva vroča čokolada je bila v resnici hladna

Ste vedeli, da so vročo čokolado pili že Maji pred več kot 2000 leti? Kmalu za njimi so njen čudovit okus in blagodejne lastnosti odkrili tudi Azteki, ki so verjeli, da gre za božji napitek modrosti in moči. Že sama beseda čokolada je izpeljanka iz majevske besede xocolatl, ki v prevodu pomeni penast napitek. Vendar pa prva vroča čokolada v resnici ni bila vroča – postregli so jo hladno, ker pa še niso poznali sladkorja, so jo pripravljali iz kakava, vode, čilija, vanilije in drugih začimb.

Vročo čokolado v različnih delih sveta pripravljajo na različne načine

Vroča čokolada, kot jo poznamo danes, je seveda popolnoma drugačna od napitka, ki so ga pripravljale majevske in azteške civilizacije. Še več – ker je postala priljubljena povsod po svetu, so različne kulture prilagodile recept za njeno pripravo, zato danes poznamo dve glavni vrsti vroče čokolade. V Severni Ameriki jo pripravljajo z vročo vodo ali mlekom, s katerim prelijejo instant mešanico, sestavljeno iz kakava v prahu in sladkorja. Njihovo različico vroče čokolade, ki je bolj redke teksture, radi okrasijo s stepeno smetano in sladkimi penicami. V Evropi pa smo bolj naklonjeni gostejši različici vroče čokolade, pripravljeni iz kremaste mešanice vročega mleka, smetane ali vode ter polsladke čokolade in sladkorja, ki jo mnogi radi popestrijo tudi s cimetom in vanilijo. Kakšno pa imate vi najraje?

3 razlogi, zakaj je domača vroča čokolada tako priljubljena

1. Je popoln zimski napitek

Vroča čokolada je topel napitek, ki prija v vseh delih koledarskega leta, še posebej pa v hladnejših mesecih. Le kaj je lepšega kot na mrzel večer skuhati domačo vročo čokolado, se zaviti pod toplo odejo in preživeti prijeten večer z najbližjimi?

2. Blagodejno vpliva na počutje

Kakovostna čokolada vsebuje vrsto vitaminov, mineralov, antioksidantov in biokemičnih sestavin, ki blagodejno delujejo na naše počutje, vroča čokolada pa spodbuja tudi mikrocirkulacijo v koži.

3. Izboljšuje razpoloženje

Kadar pijemo vročo čokolado, se v naših možganih sproščajo endorfini in serotonin, ki nas pomirjajo. Poleg tega ti živčni prenašalci zmanjšujejo občutek stresa in bolečine ter poskrbijo za izboljšanje razpoloženja. Še en razlog, zakaj je vroča čokolada pravzaprav skodelica, polna sreče!

 

Posladkajte se z domačo vročo čokolado

Prednost pri doma pripravljeni vroči čokoladi je ta, da lahko sami izberete, kako sladka bo in katero vrsto čokolade boste uporabili. Če ste pristaši prijetne sladkobe, se odločite za belo ali mlečno čokolado, če pa vam odgovarjajo močnejši okusi, izberite čokolado z višjim deležem kakava (vsaj 60 %), saj bo tako napitek bolj bogatega okusa. Mnogi pri pripravi vroče čokolade uporabljajo kakav v prahu, ki ne vsebuje kakavovega masla, kot ga vsebuje prava čokolada. Če ste med njimi tudi vi, naj vam namignemo, da bo imela vaša domača vroča čokolada veliko bolj kremast in bogat okus, če boste namesto kakava v prahu uporabili pravo čokolado. Pa veselo na delo!

Domača vroča čokolada je najbolj okusna še vroča. Če se prehitro ohladi, jo lahko ponovno segrejete,
če pa vam je kaj ostane, pa jo lahko hranite v hladilniku do 3 dni.

Sestavine

Sestavine za 2 večji skodelici
  • 2 čajni žlički sladkorja (opcijsko)

Navodila za pripravo

Postopek priprave
1. Korak
V kozici na srednjem ognju segrejte mleko in pazite, da ne zavre. Če ste zelo sladkosnede sorte, v mleko dodajte še 2 žlički sladkorja.
2. Korak
Medtem, ko se mleko segreva, na drobno naribajte čokolado in jo segrejte, da se stopi. Med segrevanjem čokolado nežno mešajte.
3. Korak
Ko se mleko segreje, ga odstavite z ognja in mu dodajte stopljeno čokolado. Še enkrat dobro premešajte in napitek prelijte v dve večji skodelici. Okrasite še s stepeno smetano in pisanimi mrvicami ali drobljenimi lešniki.

Izdelki iz trgovine Poglejte vse naše izdelke

Avtor recepta:
Barbara K.
Podpora strankam
Nov okus čokolade? Nov okus čokoladnega moussa? Let's test!

Ostali recepti Preglejte ostale recepte

Ustvarjaj kot pravi Čokochef

Vpiši svoj elektronski naslov, mi pa ti na tvoj naslov pošljemo brezplačno e-knjigo receptov, ki vsebuje kar 9 najbolj kul čokoladnih receptov priznanih slovenskih čokochefov.