Sufle je sladica, ki že na prvi pogled očara s svojo mogočno zunanjostjo, znotraj pa se skriva nežna, tekoča sredica. Tudi vas mika, da bi z njim presenetili ljubljeno osebo? Brez skrbi, kljub temu, da se zdi zahteven za pripravo, ga lahko z malo potrpežljivosti brez težav pripravite sami.
Sufle je lahka jed, ki velja za pravi čudež francoske kuhinje. Kuharski mojstri ga pripravljajo v različnih različicah – vse od sladkih pa do slanih, zato je priljubljen ne le kot sladica, ampak tudi kot glavna jed. Njegovo ime sicer izhaja iz francoskega glagola souffler, kar po naše pomeni napihniti se. In ravno njegova puhasta struktura je tisto, kar mnogi pri njem najbolj obožujejo. Čudovita penasta struktura nastane zaradi kombinacije rumenjakov in stepenih beljakov oziroma snega, ki jim dodamo še druge sestavine, odvisno od tega, kakšen sufle pripravljamo.
Sufle je ena izmed tistih kuharskih mojstrovin, ki jih lahko najdemo tako v sladki kot slani obliki. Med najbolj znanimi različicami sladkih suflejev so predvsem sadni sufleji na sto in en način – limonin, malinov, ananasov, jagodni, grenivkin in še bi lahko naštevali – običajno jih postrežejo s kakšno čokoladno ali sadno omako. Med bolj priljubljenimi so tudi sufleji z okusom karamele, kapučina in zelenega čaja, daleč najbolj znan in priljubljen je seveda čokoladni sufle, h kateremu se najlepše poda vanilijev sladoled.
Kljub temu, da ima sufle status luksuzne jedi, ki jo je težko pripraviti, pa temu ni tako. Potrebno je poznati le nekaj koristnih trikov, pa njegova priprava ni tako težavna, kot se zdi na prvi pogled. Recept za omamno dober čokoladni sufle smo vam že predstavili, tokrat pa vam predstavljamo nekaj ključnih stvari, ki jih morate vedeti pred njegovo pripravo.
V optimalnih pogojih priprava sufleja torej ni tako težavna, kot se morda zdi na prvi pogled. Postrezite ga izbrani družbi in jo osupnite nad to čokoladno mojstrovino. Še posebej primeren dan za sladkanje z njo pa je 28. februar, ki je razglašen za Dan čokoladnega sufleja. Še en razlog več, da se lotite njegove priprave!