Zakaj velja temna čokolada za najboljšo čokolado na svetu

Zakaj velja temna čokolada za najboljšo čokolado na svetu
Čokoladne novosti
Čas branja: 3 minute

Preberite si kar nekaj razlogov, ki vas bodo prepričali, da boste naslednjič, ko se vam zahoče kaj sladkega, posegli po temni čokoladi.

Čokolada, ta dobra temna razvada

Čokolada je zagotovo najpriljubljenejša in najbolj razširjena slaščica na svetu. Po njej radi posegajo tako mladi kot stari in marsikateri človek se tej temni razvadi enostavno ne more upreti. Mnogi ljudje mislijo, da je čokolada zdravju škodljiva, ker vsebuje toliko sladkorja. Da, res je, da se lahko pri vsakodnevnem uživanju večjih količin mlečne ter bele čokolade pojavijo težave, kot je na primer debelost, zobni karies, mozoljavost, pojavi pa se lahko tudi močan občutek krivde, ker smo se tako močno pregrešili.

A mnogi ljudje ne vedo, da lahko temna čokolada, če jo seveda uživamo zmerno in v manjših količinah, telesu koristi, ga varuje ter vzpodbudi njegovo delovanje. Znanstveniki priporočajo do 50g temne čokolade na dan, saj naj bi ta količina še imela pozitivne vplive na telo, ki tako prevladajo nad možnimi negativnimi učinki. Čokolada je zagotovo najslajša razvada na svetu, a ko boste spoznali njene pozitivne učinke, boste brez slabe vesti posegli po njej.

Temna čokolada velja za najboljšo in najbolj zdravo čokolado na svetu ravno zaradi njene izdelave in same sestave. Tako v temni čokoladi najdemo vodo, maščobe, ogljikove hidrate, beljakovine ter mnogo vitaminov in antioksidantov, ki so se ohranili med samim postopkom izdelave temne čokolade. Temna čokolada vsebuje več kot 400 različnih kemijskih spojin in nekatere izmed njih imajo dokazan pozitiven vpliv na človeško telo.

Flavonoidi – snovi, ki ščitijo naše celice

Temna čokolada je eden izmed virov flavonoidov, ki delujejo kot antioksidanti in tako lovijo radikale, ki bi lahko poškodovali celice v telesu. Zagotovo je pomembno, kako kakovostno temno čokolado uživamo, saj ima antioksidativno delovanje samo temna čokolada, ki vsebuje več kot 50% kakava. Dokazano je, da vsebuje okoli 40g temne čokolade toliko fenolnih antioksidantov, kot pa kozarec rdečega vina.

Temna čokolada preprečuje karies

Mnogi mislijo, da je temna čokolada glavni vir kariesa in zobne gnilobe. A znanstvene raziskave so dokazale ravno nasprotno. Kakav, ki ga najdemo v temni čokoladi, namreč varuje zobe pred kariesom, saj vsebuje snovi, ki uničujejo bakterije in tako preprečijo razrast zobne gnilobe. Seveda je pomembno, da si še vedno vsak dan redno umivamo zobe, saj nas sama čokolada pred kariesom ne bo varovala. Zato pa je temna čokolada zagotovo dobra podpora pri uničevanju zobnega kariesa.

Vpliv temne čokolade na naše telo in počutje

Čokolada je prav tako psihoaktivna hrana, ki blagodejno deluje na naše možgane ter pozitivno vpliva na naše počutje. Temna čokolada namreč vsebuje določene endorfine oziroma endogene opiate. To so snovi, ki so podobne telesu lastnim snovem, ki omilijo občutek bolečine in povečajo občutek prijetnosti ter zadovoljstva. Tako lahko že ena tablica temne čokolade izboljša naše počutje in nas spravi iz slabe volje.

Kakavov prah, ki ga mora biti v temni čokoladi med 50 in 99%, je prav tako dober vir železa, bakra ter magnezija. Ti trije elementi so nujni v različnih biokemičnih procesih v telesu ter sodelujejo kot kofaktorji pri različnih encimih. Naše telo brez njih ne more ustrezno delovati, eden izmed možnih vnosov v telo pa je temna čokolada.

Temna čokolada kot zdravilo?

Kot vidite ima temna čokolada ogromno blagodejnih vplivov na človeško telo. Veliko jih je že raziskanih, še več pa jih je verjetno skritih in se nam bodo razkrili v prihodnosti. V nekaterih znanstvenih krogih se že porajajo vprašanja, ali bi bilo smotrno kakovostno temno čokolado izdajati kar na zdravniški recept. Ali je temna čokolada zdravilo ali ne, presodite sami. Zagotovo pa so manjši dnevni odmerki temne čokolade odlično prehransko dopolnilo, ki telesu pomaga pri uravnoteženem delovanju ter ga razbremeni.

Sedaj, ko veste, kakšne pozitivne vplive ima temna čokolada na vaše telo, lahko po njej posežete brez skrbi. Tako lahko uživate temno čokolado zaradi okusa, energije, ki jo ob tem dobite in zaradi mnogih dobrih učinkov, ki jih ima ta hrana na vaše telo. Karkoli je že vaš vzrok za to, da posežete po temni čokoladi, sedaj veste, da lahko po tej dobri razvadi posežete brez kančka slabe vesti, saj velja temna čokolada za najboljšo in najbolj zdravo čokolado na svetu.

Barbara K.
Podpora strankam
Nov okus čokolade? Nov okus čokoladnega moussa? Let's test!

Priporočeni izdelki Poglej vse naše izdelke

Zadnje novice Vse novice

Bralni čas: 3 minute
Potopite se v svet popolnega razvajanja in uživajte, medtem ko je vaše telo ovito v eno izmed najslajših naravnih snovi – čokolado.
Bralni čas: 1 minuta
Pred dokončno odločitvijo je bilo manj kot teden dni. Ključno vprašanje na katerega skoraj do zadnjega nismo imeli odgovora je: Gremo na morje ali gremo z avtodomom po Gorenjski?
Bralni čas: 1 minuta
Dragi čokoholik, zdaj si na vrsti ti! Želimo si, da bi bile naše spletne poličke polne tako novih kot že obstoječih izdelkov. Želimo si, da bi naši izdelki, tako obsotoječi kot novi, izgledali tako noro dobro kot tudi so!  

Ustvarjaj kot pravi Čokochef

Vpiši svoj elektronski naslov, mi pa ti na tvoj naslov pošljemo brezplačno e-knjigo receptov, ki vsebuje kar 9 najbolj kul čokoladnih receptov priznanih slovenskih čokochefov.