30

okt

Zakaj velja temna čokolada za najboljšo čokolado na svetu?

Čokoladne novosti , Sladke novičke

Temna čokolada

Preberite si kar nekaj razlogov, ki vas bodo prepričali, da boste naslednjič, ko se vam zahoče kaj sladkega, posegli po temni čokoladi.

Čokolada, ta dobra temna razvada

Čokolada je zagotovo najpriljubljenejša in najbolj razširjena slaščica na svetu. Po njej radi posegajo tako mladi kot stari in marsikateri človek se tej temni razvadi enostavno ne more upreti. Mnogi ljudje mislijo, da je čokolada zdravju škodljiva, ker vsebuje toliko sladkorja. Da, res je, da se lahko pri vsakodnevnem uživanju večjih količin mlečne ter bele čokolade pojavijo težave, kot je na primer debelost, zobni karies, mozoljavost, pojavi pa se lahko tudi močan občutek krivde, ker smo se tako močno pregrešili.

Košček temne čokoladeA mnogi ljudje ne vedo, da lahko temna čokolada, če jo seveda uživamo zmerno in v manjših količinah, telesu koristi, ga varuje ter vzpodbudi njegovo delovanje. Znanstveniki priporočajo do 50g temne čokolade na dan, saj naj bi ta količina še imela pozitivne vplive na telo, ki tako prevladajo nad možnimi negativnimi učinki. Čokolada je zagotovo najslajša razvada na svetu, a ko boste spoznali njene pozitivne učinke, boste brez slabe vesti posegli po njej.

Temna čokolada velja za najboljšo in najbolj zdravo čokolado na svetu ravno zaradi njene izdelave in same sestave. Tako v temni čokoladi najdemo vodo, maščobe, ogljikove hidrate, beljakovine ter mnogo vitaminov in antioksidantov, ki so se ohranili med samim postopkom izdelave temne čokolade. Temna čokolada vsebuje več kot 400 različnih kemijskih spojin in nekatere izmed njih imajo dokazan pozitiven vpliv na človeško telo.

Flavonoidi – snovi, ki ščitijo naše celice

Temna čokolada je eden izmed virov flavonoidov, ki delujejo kot antioksidanti in tako lovijo radikale, ki bi lahko poškodovali celice v telesu. Zagotovo je pomembno, kako kakovostno temno čokolado uživamo, saj ima antioksidativno delovanje samo temna čokolada, ki vsebuje več kot 50% kakava. Dokazano je, da vsebuje okoli 40g temne čokolade toliko fenolnih antioksidantov, kot pa kozarec rdečega vina.

Temna čokolada preprečuje karies

Mnogi mislijo, da je temna čokolada glavni vir kariesa in zobne gnilobe. A znanstvene raziskave so dokazale ravno nasprotno. Kakav, ki ga najdemo v temni čokoladi, namreč varuje zobe pred kariesom, saj vsebuje snovi, ki uničujejo bakterije in tako preprečijo razrast zobne gnilobe. Seveda je pomembno, da si še vedno vsak dan redno umivamo zobe, saj nas sama čokolada pred kariesom ne bo varovala. Zato pa je temna čokolada zagotovo dobra podpora pri uničevanju zobnega kariesa.

Vpliv temne čokolade na naše telo in počutje

Uživanje v čokoladiČokolada je prav tako psihoaktivna hrana, ki blagodejno deluje na naše možgane ter pozitivno vpliva na naše počutje. Temna čokolada namreč vsebuje določene endorfine oziroma endogene opiate. To so snovi, ki so podobne telesu lastnim snovem, ki omilijo občutek bolečine in povečajo občutek prijetnosti ter zadovoljstva. Tako lahko že ena tablica temne čokolade izboljša naše počutje in nas spravi iz slabe volje.

Kakavov prah, ki ga mora biti v temni čokoladi med 50 in 99%, je prav tako dober vir železa, bakra ter magnezija. Ti trije elementi so nujni v različnih biokemičnih procesih v telesu ter sodelujejo kot kofaktorji pri različnih encimih. Naše telo brez njih ne more ustrezno delovati, eden izmed možnih vnosov v telo pa je temna čokolada.

Temna čokolada kot zdravilo?

Kot vidite ima temna čokolada ogromno blagodejnih vplivov na človeško telo. Veliko jih je že raziskanih, še več pa jih je verjetno skritih in se nam bodo razkrili v prihodnosti. V nekaterih znanstvenih krogih se že porajajo vprašanja, ali bi bilo smotrno kakovostno temno čokolado izdajati kar na zdravniški recept. Ali je temna čokolada zdravilo ali ne, presodite sami. Zagotovo pa so manjši dnevni odmerki temne čokolade odlično prehransko dopolnilo, ki telesu pomaga pri uravnoteženem delovanju ter ga razbremeni.

Sedaj, ko veste, kakšne pozitivne vplive ima temna čokolada na vaše telo, lahko po njej posežete brez skrbi. Tako lahko uživate temno čokolado zaradi okusa, energije, ki jo ob tem dobite in zaradi mnogih dobrih učinkov, ki jih ima ta hrana na vaše telo. Karkoli je že vaš vzrok za to, da posežete po temni čokoladi, sedaj veste, da lahko po tej dobri razvadi posežete brez kančka slabe vesti, saj velja temna čokolada za najboljšo in najbolj zdravo čokolado na svetu.

Priporočeni izdelki:

×

Zakaj pri nas?

5 razlogov

za kupovanje pri nas.

Preberi več