Zakaj v prehrano namesto običajnega vključiti BIO kakav?

Zakaj v prehrano namesto običajnega vključiti BIO kakav?
Sladke novičke
Čas branja: 3 minute

Le kdo ne mara kakava? Božje živilo, kot so mu pravili Maji, je nepogrešljiva sestavina v naši kuhinji.

Le kdo ne mara kakava? Božje živilo, kot so mu pravili Maji, je nepogrešljiva sestavina v naši kuhinji. Poleg številnih zdravilnih lastnosti ga odlikuje bogat okus, ki popestri prenekatero jed ali napitek. Tokrat vam predstavljamo kakav, ki je še posebej skrbno pridelan – ko izveste kako, prav gotovo ne boste ostali ravnodušni.

Bio kakav oziroma bio kakavova zrna predstavljajo manj kot 1 % svetovnega pridelka kakava. Večina bio zrn, okoli 75 %, je pridelanih v Ameriki z Dominikansko republiko na čelu. V skladu z ekološkimi standardi, v okviru katerih je pridelan kakav, si pridelovalci prizadevajo za ohranjanje zdrave prsti, ekosistemov in ljudi, zato uporabljajo izključno naravna gnojila, sintetične in strupene pesticide pa nadomestijo z naravnimi alternativami. Bio pridelava se namreč nanaša na ekološke procese in biološko raznovrstnost, prilagaja pa se lokalnim razmeram. V želji po zagotavljanju pravičnih odnosov in dobre kakovosti vseh vpletenih združuje tradicijo, inovacijo in znanost.

Optimalno okolje za pridelavo kakava

Prepričanje, da »bio« pomeni »brez kemikalij«, nikakor ni zmotno – glavna prednost bio kakava je namreč ta, da mu v procesu predelave niso dodani pesticidi ali kemična gnojila. Sistem trajnostne pridelave kakava zagotavlja optimalno okolje za pridelavo – bolj kot je optimalno okolje, manj posegov je potrebnih za zatiranje bolezni in raznih škodljivcev. Kakavovec, zimzeleno drevo, od koder pridobivajo kakav, pa najbolje uspeva v amazonskem deževnem gozdu oziroma v vlažnih in tropskih podnebjih s stabilnimi visokimi temperaturami.

Da lahko kakav pridobi oznako »bio«, morajo biti izpolnjeni tudi naslednji dejavniki:

Senca in biološka raznovrstnost

Senca je vsekakor nepogrešljiva v proizvodnji bio kakava, zato pridelovalci ob kakavovce nasadijo drevesa, ki dajejo veliko sence. Ravnotežje med senco in sončno svetlobo pa ustvarijo s tem, da redno obrezujejo stare in bolne veje, kar hkrati omogoča tudi dobro prezračevanje in preprečuje okužbe z glivami.

Rodovitnost zemlje

Kakav za bujno rast potrebuje zemljo, v kateri so nujno potrebna hranila v pravem razmerju. Zdrava rastlina je bolj odporna na škodljivce in bolezni, kar pa preprečujejo na primer z gradnjo teras ali ovir oziroma sten iz kamenja.

Nadzor nad škodljivci in boleznimi

Kakav je podvržen velikim tveganjem za napad raznih škodljivcev in bolezni, saj je ocenjeno, da se zaradi tega na leto po svetu izgubi kar 1/3 pridelka. Uporaba pesticidov in gnojil v bio pridelavi kakava ni dovoljena, zato je pomembno, da se kakavovce zaščiti z zagotavljanjem optimalnega ravnotežja sončne svetlobe, sence, zraka, vode in hranil.

Vsem tem ključnim dejavnikom pri bio pridelavi kakava pa sledi še pravilno obiranje in skrbna fermentacija ter sušenje kakavovih zrn. Vsi ti procesi so skrbno nadzorovani, s čimer se zagotovi visoka kakovost pridelka.

Pravična trgovina

K temu, da je bio kakav med ljubitelji sladkega vedno bolj priljubljen, je zagotovo botrovalo tudi dejstvo, da je pridelan v pogojih pravične trgovine. Kot že rečeno, je njegova pridelava ne le okolju in živalim, pač pa tudi ljudem prijazna. Zelo zaskrbljujoče je namreč dejstvo, da je po svetu v pridelavo kakava vključenih vse več otrok, čemur se želi sistem pravične trgovine izogniti.

  • Pridelovalcem omogoča dobre pogoje za vstop na svetovni trg, saj jih med drugim zavaruje pred nihanjem cen, pa tudi pred kriznimi dogodki, kot je propad pridelka zaradi slabih vremenskih razmer. 
  • Zagotavlja jim tudi pravično plačilo, ki zadošča osnovnim potrebam delavcev in njihovih družin.
  • Ker lahko zaradi ustreznega plačila starši otrokom omogočajo šolanje, se s tem preprečuje tudi otroško delo. Otrokom se tako zagotovi optimalne pogoje za njihovo rast in razvoj.

Najboljše pri vsem skupaj pa je, da je možnosti za uporabo bio kakava ogromno. Med čokoholiki niso priljubljene le bio čokolade, pač pa zaradi izjemno bogatega okusa kakava vedno bolj prisegajo tudi na različne namaze ali pa si privoščijo kakavova zrna z različnimi dodatki. Skratka, ponudba izdelkov iz bio kakava je tako velika, da se za vsakogar kaj najde.

Barbara K.
Podpora strankam
Nov okus čokolade? Nov okus čokoladnega moussa? Let's test!

Priporočeni izdelki Poglej vse naše izdelke

Zadnje novice Vse novice

Bralni čas: 3 minute
Potopite se v svet popolnega razvajanja in uživajte, medtem ko je vaše telo ovito v eno izmed najslajših naravnih snovi – čokolado.
Bralni čas: 1 minuta
Pred dokončno odločitvijo je bilo manj kot teden dni. Ključno vprašanje na katerega skoraj do zadnjega nismo imeli odgovora je: Gremo na morje ali gremo z avtodomom po Gorenjski?
Bralni čas: 1 minuta
Dragi čokoholik, zdaj si na vrsti ti! Želimo si, da bi bile naše spletne poličke polne tako novih kot že obstoječih izdelkov. Želimo si, da bi naši izdelki, tako obsotoječi kot novi, izgledali tako noro dobro kot tudi so!  

Ustvarjaj kot pravi Čokochef

Vpiši svoj elektronski naslov, mi pa ti na tvoj naslov pošljemo brezplačno e-knjigo receptov, ki vsebuje kar 9 najbolj kul čokoladnih receptov priznanih slovenskih čokochefov.