Zakaj so naravna sladila bolj zdrava od sladkorja?

Sladke novičke
Čas branja: 2 minuti
Sladka hrana je bila za naše prednike redka dobrina, danes pa nam je v neomejenih količinah na voljo tako rekoč na vsakem koraku. Ker pa je sladkor precej nezdrav, ga je priporočljivo zamenjati z bolj zdravo alternativo – naravnimi sladili.

Sladka hrana je bila za naše prednike redka dobrina, danes pa nam je v neomejenih količinah na voljo tako rekoč na vsakem koraku. Ker pa je sladkor precej nezdrav, ga je priporočljivo zamenjati z bolj zdravo alternativo – naravnimi sladili.

Kako sladkor škoduje našemu zdravju?

Sladkor je narejen iz 50 % glukoze, ki zvišuje krvni sladkor, in 50 % fruktoze, ki neugodno vpliva na naša jetra, organ, ki je odgovoren za presnavljanje in čiščenje odpadnih snovi v telesu. Vsak dan z uživanjem sladkih dobrot, pa tudi drugih jedi, v katerih je skrit sladkor, zaužijemo kar 7-krat več sladkorja kot so ga zaužili pred 100 leti. Prečiščen sladkor našemu zdravju in splošnemu počutju precej škoduje, saj ne povzroča le odvisnosti in nalaganja neprijetnih maščobnih oblog, ampak tudi različna vnetja v telesu, kar je eden glavnih razlogov za pojav mnogih tegob. Njegova pretirana uporaba škoduje tako rekoč vsem našim organom in povečuje možnosti za nastanek mnogih bolezenskih stanj: možganske kapi, srčnega napada, diabetesa, artritisa, depresije in še bi lahko naštevali.

Zakaj naravna sladila?

Naravno sladiloNaravna sladila so zelo uporabna, kadar želimo zmanjšati vnos škodljivih sladkorjev v telo. So zdrav nadomestek prečiščenemu sladkorju (saharozi) in fruktoznemu sirupu, ki se v prehrambni industriji uporablja kot cenejši nadomestek sladkorja. Med uporabniki so cenjena predvsem zato, ker niso predelana, ampak so bogata s hranilnimi snovmi, imajo nizek glikemični indeks, za nameček pa ne povzročajo odvisnosti.

Mnogi se sicer odločajo za uporabo drugih naravnih alternativ, ki pa niso nujno tudi zdrave. Med najbolj priljubljenimi sladili si denimo med, agavin, kokosov, javorjev ali yacon sirup, vendar pa so te alternative lahko precej kalorične in lahko povišajo krvni sladkor. V nasprotju z njimi pa so naravna sladila, kot na primer stevia ali eritritol, brez kalorij in ne povišajo ravni sladkorja v krvi.

• Stevia

Odlično brezkalorično sladilo, ki je tudi do 300-krat slajše od belega sladkorja, a ima za razliko od njega vrsto pozitivnih učinkov na zdravje. Niža krvni tlak in krvni sladkor, ker pa je brezkalorično in ima glikemični indeks 0, je primerno tudi za diabetike. Najbolj kvalitetna sladila so izdelana iz listov stevie, s čimer v telo vnesemo optimalno količino vlaknin in antioksidantov.

Stevia je izjemno uporabna pri sladkanju vročih in hladnih pijač, pa naj bodo to mlečni napitki, čaj, kava ali pa osvežilni ledeni čaj ali smoothie. Z njo lahko sladkamo tudi vse jedi, pri pripravi katerih običajno uporabljamo sladkor, še posebej pa je priljubljena pri peki slaščic.

• Eritritol

Brezkalorično sladilo, ki se v naravni obliki nahaja v hruškah, grozdju, lubenicah in melonah, pa tudi v fermentiranih izdelkih, kot sta na primer vino in sojina omaka. Ker je eritritol sladkorni alkohol, ne vpliva na krvni sladkor, zato je primeren tudi za diabetike. Njegova edina slabost je, da lahko v prevelikih količinah pri nekaterih ljudeh povzroča prebavne težave, a je tovrstnih primerov na srečo malo.

Barbara K.
Podpora strankam
Nov okus čokolade? Nov okus čokoladnega moussa? Let's test!

Zadnje novice Vse novice

Bralni čas: 2 minuti
Moja čokolada ponuja širok nabor najrazličnejših čokoladnih izdelkov. Vse izdelke skrbno pripravimo, nekatere personaliziramo, jih zapakiramo in kar najhitreje dostavimo do vas, čokoholikov.
Bralni čas: 4 minute
Čokoholiki, spremljate zadnje čokoladne novice? Če je vaš odgovor pritrdilen, potem verjetno že veste, da se je nekaj dni nazaj v Zagrebu odprl Muzej čokolade. Ja, prav ste prebrali! Samo dobro uro in pol iz Ljubljane se je odprl muzej, ki je pravi raj za vse ljubitelje čokolade.
Bralni čas: 3 minute
Od tebe za  njega. Vemo, da znajo rojstnodnevna darila za moške predstavljati kar velik izziv. Medtem ko večina žensk večkrat na dan pove kakšen namig ali željo za darilo, so moški glede obdarovanja in daril precej bolj redkobesedni.

Toliko čokolad, da te spravijo ob pamet.

Ne zamudi čokoladnih novosti in novitet.