25

okt

Zakaj je čokoladni fondi prava izbira za popestritev večera s prijatelji?

Sladke novičke

Ste na hladen jesenski večer na obisk povabili prijatelje, pa ne veste, s čim bi jim postregli? Zakaj ne bi za spremembo vašega druženja popestrili s sladkanjem ob čokoladnem fondiju?

Ste vedeli, da čokoladni fondi prihaja iz Amerike?

Marsikdo bi sprva morda pomislil, da so se prvi pomakanja različnih koščkov v čokolado domislili Švicarji ali Belgijci, ki imajo še posebej bogato čokoladno zgodovino, a temu ni tako. Ideja zanj je sicer res prišla iz Švice, vendar je njihov tradicionalni fondi sirov, in ne čokoladni. Po tem, ko je prvi v 50-ih letih prejšnjega stoletja postal popularen širom Amerike, se je rodila ideja za čokoladni fondi. Zgodovina njegovega nastanka pa je precej nejasna, saj o njegovem izvoru kroži kar nekaj različnih zgodb. Med drugim nekateri pravijo celo, da so ga na nek način prvi izumili Maji, saj so čokolado pili že pred 2500 leti.

Kaj potrebujemo za pripravo čokoladnega fondija?

Cokoladni_FondiNe glede na to, kdo se ga je prvi domislil, smo tej osebi čokoholiki seveda neizmerno hvaležni. Čokoladni fondi namreč ni le jed, ampak predstavlja tudi obliko druženja. Če fondija niste pripravili še nikoli poprej, vam ponujamo nekaj nasvetov za njegovo pripravo, da bo vaš večer z družino ali prijatelji kar se da popoln.

Poleg čokolade in dodatkov so osnovne stvari, ki jih boste potrebovali, posoda, v kateri boste segreli čokolado, gorilnik oziroma držalo za čajno svečko, in dolge vilice, na katere boste nabadali koščke najljubšega sadja ali peciva. Izbirate lahko med različnimi vrstami fondijev, saj oblikovalci skorajda tekmujejo, kdo bo naredil bolj ličnega in bolj uporabnega. Za nakup fondi seta se lahko odločite tudi glede na število ljudi – večji je bolj zaželen, kadar se nameravate posladkati v družbi prijateljev ali družine, če želite ob fondiju preživeti romantičen večer v dvoje, pa je bolje, da si omislite manjši set. 

3 ključne sestavine pri pripravi fondija

Za pripravo čokoladnega fondija potrebujete 3 stvari: kakovostno čokolado, dodatke in koščke, ki jih boste pomakali vanj.

1) Kakovostna čokolada

Izbira čokolade za čokoladni fondi je velika, mi pa vam svetujemo, da izberete le najbolj kakovostno, saj bo le tako vaše čokoladno doživetje popolno. Kakovostno belo, mlečno ali temno čokolado odlikuje fina kremasta tekstura, vsebuje več kakavovega masla in je dovolj tekoče strukture, da se gladko preliva. 

Najboljša za pripravo fondija je čokolada v kapljicah, saj se te hitreje in lažje topijo. Čokolado lahko stopite nad ognjem ali vodno kopeljo. Dodate lahko tudi malo smetane, ki bo še popestrila njen okus, ko pa se čokolada stopi, zmes prelijte v posodo za fondi in jo postavite nad grelec oziroma čajno svečko, da ostane tekoča. 

2) Dodatki

Če vam okus čokolade same po sebi ne zadostuje, lahko čokoladni fondi popestrite tudi tako, da v čokolado kanete nekaj cimeta, čilija v prahu, mlete kave, mete, vanilije, kikirikijevega masla ali pa kar najljubšega likerja – izbira je vaša! Če ste bolj drzne narave, pa lahko čokolado obarvate tudi z roza ali zeleno barvo za čokolado, ki najbolj prideta do izraza pri beli čokoladi.

3) Koščki

Izbira koščkov, ki jih boste pomakali v omamno dišečo čokolado, je tako rekoč neomejena. Tako lahko na račun pridejo tako tisti, ki jim prija bolj sladko, pa tudi tisti, ki so bolj naklonjenim kiselkastim okusom. V čokoladni fondi lahko pomakate na primer različno sadje, ki ga prej narežete na koščke – k stopljeni čokoladi se izvrstno podajo jabolka, hruške, banane, grozdje, pomaranče, ananas in seveda najbolj priljubljene med sadjem – jagode! Lahko pa se odločite še za slajšo varianto in v čokolado pomakate mini penice ali koščke karamele, piškotov, vafljev ali drugega peciva.

Namig: Za še slajšo izkušnjo lahko koščke, preden jih pomočite v čokolado, povaljate v sladki mešanici iz kakava, vanilijevega sladkorja in cimeta.

Priporočeni izdelki:

×

Zakaj pri nas?

5 razlogov

za kupovanje pri nas.

Preberi več