Vsestransko kakavovo maslo

Vsestransko kakavovo maslo
Zgodbe o čokoladi
Čas branja: 3 minute

Ste med tistimi, ki v svojo prehrano redno vključujete kakavovo maslo ali med tistimi, ki ga še niste poskusili?

Če spadate med slednje, vas bodo njegove mnoge dobre lastnosti zagotovo prepričale.

Sestavni del čokolade

Kakavovo maslo je trdna maščoba bledo rumene barve. Ker je pridobljeno iz kakavovih zrn, ki rastejo na kakavovcu, ta spada v družino dreves, imenovanih Theobroma, ga mnogi imenujejo tudi teobrominovo olje. Po tem, ko pridelovalci izluščijo kakavova zrna iz mesnatih kakavovih strokov, zrna očistijo, prepražijo in nato mehansko obdelajo, da dobijo kakavovo maslo.

Ima okus in aromo kakava, vsi ga najbolj poznamo kot maščobni vir za izdelavo čokolade. Kombinacija maščob, ki ostane trdna tudi pri sobni temperaturi, pri telesni temperaturi pa postane topna, je razlog, da se čokolada v ustih tako lepo topi. Hkrati je odporno tudi proti oksidaciji, zaradi česar čokolada ne more postati žarka.

Blagodejno vpliva na zdravje

V preteklosti so se kakavovemu maslu na široko izogibali, ker vsebuje nasičene maščobne kisline, a so kasneje ugotovili, da zdravju še zdaleč niso škodljive. Zaradi vsebnosti palmitinske, stearinske in oleinske kisline kakavovo maslo ščiti pred kardiovaskularnimi bolezni, ker vsebuje veliko količino antioksidantov, izboljšuje tudi imunost in zmanjšuje možnosti za nastanek vnetij. Predvsem surovo kakavovo maslo, ki med procesom obdelave ni segrevano na visokih temperaturah, ohrani zaščitne maščobne kisline, antioksidante in druge hranilne snovi, ki jih sicer najdemo v kakavovih zrnih.

Ste med tistimi, ki v svojo prehrano redno vključujete kakavovo maslo ali med tistimi, ki ga še niste poskusili?

Ker ima blag vonj in gladko strukturo ter dobro hidrira, je zelo priljubljena sestavina tudi v različnih kozmetičnih izdelkih, še posebej tistih, ki so namenjeni suhi in občutljivi koži. Ker ne vsebuje alkohola, dišav ali drugih aditivov, je primeren za domačo uporabo pri celjenju ran in opeklin ter drugih težavah s kožo. Pogosto ga najdemo tudi v balzamih za ustnice, milih in šamponih, priljubljeno je tudi v aromaterapiji, saj kožo ne le mehča, ampak jo tudi prijetno nadišavi.

Vsestransko je tudi v kuhinji 

Kakavovo maslo ni le ena izmed glavnih sestavin v čokoladi in kozmetičnih izdelkov, ampak je zelo uporabno tudi v kuhinji. V mnogih kuhinjah ga uporabljajo kot glavno sestavino, ponekod le pri pripravi določenih jedi. Najbolj je priljubljeno pri peki slaščic in slanih prigrizkov – sladek okus kakava lepo poudari katerokoli sladko jed ali sladico in je več kot primerna glavna sestavina v slanih prigrizkih. Ker ima kremast okus z diskretnim pridihom po čokoladi, ga mnogi uporabljajo tudi kot nadomestek za maslo in druge mlečne izdelke, obenem tudi kot nadomestek za želatino.

Še ena njegova dobra stran je, da vam ga k jedem ni potrebno dodajati v velikih količinah; že majhna količina lahko naredi čudeže. Kljub temu, da je njegova uporaba najbolj razširjena pri peki slaščic in slanih prigrizkov, ga mnogi radi dodajo tudi k smutijem. Ker je uporabno tudi pri visokih temperaturah, je primerno tudi za cvrtje.

Če razmišljate, da bi ga vključili v svojo prehrano, poskrbite, da boste uporabljali le kakavovo maslo, ki je namenjeno za peko in kuhanje, saj se to razlikuje od masla, namenjenega v kozmetične namene. Medtem ko je kakavovo maslo, ki je uporabno v kuhinji, zelo dobrodošlo pri domači negi telesa, ne velja enako za tistega, ki se uporablja izključno v kozmetične namene in so mu dodani mnogi dodatki.

Kakavovo maslo je tako kot kokosovo maslo uporabno na mnoge različne načine. Ker je rastlinskega izvora, je primerno tudi za vegetarijance. In ker je tako stabilno, je uporabno tudi več let – mnogi ga v hladilniku v neprodušni posodi hranijo celo do 5 let! Kljub temu, da je zelo zdravo, z njim vseeno ne gre pretiravati – tudi tukaj velja, da je manj več.

Zaradi njegove vsestranskosti boste na račun prišli še posebej tisti, ki radi eksperimentirate v kuhinji – ne glede na to, kakšen tip prehrane vam najbolj ustreza in ne glede na to, ali boste z njim kuhali, pekli ali cvrli; kmalu boste opazili, da je v vsaki kuhinji nepogrešljiv spremljevalec!

Barbara K.
Podpora strankam
Nov okus čokolade? Nov okus čokoladnega moussa? Let's test!

Zadnje novice Vse novice

Bralni čas: 3 minute
Tudi če sama panna cotta izgleda izjemno elegantna in zahtevna sladica, je v resnici panna cotta pripravljena le s tremi sestavinami: želatino, sladko smetano in sladkorjem. Skupaj z našimi nasveti in triki, vas priprave naj ne bo več strah.
Bralni čas: 3 minute
Obožujemo dobro rolado.   Rolada je impresivna in navdušujoča sladica. Toda pridobiti rolado s popolno spiralo je lahko težavno, saj se lahko zlahka razpoči ali zlomi. Pripravili smo trike in nasvete, s katerimi boste poenostavili pripravo svoje naslednje rolade.
Bralni čas: 2 minuti
Ste v ekipi bele čokolade? Ali bolj prisegate na čokolado mlečnega okusa ali na dekadentno temno čokolado? Ne glede na to, v kateri skupini ste, je kar nekaj različnih načinov, kako uporabiti čokolado. Eden izmed njih je uporaba v sladicah, za kar pa je običajno potrebno čokolado raztopiti.

Ustvarjaj kot pravi Čokochef

Vpiši svoj elektronski naslov, mi pa ti na tvoj naslov pošljemo brezplačno e-knjigo receptov, ki vsebuje kar 9 najbolj kul čokoladnih receptov priznanih slovenskih čokochefov.