Vsestranska čokoladna krema ganache

Vsestranska čokoladna krema ganache
Čokoladni nasveti
Čas branja: 3 minute

Ne glede na to ali pripravljate praline, truffle, okrašujete muffine, torte ali druge slaščice … Čokoladna krema ganache paše povsod! Njena dodatna prednost pa je, da je izjemno enostavna za pripravo.

Čokoladna krema ganache kljub preprostemu postopku priprave s svojim čokoladnim okusom in bogato, kremno in omamno teksturo čudovito popestri vsak recept. Vse, kar morate storiti, je, da grobo nasekljano ali naribano čokolado prelijete z vročo sladko smetano, počakate nekaj minut, da se čokolada prične topiti, nato obe sestavini nežno mešate, da nastane bogata in sijoča krema. Njena priprava se zdi izjemno preprosta, a uspeh se vedno skriva v majhnih podrobnostih!

V 3 korakih do popolne čokoladne kreme ganache

Pri pripravi čokoladne kreme ganache je potrebno slediti naslednjim 3 korakom:

1. Čokolado grobo nasekljajte ali naribajte

Čokolado grobo nasekljajte z nožem ali jo preprosto naribajte ter jo stresite v ognjevarno posodo. Namesto običajne tablice čokolade bi sicer lahko uporabili tudi čokoladne kapljice, a te pogosto vsebujejo dodatne sestavine, ki jim pomagajo obdržati pravo obliko. Ker je prava ganache krema narejena iz le dveh sestavin, pazite, da uporabite le najbolj kvalitetne, saj bo krema le tako imela pravi bogat okus.

Lahko uporabite mlečno ali belo čokolado, a bodite pozorni na dejstvo, da ti dve čokoladi vsebujeta precej več mleka kot temna čokolada in sta zato bolj občutljivi na višjo temperaturo – ob pripravi morate biti zato pozorni, da zmesi ne segrejete preveč. Zaradi dodatne količine mleka v teh dveh vrstah čokolade ganache krema postane bolj mehka, zato v primeru, da uporabite mlečno ali belo čokolado, dodajte manjšo količino smetane, kot bi jo dodali k temni čokoladi.

2. Segrejte sladko smetano

Sladko smetano počasi segrevajte na srednjem ognju do vretja. Bodite le pozorni, da ne zavre, saj lahko v ganache kremi nastanejo grudice. Z vročo sladko smetano prelijte nasekljano oziroma naribano čokolado in pustite stati približno 2 minuti.

Koristen namig: višji delež maščobe kot vsebuje sladka smetane, bolj bo ganache krema stabilna in bolj bogatega okusa bo.

Če se izogibate mlečnim izdelkom, lahko kot alternativo sladki smetani uporabite tudi sojino ali mandljevo mleko, a upoštevajte, da tekstura ne bo tako bogata in kremna.

3. Zmešajte čokolado in sladko smetano

Zmes počasi in nežno mešajte v eni smeri, dokler ne postane gladka in kremna. Vzelo vam bo nekaj časa, saj se sestavini sprva ne bosta lepo prepletli, a vztrajajte nekaj časa, saj boste tako ustvarili tisto pravo gosto teksturo, ki jo pri tej kremi vsi tako obožujemo.

Razmerje med sestavinama je ključnega pomena

Glede na to, katero slaščico boste dopolnili z ganache kremo, lahko prilagodite razmerje med sestavinama. Vedite le, da krema postane zelo gosta in trdna, ko se ohladi.

Razmerje 1:1

Če želite z ganache kremo okrasiti torto ali katero drugo slaščico in jo uporabiti kot preliv, uporabite enako razmerje čokolade in sladke smetane. Približno 15 minut preden pričnete z okraševanjem, pustite kremo stati, da se segreje na sobno temperaturo.

Razmerje 2:1

Če se lotevate izdelave trufflov, makronov ali kolačkov, lahko ganache kremo uporabite tudi kot polnilo. Da bo učinek pravi, uporabite 2-krat toliko čokolade kot sladke smetane. Ko se ganache krema popolnoma strdi (lahko jo postavite tudi v hladilnik), bo postala popolnoma trdna.

Razmerje 1:2

Razmerje z 2-krat več smetane kot čokolade lahko uporabite kot preliv za sladoled ali za pomakanje sadja – slednje lahko uporabite tudi kot alternativo, če nimate doma čokoladnega fondija.

Eksperimentirajte z različnimi okusi

Čokoladna krema ganache je resnično vsestranska ne le, ker se poda k vsem slaščicam, ampak ker jo lahko dopolnjujemo z različnimi okusi. Če boste v še toplo zmes denimo dodali nekaj soli, bo ta poudarila sladek okus ganache kreme. Njen okus lahko popestrite tudi z različnimi likerji, kavo, ekstrakti sadja, kikirikijevim maslom, čajem ali celo zelišči. Nekatere od teh sestavin lahko spremenijo gostoto ganache kreme, zato po potrebi dodajte še nekaj čokolade ali sladke smetane. Kot rečeno, bo čokoladna krema ganache najlepše prišla do izraza, če boste uporabili sladko smetano s čim višjim deležem maščobe. Prav tako je priporočljivo, da ima tudi čokolada čim višji odstotek kakavovih delov – naj bo ta vsaj 70 %.

Želimo vam veliko zabave pri ustvarjanju!

Barbara K.
Podpora strankam
Nov okus čokolade? Nov okus čokoladnega moussa? Let's test!

Zadnje novice Vse novice

Bralni čas: 3 minute
Tudi če sama panna cotta izgleda izjemno elegantna in zahtevna sladica, je v resnici panna cotta pripravljena le s tremi sestavinami: želatino, sladko smetano in sladkorjem. Skupaj z našimi nasveti in triki, vas priprave naj ne bo več strah.
Bralni čas: 3 minute
Obožujemo dobro rolado.   Rolada je impresivna in navdušujoča sladica. Toda pridobiti rolado s popolno spiralo je lahko težavno, saj se lahko zlahka razpoči ali zlomi. Pripravili smo trike in nasvete, s katerimi boste poenostavili pripravo svoje naslednje rolade.
Bralni čas: 2 minuti
Ste v ekipi bele čokolade? Ali bolj prisegate na čokolado mlečnega okusa ali na dekadentno temno čokolado? Ne glede na to, v kateri skupini ste, je kar nekaj različnih načinov, kako uporabiti čokolado. Eden izmed njih je uporaba v sladicah, za kar pa je običajno potrebno čokolado raztopiti.

Ustvarjaj kot pravi Čokochef

Vpiši svoj elektronski naslov, mi pa ti na tvoj naslov pošljemo brezplačno e-knjigo receptov, ki vsebuje kar 9 najbolj kul čokoladnih receptov priznanih slovenskih čokochefov.