Vroča čokolada recept

Vroča čokolada recept
Sladke novičke
Čas branja: 3 minute

Ne glede na to, kateri letni čas je, vroča čokolada se ob zaspanih jutrih in mirnih večerih vedno prileže. Če jo za nameček pijemo še v dobri družbi, pa je doživetje vsekakor popolno.

V nadaljevanju vam ponujamo nekaj nasvetov najboljših slaščičarjev, kako pripraviti izvrstno vročo čokolado, ob kateri vam bo zaigralo srce.

Kakovostna čokolada

Za pripravo vrhunske vroče čokolade ni primerna kar vsaka čokolada. Bolj kot je čokolada iz kakovostnih sestavin, bolj okusna je tudi vroča čokolada. Naj vam zato ne bo škoda odšteti kakšen euro več, saj je kakovostna čokolada prva in hkrati tudi najbolj pomembna stvar s seznama nasvetov za pripravo najboljše vroče čokolade. A naj vas ne zavede visok delež kakava, saj ta še ne pomeni nujno tudi kakovostne čokolade. O njenem okusu se boste najbolje prepričali, če jo boste poizkusili še pred samo pripravo vročega in omamno dišečega napitka.

Uporabite čokolado v prahu

Mnogi pri pripravi vroče čokolade uporabijo kakav v prahu, ki kot stranski produkt izdelave čokolade nastane tako, da iz kakavovih zrn pridobijo kakavovo maslo. Če ste med njimi tudi vi, naj vam namignemo, da bo vroča čokolada veliko okusnejša, če boste namesto tega uporabili čokolado v prahu.

Odločite se, kako močno oziroma sladko vročo čokolado boste pripravili

Pri pripravi vroče čokolade je izjemnega pomena delež kakava v izbrani čokoladi, zato z njim nikakor ne skoparite. Uporabite čokolado z vsaj 60 % deležem kakava, lahko pa tudi s precej višjim – višji kot bo, močnejši okus bo imel pripravljen napitek. Seveda pa ga je mogoče pripraviti tako iz temne, mlečne ali celo bele čokolade, odvisno seveda od tega, kako sladkosnedi ste.

Če želite pripraviti vročo čokolado z bogatim, a hkrati tudi sladkim okusom, za osnovo uporabite temno čokolado, ki pa ji lahko namesto sladkorja dodate nekaj mlečne čokolade.

Tudi izbira mleka je pomembna

Ker so kakovostne čokolade bogate s kakavovim maslom, dodajanje mleka z višjim deležem maščobe ni vedno nujno boljše, kot dodajanje mleka z nižjim deležem maščobe – seveda je to zopet odvisno od okusa vsakega posameznika. Tako kot mora biti kakovostna čokolada, pa mora biti kakovostno tudi mleko.

RECEPT: Vroča čokolada za 2 osebi

Vroča čokolada recept – sestavine:

Priprava:

1. Na srednji temperaturi pogrejte približno 150 mleka in ga vmešajte v čokolado. Mešajte, dokler se čokolada v mleku popolnoma ne raztopi, nato pa mešanico stepite s preostalim mlekom in smetano.
2. Še naprej mešajte, vse dokler mešanica ne postane vroča (ne vrela). Nato vanjo dodajte cimet in sol. Nalijte v skodelici in postrezite še vroče.

Pa še nekaj uporabnih trikov za pripravo vroče čokolade

Predstavljamo vam še nekaj preprostih, a pomembnih trikov za pripravo popolne vroče čokolade – na srečo ne potrebujete drugega kot štedilnika, metlice in kozice.

Mleko segrejte v kozici na visoki temperaturi, a pazite, da ne zavre, saj se s tem prekuha in izgubi svojo gostoto. Ko je segreto na visoko temperaturo, mu dodajte čokolado, ki jo prej hranite na sobni temperaturi, in oboje znova segrejte. Počasi dodajajte čokolado in mešajte, dokler se popolnoma ne stopi – pazite pa, da se ne zažge. Temu se lahko izognete tudi tako, da čokolado preprosto prelijete z vročim mlekom in dobro premešate.

Vročo čokolado lahko postrežete na sto in en način – lahko jo obogatite z različnim sadjem, oreščki, piškoti, ali pa s kančkom priljubljene žgane pijače. Dodate lahko še stepeno smetano, ali pa jo posujete s cimetom ali muškatnim oreščkom, tisti bolj drzni pa si jo celo popoprajo. Nenavadno, a sliši se zanimivo!

Barbara K.
Podpora strankam
Nov okus čokolade? Nov okus čokoladnega moussa? Let's test!

Zadnje novice Vse novice

Bralni čas: 4 minute
Pred tabo je praznovanje, za peko sladic pa so zadolžili prav tebe. Glavna igralka bo torta. Kako torej pripraviti najboljšo torto? S tabo delimo nekaj nasvetov, s katerimi priprava torte ne bo stres ampak zabava.
Bralni čas: 4 minute
Vanilija je kraljica začimb. Poleg cimeta, je največkrat uporabljena v sladicah. Poleg tega vpliva na naše razpoloženje in celo pomaga pri utrujenosti in tesnobi. Toda, kako jo uporabiti?
Bralni čas: 3 minute
Nekatere torte so enostavne in priprava ne zahteva veliko truda. Spet druge navzven izgledajo popolnoma preproste, njihova notranjost pa zahteva napredne slaščičarske tehnike. Za nekatere potrebujemo več časa, za druge spet manj. 

Ustvarjaj kot pravi Čokochef

Vpiši svoj elektronski naslov, mi pa ti na tvoj naslov pošljemo brezplačno e-knjigo receptov, ki vsebuje kar 9 najbolj kul čokoladnih receptov priznanih slovenskih čokochefov.