14

nov

Vroča čokolada

Sladke novičke

Skodelica vroče čokolade

Enostavna priprava in omamen okus naredita vročo čokolado za pijačo prvega izbora, ko se je potrebno pozimi pogreti.

Zamislite si mrzel zimski večer ob oknu, pokriti z odejo, s knjigo in skodelico vroče čokolade v naročju. Brez nje v hladnih zimskih dneh skorajda ne gre, v zimskem času pa skorajda ponorijo tudi kavarne, ki svojim strankam nudijo raznorazno ponudbo neštetih okusov te okusne dobrote. Zdaj še zdaleč nismo več omejeni na klasično vročo čokolado, temveč so se ji pridružile tudi kokosova, rumova, mandljeva, karamelna, bela, lešnikova ter še neštete druge, tako da lahko prav vsak najde nekaj za svoj okus.

Razlika med kakavom in vročo čokolado

Skodelica vroče čokoladeMarsikdo zmotno misli, da sta vroča čokolada in kakav ena in ista zadeva, a to ni res. Kakav in vroča čokolada se razlikujeta.

Vroč kakav naredimo iz kakava v prahu, ta pa ne vsebuje več kakavovega masla, ki se nahaja v samem zrnu kakavovca, medtem ko ga čokolada poleg kakava in sladkorja vsebuje. Zaradi tega vroča čokolada vsebuje več maščob kot vroč kakav in je tudi bolj nasitna in navsezadnje tudi bolj redilna. Vroča čokolada in kakav se razlikujeta tudi v tem, da je čokolada pripravljena iz čokolade, nasekljane na drobne koščke in vmešane v mleko z dodatkom sladkorja. Nasprotno pa kakav večinoma že vsebuje mleko v prahu ali druge mlečne sestavine, da ga lahko pripravimo brez uporabe mleka.

Torej je vroča čokolada vroč napitek iz zdrobljene čokolade ali čokolade v prahu, pogretega mleka ali vode ter sladkorja. Sliši se prav preprosto, vendar vseeno zelo okusno, kar vam lahko potrdijo prav vsi, ki se kdaj pozimi pogrejejo s skodelico te tekoče sladice.

Zgodovina vroče čokolade

Zgodovina vroče čokolade sega do samih Majev, staroameriškega ljudstva, ki naj bi bili prvi, ki so jo pred okoli dva tisoč leti začeli pripravljati, čeprav so originalen recept Evropejci sčasoma korenito spremenili.

Maji, ki so živeli na območju, bogatem s kakavovci, so vročo čokolado pripravljali tako, da so kakavova zrna zmleli, jih zmešali s hladno vodo, čilijem in drugimi sestavinami. Kljub temu pa ni enostavno zmešati kakava z vodo, saj kakavov prah, bogat z maščobo, kmalu pusti usedlino na dnu čaše. Da bi se temu izognili, so ti mehiški staroselci pripravljali tako imenovani »xocolatl« (xoco pomeni grenko, atl pa voda), tako da so dodali hladno vodo in vse skupaj močno premešali. Nato so tekočino prelivali iz ene posode v drugo z določene višine in tako dobili goščo, za katero se je govorilo, da predstavlja najvišjo točko, ki jo lahko izkusijo naša čutila.

Vroča čokolada s čilijemOkoli 15. stoletja so Azteki zavladali nad velikim delom Srednje Amerike in prenesli kakav v svojo kulturo. Pijačo so bolj začinili, vendar pa je osnovni recept ostal več ali manj nespremenjen. Ker razmere v sušnih predelih osrednjega mehiškega višavja niso bile primerne za rast kakavovca, so ga morali uvažati. To je pomenilo, da je bilo pitje čokolade omejeno le na elito, torej na kraljevo hišo, vladarje in plemstvo. Ker so bila kakavova zrna tisti čas tako dragocena, so se pogosto uporabljala tudi kot plačilna valuta.

V 16. stoletju se je novica o tem čokoladnem napitku z odkritjem Novega sveta prenesla v Evropo, glavni krivec pa je bili véliki španski osvajalec Cortés. Napitek je v Evropi kmalu postal zelo popularen, predvsem po zaslugi kralja Karla V. Habsburškega pa je vroča čokolada postala zelo priljubljena pri španskem višjem razredu.

Zanimivo pa je tudi dejstvo, da so kakavova zrna v tistem času v Evropi uporabljali tudi kot doto. Ko so se članice španske kraljeve družine poročale z drugimi evropskimi aristokrati, so njihove družine kakavova zrna dajale kot doto. Zavedati se namreč moremo tega, da je bila čokolada v tistem času zelo draga, saj so kakavova zrna rastla le v Južni Ameriki in so jo v Evropo morali uvažati.

Ko se je uvoz kakavovih semen razširil, pa so se začele spremembe tudi na področju okusa tega čokoladnega napitka. Tako so Evropejci prej grenak okus čokolade izboljšali s sladkorjem, prenehali so z dodajanjem čilija, to pa nadomestili z vaniljo ali cimetom. Tako je nastala prva sladka vroča čokolada, kot jo poznamo še danes.

Čeprav so Nizozemci, Angleži in Francozi začeli sistematično saditi kakavova drevesa v različnih predelih svojih kolonij, kar je pomenilo, da so bila kakavova zrna tako cenejša in lažje dostopna, pa je v Evropi čokolada ostala privilegij bogatih vse do poznega 18. stoletja. Šele takrat pa je z nastopom industrializacije čokolada v svoji tekoči obliki postala dostopnejša tudi nižjim slojem.

Posledice pitja vroče čokolade

Čeprav prevladuje mnenje, da vročo čokolado uživamo zgolj zaradi užitka, pa so zadnje raziskave pokazale, da ta vsebuje tudi številne zdravilne sestavine – antioksidante, ki se nahajajo v kakavu.

Od šestnajstega do devetnajstega stoletja je bila vroča čokolada kot pijača v zdravstvu zelo cenjena, saj je pomagala zdraviti vročino in bolezni jeter. V 17. stoletju pa so Francozi poročali o blagodejnih učinkih vroče čokolade na počutje, čemur verjetno botruje vsebnost feniletilamina, ki deluje psihostimulativno, v čokoladi.
Danes vročo čokolado raje uživamo zaradi samega užitka, kot pa zaradi njenih zdravilnih učinkov, čeprav nove raziskave kažejo, da naj bi imela številne zdravilne lastnosti.

Vroča čokolada je tako pijača z bogato zgodovino, številnimi zdravilnimi učinki in v današnjem času tudi preprosto pripravo. Tako si lahko vsak z lahkoto privošči skodelico tega vročega užitka, seveda pa pri tem, kot pri vseh dobrotah z visoko vsebnostjo sladkorja, ni dobro pretiravati.

Preveri široko ponudbo vročih čokolad >>

Priporočeni izdelki:

×

Zakaj pri nas?

5 razlogov

za kupovanje pri nas.

Preberi več