16

okt

Veganska čokoladna rulada brez jajc in mleka

Recepti za čokoladne sladice

Se tudi vam ob pogledu na čokoladno rulado cedijo sline, pa si je ne morete privoščiti, ker se izogibate jajcem in mleku? Nič zato, predstavljamo vam recept za čokoladno rulado, ki ne vsebuje alergenov in živil živalskega izvora.

Vrteča se sladica

Ste se kdaj vprašali, od kod je ta sladica dobila svoje ime? Tako kot večina kuharskih mojstrovin tudi beseda rulada izhaja iz francoščine – rouler po francosko pomeni vrteti, valjati oziroma zviti. Tudi v slovenščini vrtenju po domače pravimo rolanje, tako da nam je ta izraz v resnici vse prej kot tuj. Iznajdljivim kuharskim mojstrom pa se imamo za zahvaliti, da rulade ne poznamo le v sladki, ampak tudi v slani obliki. Medtem ko sladke različice rulade največkrat jemo po obroku, so slane različice odlične tudi kot samostojna jed iz mesa, zelenjave ali sira. Sladke različice rulade pa so največkrat sestavljene iz biskvita, ki ga dopolnjujejo čokolada, marmelada, sadje in različne kreme ter drugi dodatki, kot so na primer oreščki ali pisane mrvice.

Preprost recept za odlično vegansko čokoladno rulado

Običajno so na veliko žalost veganov oziroma tistih, ki se iz različnih razlogov izogibajo hrani živalskega izvora, glavne sestavine čokoladne rulade – poleg čokolade seveda – mleko in jajca. Ker pa je v kuhinji z malo truda in iznajdljivosti možno doseči tako rekoč vse, je tudi čokoladna rulada lahko »veganska«. Ni le brez mleka in jajc, ampak tudi brez drugih alergenov – brez orehov, lešnikov, arašidov, sezama in soje. Vse potrebne sestavine boste našli v svoji kuhinji, njena priprava pa ne zahteva veliko spretnosti, zato kar veselo na delo!

Sestavine: rulada

  • Za biskvit:

- 1 skodelica večnamenske moke
- ⅓ skodelice kakava v prahu
- ½ skodelice rjavega sladkorja
- 2 jedilni žlici koruznega škroba
- 1 čajna žlička pecilnega praška
- ¼ čajne žličke sode bikarbone
- 1 čajna žlička kisa
- ¼ skodelice rastlinskega olja
- ½ skodelice slanice iz konzervirane čičerike
- ½ čajne žličke vanilijevega ekstrakta
- ščepec soli

  • Za glazuro:

- ½ jedilne žlice kakava v prahu
- ½ čajne žličke koruznega škroba

  • Za kremo:

- rastlinska smetana
- marmelada po okusu

Pripomočki:

- manjša posoda
- večja posoda
- spatula
- pekač
- papir za peko
- plastična folija za živila

Postopek:

1. V manjši posodi pripravite glazuro – zmešajte kakav v prahu in koruzni škrob.
2. V večji posodi zmešajte sestavine za biskvit – najprej suhe sestavine: moko, kakav v prahu, koruzni škrob, sodo bikarbono, sol in sladkor ter mešajte, da se vse sestavine popolnoma zmešajo med sabo.
3. Tej zmesi dodajte še mokre sestavine: slanico, olje, kis in vanilijev ekstrakt ter nato suhe in mokre sestavine dobro premešajte s spatulo.
4. S papirjem za peko obložite pekač in po njem enakomerno razporedite pripravljeno zmes ter jo za 15 minut postavite v pečico, ogreto na 190 °C.
5. Po 15 minutah vzemite pekač iz pečice, da se biskvit nekoliko ohladi (za približno 20–30 minut).
6. Ko se biskvit ohladi, ga posujte z mešanico kakava v prahu in koruznega škroba ter naredite debelo glazuro.
7. S pomočjo papirja za peko počasi in previdno zvijte biskvit, da nastane rola ter pustite na pultu, da se popolnoma ohladi. Ko je testo popolnoma ohlajeno, ga odvijte.
8. Biskvit namažite s tanko plastjo marmelade, nanjo pa nanesite še tanko plast stepene rastlinske smetane.
9. Znova počasi in nežno zvijte biskvit, a tokrat sproti odstranjujte papir za peko. Ko je testo enkrat zvito, ga prekrijte z istim papirjem za peko in vse skupaj zavijte v plastično folijo za živila. Rulado nato postavite v hladilnik za vsaj 20 minut, da se dobro ohladi.
10. Ko je čokoladna rulada popolnoma ohlajena, odstranite folijo in papir za peko ter rulado narežite na kose in postrezite.

Priporočeni izdelki:

×

Zakaj pri nas?

5 razlogov

za kupovanje pri nas.

Preberi več