Vanilijeva pasta: kaj je to in kje se uporablja?

Vanilijeva pasta: kaj je to in kje se uporablja?
Sladke novičke
Čas branja: 4 minute

Vanilija je kraljica začimb. Poleg cimeta, je največkrat uporabljena v sladicah. Poleg tega vpliva na naše razpoloženje in celo pomaga pri utrujenosti in tesnobi. Toda, kako jo uporabiti?

Poleg tega, da je vanilija odličnega okusa, omamno diši in da z njo tvoje sladice izgledajo le še boljše, ima vanilija še druge zanimive lastnosti. Med drugim je vanilija kraljica začimb in je tako druga najdražja začimba takoj za žafranom. Vanilijo je mogoče dobiti v različnih oblikah, meni je od vseh najlubša v pasti.

Poleg cimeta, je le-ta največkrat uporabljena v sladicah. Vpliva tudi na naše razpoloženje, lahko celo pomaga pri utrujenosti in tesnobi. Predvsem pa se odlično razume z osnovnimi sestavinami kot so moka, jajca, mleko. Na voljo je v več oblikah, recimo v obliki sladkorja ali ekstrakta. Vedno bolj popularna je tudi uporaba vanilijevih strokov ali vanilijeve paste.

1. Kaj je vanilijeva pasta?

Vanilijeva pasta bo očarala s svojim bogatim vanilijevim okusom, omamnim vonjem in svojo pravo aromo. BAM vanilijeva pasta je pristen koncentrat bourbonske vanilije iz Madagaskarja ter popolnoma brez alkohola. Pasti so dodana tudi semena vanilije, ki naredijo izgled jedi še bolj atraktiven.

S tabo želim deliti par nasvetov oz. zanimivosti, za katere sem prepričana, da jih še ne poznaš.

"Kvalitetna vanilijeva pasta ima črne pikice. Če tega nima, ni kvalitetna."

Ne, ne drži. Vanilijeva pasta je pripravljena iz mletih strokov vanilije, tako da se črnim pikicam v njen ne moremo izogniti. Vsaka pasta torej vsebuje črne pikice, to ji daje le prepoznavnost, ne pa kvalitete. Kvaliteto vanilijevi pasti daje struktura, torej kvalitetna vanilijeva pasta je gosta, deklaracija takšne paste pa vsebuje visok odstotek vanilije. Poleg stukture pa je pomembna tudi država pridelovalka. V kolikor je vanilijeva pasta poimenovana z oznako Madagaskar, Bourbon in podobno, imaš opravka s kvalitetno vanilijevo pasto.

"Vanilijeva pasta je skupen umetnih sestavin."

Ne, ne drži. Omamni vonj ji daje pristen koncentrat bourbonske vanilije, ki ga pridobimo in stroka vanilije. Da pa je gosta in kot takšna najpogosteje uporabljena za pripravo sladic, poskrbi voda in zgoščevalec. Ob neprimerni in nepravilni uporabi lahko vanilijeva pasta izpade kot aromat grde rjavo-oranžne barve.

2. Uporaba vanilijeve paste

Uporaba vanilijeve paste se skozi zgodovino zelo spreminja. Najprej se je pojavila na krožnikih ameriške populacije. No, bolj rečeno v kozarcih, saj so jo uporabljali kot dodatek k mlečnim napitkom in drugim pijačam, šele ko je prispela na Španske in Evropske jedilnike, se je njena aromatičnost izkazala kot odlična povezovalka sestavin potrebnih za peko sladic. 

Vanilijeva pasta se navadno uporabi pri pripravi sladic, ko želimo, da je vanilija kraljica recepta. Torej takrat, ko želimo, da sladica navduši tako z vonjem kot izgledom. To lahko sicer dosežeš tudi s strganjem vanilijevega stroka, vendar je le-to zamudno in dražje. 

Vanilijeva pasta se tako najbolje obnese pri pripravi kremšnit. BAM mešanici za sladoled dodaj BAM vanilijevo pasto in si tako pripravi zavidajoč sladoled bourbonske vanilije. 

Pri pripravi enostavnih receptov se vanilijeva pasta izkaže kot skoraj glavna sestavina, saj poskrbi, da se okusi še bolj povežejo med seboj. Pri pripravi suhih mešanic raje uporabi vanilijev sladkor, saj mešanica hitro postane pretekoča.

Primerna je tudi za pripravo sladic v kozarcih, vedno pogosteje pa uporabljena tudi pri pripravi piškotov. Naj tvoj dan poleg jutranje kave popestrijo še popularni ameriški piškoti, ki jih lahko pripraviš po receptu tukaj.

Uporabiš pa jo lahko tudi pri dekoraciji tort. Kadar pred tabo stoji torta "nagica", ki potrebuje dekoracijo. Prelivu iz bele čokolade lahko dodaš še čajno žličko ali dve (odvisno od količine preliva) vanilijeve paste in tako beli preliv nadgradiš s črnimi pikicami vanilijeve paste.

3. Kakšna je razlika med vanilijevo pasto, vanilijevim ekstraktom in vanilijevimi stroki?

Vanilija kot kraljica začimb nastopi v različnih oblikah. Najdemo jo v vanilijevi pasti, vanilijevem ekstraktu, dobro poznanih vanilijevih strokih, vanilijevem sladkorju in prepričana sem, da bi jo našla še kje drugje. Kakšna pa je pravzaprav razlika med oblikami in kdaj je primerna uporaba vanilijeve paste, kdaj ekstrakta in kdaj strokov?

Velika večina meni, da na samo pripravo sladice sama oblika nima posebnega vpliva, vzamemo tisto, ki je pri roki. Pa ni ravno tako. Vanilijeva pasta se odlično obnese kot dodatek k prelivom, sladki stepeni smetani, sladoledu, pudingu, medtem ko se vanilijev ekstrakt najbolje obnese pri pripravi čokoladnih desertov, vroče čokolade in kolačev iz umešanega testa. Vanilijev ekstrat načeloma ne vsebuje črnih pikic, zato je primeren za sladice, kjer je vonj po vaniliji bolj pomemben kot izgled.

Vanilijev strok sicer sledi priporočilom uporabe vanilijeve paste, saj je le-ta eden izmed potrebnih sestavin za pridelavo vanilijeve paste. Pri uporabi vanilijevih strokov pozorno postgraj kašo in predvsem: nikoli ne "šparaj". Strganje vanilijevih strokov je sicer zamudno, če pa za pripravo potrebuješ večjo količino, zna biti uporaba precej draga. Vanilijeva pasta se v tem primeru obnese kot odličen nadomestek. Vanilijeve stroke uporabi takrat, ko za pripravo sladice potrebuješ manjšo količino.

BAM vanilijeva pasta
Urša R.
Urednica
Bi lahko imela še lepše delo, kot je delo s čokolado?

Zadnje novice Vse novice

Bralni čas: 3 minute
Tudi če sama panna cotta izgleda izjemno elegantna in zahtevna sladica, je v resnici panna cotta pripravljena le s tremi sestavinami: želatino, sladko smetano in sladkorjem. Skupaj z našimi nasveti in triki, vas priprave naj ne bo več strah.
Bralni čas: 3 minute
Obožujemo dobro rolado.   Rolada je impresivna in navdušujoča sladica. Toda pridobiti rolado s popolno spiralo je lahko težavno, saj se lahko zlahka razpoči ali zlomi. Pripravili smo trike in nasvete, s katerimi boste poenostavili pripravo svoje naslednje rolade.
Bralni čas: 2 minuti
Ste v ekipi bele čokolade? Ali bolj prisegate na čokolado mlečnega okusa ali na dekadentno temno čokolado? Ne glede na to, v kateri skupini ste, je kar nekaj različnih načinov, kako uporabiti čokolado. Eden izmed njih je uporaba v sladicah, za kar pa je običajno potrebno čokolado raztopiti.

Ustvarjaj kot pravi Čokochef

Vpiši svoj elektronski naslov, mi pa ti na tvoj naslov pošljemo brezplačno e-knjigo receptov, ki vsebuje kar 9 najbolj kul čokoladnih receptov priznanih slovenskih čokochefov.