Kategorije

Za čokoholike

Predlogi iskanja

Torta, kako pripraviti najboljšo?

  • Čas branja Čas branja: 4 minute
pred tabo je praznovanje za peko sladic pa so zadolzili prav tebe glavna igralka bo torta kako torej pripraviti najboljso torto

Pred tabo je praznovanje, za peko sladic pa so zadolžili prav tebe. Glavna igralka bo torta. Kako torej pripraviti najboljšo torto? S tabo delimo nekaj nasvetov, s katerimi priprava torte ne bo stres ampak zabava.

Vsakemu objavljenemu receptu se trudimo dodati par trikov in nasvetov, da bo pripravljena sladica res uspela in se ne bo sesedla ravno takrat, ko prvi izmed gostov pozvoni pri vhodnih vratih. Kot pri vsaki stvari, se je pri pripravi sladic vsakemu izmed nas pripetila vsaj tisoč in ena napaka. Namesto, da bi na te napake pozabili, smo iz njih naredili seznam nasvetov in trikov, da se nam pri pripravi le-te ne bodo več ponovile. Želimo ga deliti s tabo.

1. Recept

Prvo in najpomembnejše pravilo vsakega slaščičarja mora biti: receptu je potrebno slediti od začetka do konca. Čeprav se to sliši in bere še tako samoumevno, v praksi običajno ni. Nedeljsko popoldne, nenapovedani gostje, zaprte trgovine. V hladilniku sta dve jajci, recept zahteva tri. V receptu piše, da mora biti moka točno določenega tipa, doma je ni, uporabimo pač tisto, ki je doma. Velikokrat se pri zahtevanih sestavinah odločimo za "menjave na lastno pest" in na koncu jezimo, ker sladica ni takšna kot v receptu. Seveda ni, ker so vse sestavine recepta zapisane z razlogom in menjava teh vpliva na končni izdelek. V kolikor se ti "nenapovedani gostje" situacija pripeti večkrat, predlagamo, da izbereš recept glede na sestavine, ki na slaščičarsko izkušnjo že čakajo v tvojem hladilniku. Ali pa jih prepleteš z drugimi recepti. Naprimer: pri enem receptu potrebuješ samo rumenjake, ker beljakov ne želiš zavreči, iz njih pripraviš odlično torto Pavlovo.

Prvo in najpomembnejše pravilo vsakega slaščičarja: receptu je potrebno slediti od začetka do konca. 

Tako kot je pomembno, da slediš in izbereš točno določene sestavine, je pomembno, da se držiš zapisanih velikosti pekača. 

2. Sestavine sobne temperature

200 g masla sobne temperature. Poznano? Mogoče je ravno tako pisalo v zadnjem receptu, kjer torta ni uspela tako kot bi morala. Če piše, da je potrebno uporabiti maslo sobne temperature, je to v receptu zapisano z razlogom. Najpogostejši prvi korak priprave biskvita za torto se začne z: "...kremasto stepite maslo in sladkor.". Če pri tem uporabite maslo sobne temperature, bo biskvit puhast in ne bo zbit. Zakaj je to tako zelo pomembno? Maslo ima posebno lastnost, in sicer med mešanjem lahko zadrži zrak, ki se med peko razvije in tako ustvari puhast biskvit za torto. Maslo naj bi pred uporabo na kuhinjskem pultu počivalo vsaj uro ali dve oz. toliko časa, da lahko brez napora ali sile s prstom vanj naredite vdolbino. Prav tako se sestavine sobne temperature lažje in hitreje povežejo med seboj.

BAM nasvet: če se priprave torte lotite tik pred zdajci, lahko maslo ogrejete v desetih minutah. To naredite tako, da v mikrovalvno pečico na najvišjo temperaturo za dve minuti postavite 2 dcl tople vode. Odmerjeno in narezano maslo na kocke postavite v čim večjo posodo in ga po tem, ko vodi odtečejo minute le-to vzamite in pečice in pripravljeno maslo hitro zaprite v mikrovalno pečico. V tem koraku mikrovalovne pečice ne vklapljajte, saj bo maslo preveč segreto.Voilà

3. Odmerjene količine

Odmerjene količine morajo biti odmerjene res natančno. Prav tako popolnoma samoumevno pravilo, ki pa se ga ne držimo tako pogosto kot bi se ga morali. Najpogosteje "na oko" odmerjena sestavina je moka. Vedno za odmerjanje uporabite tehtnico, če se le da digitalno.

Peka tort ne prizanaša in z veseljem izpostavi vsako napako, ki je nastala med pripravo, zato je res pomembno, da se tako sestavin kot pripomočkov in korakov držimo točno tako kot piše.

4. Torta v pečici

Torta v pečici ne mara kukanja. Ko je torta v pečici, se rada izpostavlja visokim temperaturam, če pa medtem pečico odpiramo, v njo spustimo hladen zrak, kar povzroči tisti nezaželeni biskvit, ki med peko ni narastel. Priporočamo, da jo občudujete skozi steklo pečice. Potrudite se, da vrata pečice odprete le enkrat ali dvakrat. Od tega naj bo odprtje enkrat rezervirano za test, če je torta pečena. Že skoraj vsem poznan test z zobotrebcem ti pomaga ugotoviti, če je torta pečena. V sredino torte zapiči zobotrebec in če pride ven čist, je biksvit pečen, če so na njem koščki biskvita, bo torta za peko potrebovala še nekaj časa. Poleg tega pa obstaja še malo manj poznan način: torto vzami z pečice ali pa test opravi kar s torto v pečici, to je popolnoma tvoja izbira. S prstom nežno pritisni na torto. Če na biskvitu ni vidnih sledi prsta, je testo pečeno. Če je prst na testu pustil sledi, bo za peko potrebnih še nekaj minut. Ta majhen trik lahko uporabiš tudi za peko kolačev in piškotov. Če pa si zaželiš enostavne in hitre priprave, kjer za pripravo ne potrebuješ pečice, pa te na tem receptu čaka torta brez peke.

Zdaj pred tabo stoji tvoja najljubša torta, ki potrebuje dekoracijo. Vsi vemo, da še tako dobre sladice izgledajo popolno šele takrat, ko jim dodamo dekoracijo. Ena izmed njih je tudi ganache krema. Pripravimo jo lahko na več načinov, kar je najbolj pomembno pa je to, da se pri pripravi držiš vedno enakega postopka. Kot tudi pri pripravi testa.

Najljubša spletna spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

Naroči sestavine z 10% popustom:

Vrhunski BAM izdelki za peko.

Popust za izdelke iz recepta - 10%:
-3,68 €
Skupaj:
33,12 €

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Želim prejeti čoko e-revijo!

Želim prejeti čoko e-revijo!

Vpiši svoj elektronski naslov, mi pa ti na tvoj naslov pošljemo brezplačno čoko E-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno