Temna čokolada je koristna za vaše zdravje, spletna trgovina Moja čokolada

Čokoladne novosti
Čas branja: 4 minute

Znanstveniki so dokazali, da ima temna čokolada mnogo koristnih vplivov na telo. Preverite, kako vam lahko temna čokolada pomaga do boljšega zdravja.

Temne čokolade

Znanstveniki so dokazali, da ima temna čokolada mnogo koristnih vplivov na telo. Preverite, kako vam lahko temna čokolada pomaga do boljšega zdravja.

Verjetno ste že marsikdaj slišali, da je temna čokolada bolj zdrava od mlečne ali bele čokolade in da je zato za vas bolje, da posežete po temni čokoladi, drugi dve vrsti čokolad pa pustite bolj pri strani. Znanstveno dokazano je, da temna čokolada vsebuje določene snovi, ki imajo pozitiven vpliv na človeško telo. Te snovi pa se pri izdelavi mlečne ali bele čokolade izgubijo, kar pomeni, da ti dve čokoladi resnično nimata toliko pozitivnih vplivov na telo kot pa črna oziroma temna čokolada.

Flavonoidi – tihi pomočniki v črni čokoladi, ki vas varujejo

Košček temne čokoladeZadnji dokazi znanstvenih raziskav priporočajo dnevno uživanje temne čokolade v zmernih količinah, saj naj bi takšne količine čokolade preprečevale bolezni srca in ožilja. V temni čokoladi se namreč nahajajo snovi, ki se jim reče flavonoidi. Flavonoidi so snovi, ki se nahajajo v rastlinah in imajo v njih mnogo vlog. Njihova najpomembnejša vloga je zagotovo ta, da dajejo rastlinam barvo – so namreč pigmenti. Ravno flavonoidi so vzrok za rdečo, modro ter rumeno barvo cvetov in plodov, redkeje pa obarvajo tudi liste. Predstavljajo tudi UV filtre v rastlini in tako rastlino ščitijo pred škodljivimi UV žarki, ki bi jo lahko poškodovali. Poleg tega pa v rastlinah delujejo tudi proti mikrobom in insektom in tako rastlini nudijo vir obrambe pred zajedavci.

Blagodejni vplivi, ki jih ima temna čokolada na telo

A flavonoidi ne delujejo samo v dobro rastlin. Te polifenolne spojine delujejo blagodejno tudi na človeško telo. Zagotovo je njihov najpomembnejši učinek antioksidativno delovanje, pomagajo pa tudi pri varovanju telesa pred mutagenimi in karcinogenimi snovmi. Dejansko pozitivnega učinka na telo nimajo sami flavonoidi, ampak te spojine samo pospešijo določene metabolne poti v telesu. Pri vnosu hrane, ki vsebuje flavonoide, telo flavonoide spozna kot telesu tuje snovi in se jih želi čim prej znebiti. Zato začne izločati sečno kislino, aktivirajo pa se tudi določeni encimi, ki poskrbijo za izločanje flavonoidov iz telesa. A ravno ta pot, ki se aktivira, poskrbi za to, da se poleg samih flavonoidov iz telesa začnejo izločati tudi druge toksične in človeku nevarne snovi. Poleg te poti flavonoidi aktivirajo tudi mehanizme, ki pomagajo uničevati rakave celice ter zavrejo širjenje tumorjev po telesu. Študije so pokazale, da imajo takšen učinek samo majhne količine flavonoidov, ki dejansko samo stimulirajo telo, da začne proizvajati zaščitne dejavnike. V večjih količinah pa lahko flavonoidi prispevajo k dodatnemu tveganju in imajo obraten učinek, kot pa si ga želimo. Zato se tukaj za primerno ponovno pokaže priporočilo, da je potrebno temno čokolado uživati zmerno in ne v ogromnih količinah. Ena ali dve vrstici temne čokolade na dan sta več kot dovolj.

Zdrava čokoladaŠtudija, ki je bila objavljena v The American Journal of Clinic Nutrition, je pokazala, da so osebe, ki so imele dieto polno s flavonoidi iz čokolade, imele nižje vrednosti slabega holesterola LDL kot pa osebe v kontrolni skupini. Testne osebe so bile na dieti, ki je vsebovala temno čokolado in kakavov prah. To so uživale v zmernih količinah vsak dan in po koncu študije se je pokazalo, da so bile vrednosti LDL pri teh osebah pomembno nižje. To pomeni, da so imele te osebe manjšo možnost, da bi LDL holesterol tvoril obloge na stenah arterij in zato manjše možnosti za infarkt.

Nadaljnje raziskave z uživanjem temne čokolade so pokazale, da temna čokolada ugodno vpliva na relaksacijo krvnih žil ter na strjevanje krvi. To pomeni, da ima temna čokolada tudi pozitiven vpliv pri zniževanju krvnega pritiska. Pri visokem krvnem tlaku je namreč vzrok za povečanje ravno zoženje perifernih žil. Če se žile razširijo, lahko krvni tlak pade na nižje vrednosti, kar pa ima ponovno pozitiven vpliv na srce, saj ga s tem močno razbremenimo.

Brez skrbi posezite po črni čokoladi!

Kot vidite, ima temna čokolada veliko pozitivnih vplivov na človeško telo. A zavedati se morate dejstva, da zdravje ni posledica samo enega dejavnika. Samo temna čokolada vam pri varovanju ter ohranjanju vašega zdravja ne bo dovolj. Pomembno je, da navade v svojem življenju spremenite tako, da čim bolj zmanjšate število negativnih vplivov na telo. A dobro je vedeti dejstvo, da je tudi temna čokolada, seveda v zmernih količinah, eden izmed dejavnikov, ki lahko pripomorejo k varovanju vašega zdravja. Zato naslednjič, ko si zaželite kaj sladkega, brez slabe vesti posezite po črni čokoladi ali po izdelkih, ki jo vsebujejo. Privoščite si rebro ali dve ter ob tem bodite brez skrbi, saj ste s tem naredili nekaj dobrega za vaše telo.

Barbara K.
Podpora strankam
Nov okus čokolade? Nov okus čokoladnega moussa? Let's test!

Priporočeni izdelki Poglej vse naše izdelke

Zadnje novice Vse novice

Bralni čas: 2 minuti
Moja čokolada ponuja širok nabor najrazličnejših čokoladnih izdelkov. Vse izdelke skrbno pripravimo, nekatere personaliziramo, jih zapakiramo in kar najhitreje dostavimo do tebe, čokoholik.
Bralni čas: 4 minute
Čokoholiki, spremljate zadnje čokoladne novice? Če je vaš odgovor pritrdilen, potem verjetno že veste, da se je nekaj dni nazaj v Zagrebu odprl Muzej čokolade. Ja, prav ste prebrali! Samo dobro uro in pol iz Ljubljane se je odprl muzej, ki je pravi raj za vse ljubitelje čokolade.
Bralni čas: 3 minute
Od tebe za  njega. Vemo, da znajo rojstnodnevna darila za moške predstavljati kar velik izziv. Medtem ko večina žensk večkrat na dan pove kakšen namig ali željo za darilo, so moški glede obdarovanja in daril precej bolj redkobesedni.

Toliko čokolad, da te spravijo ob pamet.

Ne zamudi čokoladnih novosti in novitet.