SugarSweet – zdrav nadomestek sladkorja

SugarSweet – zdrav nadomestek sladkorja
Sladke novičke
Čas branja: 3 minute

Da uživanje velikih količin sladkorja vse prej kot blagodejno vpliva na naše zdravje, čivkajo že vrabci na strehah. Kaj pa, če bi posegli po alternativi in poskusili svojo najljubšo hrano ali pijačo sladkati z naravnim sladilom?

Žal je včasih tako, da je tisto, kar je dobro po okusu, zdravju vse prej kot prijazno. V to kategorijo živil spada tudi sladkor, saj ga strokovnjaki vedno bolj povezujejo s tveganjem za nastanek vnetij, sladkorne bolezni tipa 2, hipertenzije oziroma visokega krvnega tlaka in srčnih obolenj. A to še ne pomeni, da se moramo odpovedati sladkemu! K sreči so nam na voljo tudi sladila, ki beli sladkor nadomestijo tako po okusu kot tudi po strukturi, tako da razlika tako rekoč sploh ni opazna. Je pa treba biti tudi pri njihovem nakupu pozoren, obstaja jih namreč cela vrsta – naravna, umetna, predelana in še kaj bi se lahko našlo.

Mi vam svetujemo, da kot dodatek k jedem in pijači izberete naravna sladila. Sladkor in umetna sladila namreč izdatno obremenjujejo naše telo, saj je njihova presnova zahtevnejša zanj, s tem pa zaužijemo manj sredstev, s katerimi bi telo razstrupilo vse kemikalije, ki jih zaužijemo prek hrane in iz okolice.

Zdrav nadomestek belega sladkorja

Mednje običajno uvrščamo sladila, ki ne vsebujejo prečiščenega sladkorja (torej čiste saharoze) ali fruktoznega sirupa, ki se v prehrambni industrij uporablja kot cenejši nadomestek sladkorja. Naravna sladila so bolj zdrava od navadnega sladkorja, saj so manj procesirana, polna mineralov, vitaminov in antioksidantov, vsebujejo manjšo količino fruktoze ali glukoze in imajo nižji glikemični indeks (zaradi česar ne dvigujejo krvnega sladkorja, tako kot druga sladila).

Nizek glikemični indeks

Z glikemičnim indeksom merimo, kako hitro se hrana spreminja v krvni sladkor. Z uživanjem hrane z visokim glikemičnim indeksom (predvsem bele moke in sladkorja) se krvni sladkor dvigne, njegova povišana vrednost pa je eden izmed glavnih razlogov za nastanek degenerativnih bolezni. Poleg tega povzroča vnetne procese v telesu in pospešuje nastanek maščobnih oblog, predvsem na predelu trebuha, s tem pa vpliva tudi na pridobivanje telesne teže. 

Kaj pa, če bi posegli po alternativi in poskusili svojo najljubšo hrano ali pijačo sladkati z naravnim sladilom?

Naravna sladila, kot je SugarSweet, pa so poleg dobrega okusa tudi zdravju prijazna, saj imajo glikemični indeks 0, kar pomeni, da je porast glukoze v krvi počasnejši in enakomernejši. Ker vsebujejo stevio in eritritol, naravni sladili, ki sta sicer naravno prisotni v rastlinah, lahko beli sladkor popolnoma nadomestijo.

Stevia, samorodni grmiček, postaja med ljudmi vedno bolj priljubljen, a v resnici ni novost na področju prehranjevanja, saj ga v Južni Ameriki poznajo že več sto let. Steviin ekstrakt, ki se lahko uporablja kot dodatek k hrani ali pijači, je približno 100‒300-krat slajši od belega sladkorja. Za razliko od slednjega nima opaznega učinka na raven krvnega sladkorja, kljub sladkemu okusu pa ne vsebuje nobenih kalorij. Ravno nasprotno – nekatere študije so pokazale, da ima vrsto pozitivnih učinkov na zdravje: zniža lahko visok krvni pritisk in raven krvnega sladkorja pri sladkornih bolnikih, izboljšuje občutljivost telesa za inzulin ter zmanjšuje oksidiran LDL holesterol in obloge v arterijah.

Eritritol, poznan tudi kot sladkorni alkohol, v prehrambni industriji med naravnim procesom fermentacije pridobivajo iz glukoze, tako kot stevia pa je brez energijske vrednosti, saj je brezkaloričen. V naravni obliki se nahaja hruškah, grozdju, lubenicah in melonah, po izgledu in okusu pa je podoben belemu sladkorju. Ker ne vpliva na dvig krvnega sladkorja in inzulina, je varen in primeren za uporabo, vendar v primernih količinah, saj lahko v nasprotnem primeru povzroči prebavne težave.

Razlogov, ki govorijo v prid naravnim sladilom, je ogromno, nam pa je najbolj všeč dejstvo, da naravna sladila, ki lahko beli sladkor nadomestijo tako rekoč v vsaki jedi ali pijači, ne škodujejo zdravju. Priporočamo, da poskusite eno izmed sladil iz kolekcije SugarSweet, med katerimi lahko izbirate tudi glede na razmerje sladkosti v izdelku.

Barbara K.
Podpora strankam
Nov okus čokolade? Nov okus čokoladnega moussa? Let's test!

Zadnje novice Vse novice

Bralni čas: 2 minuti
Pri izbiri darila je zelo pomembno prav poznavanje obdarjenca, zato je izjemnega pomena, da je izbira daril čim večja.
Bralni čas: 2 minuti
Se tudi ti vedno sprašuješ, kako obliti torto? Veš, da bo sam okus torte odličen, želiš pa si, da bi torta tako tudi izgledala? Ne veš, kako narediti preliv za torto?
Bralni čas: 2 minuti
Prva stvar, na katero pomislimo, ko slišimo besedo "diabetik" je zagotovo ta, da so sladkarije zanj prepovedane. Pa je res tako? Veš, da na trgu obstajajo čokolade, ki namenjene prav bolnikom, ki ne smejo uživati sladkorja? O, obstajajo. Imenujeno se diabetične čokolade.

Ustvarjaj kot pravi Čokochef

Vpiši svoj elektronski naslov, mi pa ti na tvoj naslov pošljemo brezplačno e-knjigo receptov, ki vsebuje kar 9 najbolj kul čokoladnih receptov priznanih slovenskih čokochefov.