24

apr

Sladki, zdravi in ekstravagantni piškoti

Sladke novičke , Zgodbe o čokoladi

Ker so piškoti najbolj klasična in enostavna sladica, smo pripravili pregled najbolj priljubljenih in enostavnih receptov, tem pa smo dodali še ta hip zelo priljubljene »zdrave« piškote. Verjetno se vsi strinjate, da so najboljši in najslajši tisti piškoti, ki jih je pekla babica, in gotovo ima vsak spomin tudi na peko svojih prvih piškotov, prav tako vsaka mama nekje hrani recept za najboljše sladice, pristaviti pa zna tudi kakšno besedo o manj posrečeni peki. Zadnje čase so čedalje bolj priljubljeni »zdravi« piškoti, ki so običajno ali brez moke ali pa je ta polnovredna, brez belega sladkorja, brez laktoze in glutena, brez jajc in drugih živalskih proizvodov ... Čeprav se »zdravih« piškotov večinoma drži oznaka »brez«, so v bistvu zelo polnovredni in hranilni, zato lahko po njih posežejo tudi tisti, ki skrbijo za linijo ali se soočajo s katero izmed prehrambnih alergij. A začeli bomo pri tistih bolj sočnih, sladkih in pregrešnih.

Eden izmed bolj enostavnih in klasičnih receptov, so gotovo piškoti »Kokosovi poljubčki«. Osnova za te piškoteje sladkor (običajno beli), kokosova moka in jajce, lahko jih seveda obogatimo s koščki čokolade in harmonija okusov je zagotovljena. Vse sestavine zmešamo in na peki papirji s pomočjo žlice ustvarimo kupčke, ki jih nato zapečemo do zlatorumene barve. Ti piškoti so zelo enostavni in primerni za začetnike ali pa takrat, ko moramo na hitro ustvariti nekaj za popoldansko čajanko. V tem primeru se verjetno ne bomo lotili priprave linških oči, mar ne? Te so sicer tudi klasika med piškoti, a nam priprava testa vzame nekaj časa in vaje, sploh če želimo ustvariti zares dobro in krhko testo. Za piko na i pa morajo biti piškoti seveda premazani z domačo marmelado.

Skrivnosti priprave medenjakov

Bretonski piškotiEni izmed bolj klasičnih piškotov, ki so priljubljeni predvsem v decembrskem času, so seveda medenjaki. Ko enkrat poznamo skrivnosti priprave medenjakov, jih bom ustvarjali kot za šalo, sicer pa se veliko tistih, ki medenjake pripravljajo prvič, pritožujejo nad tem, da pečeni piškoti postanejo preveč trdi. Zakaj je temu tako?

Pri pripravi testa za medenjake je ključnega pomena maščoba. Te mora biti približno 250 g na kg moke in lahko uporabimo margarino, maslo, olje, kokosovo mast ter podobne nadomestke klasičnih virov maščobe. Od količine maščobe je odvisna mehkost testa. Za rahlo testo medenjakov uporabimo tudi žličko sode bikarbone, pecilnega praška ali vinskega kamna, ključno pa je, da med, preden ga vmešamo v maso, segrejemo, saj se tako lepše spoji z ostalimi sestavinami in je zato testo tudi bolj rahlo in mehko. Ob tem vam priporočamo, da medenjake pečete na srednji temperaturi in ne preveč dolgo časa, saj se sicer testo osuši.

Medenjaki, linške oči, kokosovi poljubčki in smetanove palčke v kombinaciji z drugimi piškoti tvorijo lepe darilne paketke, ki so sicer zelo priljubljeni v času veselega decembra, sploh če jih okrasimo s sladkornimi glazurami, jedilnimi perlicami ali drugimi posipi. Piškote pa seveda lahko podarimo tudi ob kateri drugi priložnosti, ne samo za božič in novo leto. Zase ali za svoje bližnje si lahko privoščimo tudi nekaj ekstravagance, ki nam jo ponuja trgovina MojaCokolada.si, kjer imajo izbrane ročno izdelane piškote. Ti so že zapakirani v lični embalaži in izbiramo lahko med čokoladnimi Bretonskimi piškoti, Mandljevimi diamanti, piškoti z orehi, lešniki, čokolado… Sanjski kraj za vse, ki se ob čaju ali kavi radi sladkate s piškotki!

Če pa ste med tistimi, ki se v duhu eko in bio načina življenja izogibate nezdravimi živilom in posledično veliki večini industrijsko pridelanih sladkarij ter ostalih živil, preizkusite piškote z ovsenimi kosmiči!

Ovseni kosmiči s piškoti so odliči!

Mandljevi piškotiOvseni kosmiči so sinonim za zdrave piškote, njihova priprava pa je bolj enostavna kot si lahko mislite. Namesto klasičnega belega ali rjavega sladkorja za sladilo uporabite med, agavin ali javorjev sirup v kombinaciji s suhim sadjem: suhe fige, marelice, datlji, rozine… vse to pride v poštev, odvisno od vašega okusa in od tega, kaj imate v domači shrambi. V ovsene kosmiče zmešate oreščke po želji, odlično se obnesejo strti orehi ali zmleti indijski oreščki, seveda pa jih lahko pripravite v kombinaciji z lešniki in pravim kakavom. Namesto bele moke uporabite polnozrnato ali kokosovo, ne pozabite pa na magične začimbe,ki dajo tem piškotom okus, ki ga morda niste navajeni: kardamom, kurkuma ali bolj klasičen cimet in vanilija (ne vanilin, ta je pridelan industrijsko zgolj na bazi umetnih ekstraktov). Navedene sestavine dodajate po občutku, primešate jim nekaj tople vode in počakajte približno 20 min, da se kosmiči napihnejo. Masa mora biti ravno prav kompaktna, če je preredka jim dodajte še nekaj kokosove moke ali ovsenih kosmičev, če je pregosta pa dolite še nekaj vode. Z mokrimi rokami oblikujte kroglice, ki jih nato za 15 min položite v ogreto pečico (180˙C) in, voila, ustvarili se super zdrave kekse, ki jih bodo vaši gostje več kot hvalili!

Ne glede na to, ali se boste odločili za zdravo ali manj zdravo kuharijo, mora biti ustvarjanje sladkih dobrot pozitiven proces, oblika druženja in način preživljanja prostega časa, v katerega lahko vključite tudi vaše najmlajše družinske člane. V kolikor pa nimate čase za peko si priskrbite svojo zalogo čudovitih keksov v spletni trgovini MojaCokolada.si!

Priporočeni izdelki:

×

Zakaj pri nas?

5 razlogov

za kupovanje pri nas.

Preberi več