Presna čokolada je superživilo!

Sladke novičke
Čas branja: 3 minute
V želji po zdravi prehrani vam ni potrebno posegati po neokusnih živilih, ki gredo težko po grlu, njihovega imena pa ne znate niti izgovoriti. Raje si privoščite presno čokolado!

V želji po zdravi prehrani vam ni potrebno posegati po neokusnih živilih, ki gredo težko po grlu, njihovega imena pa ne znate niti izgovoriti. Raje si privoščite presno čokolado!

Je presna čokolada novodobni hit, ki temelji na urbanih mitih o prehrani in katero promovirajo sodobni prehranski guruji, ali ima resnično vrednost? Na srečo sta kakav in čokolada med živili, o katerih je bilo opravljenih mnogo raziskav glede vpliva na človeško zdravje, zato lahko potrdimo, da sta več kot priporočljiva.

Kako se presna čokolada razlikuje od običajne?

Presna čokolada rawrPresna čokolada, ki ji v tujini pravijo tudi surova (raw), je narejena iz presnega kakava, pri obeh pa se pazi, da toplota pri obdelavi ne preseže 42 stopinj Celzija. To je namreč zgornja meja, pri kateri se v živilih še ohranijo vsi antioksidanti, encimi, esencialni vitamini in minerali. Tako je čokolada polna pomembnih mikrohranil in ne le sladek prigrizek, ki prispeva s kaloričnim vnosom.

V postopku pridelave kakava in nadalje čokolade zaradi nizkih temperatur ni poskrbljeno za pasterizacijo. To pomeni, da je potrebno pri pridelavi še bolj paziti na higienske standarde, prav tako pa je najbolje, da se čokolada uporabi čim prej. Marsikateri proizvajalec je zato ne pripravlja na zalogo, temveč zgolj glede na trenutna naročila. Tako je čokolada sveža in zdrava – za razliko od klasičnega postopka, ki omogoča dolgo skladiščenje in tudi neprimerljivo daljšo dobo na policah v trgovinah, saj že praženje zrn poteka pri od 130 do kar 400 stopinj. Vprašajte se: kaj sploh preživi temperaturo 400 stopinj?

Presna čokolada je veliko bolj naravna tudi zaradi samih sestavin. Uporabljajo se zgolj tiste, ki v "surovi" obliki ne pomenijo tveganja za zdravje, torej kakav, kakavovo maslo, sladilo (običajno zdravo) ter presni dodatki kot so oreščki in semena. V običajni čokoladi pa najdemo vse, kar želimo ob zdravi prehrani ali veganskem stilu življenja pogosto črtati s svojega jedilnika: mleko, soja, maščobe iz drugih virov, konzervansi, ojačevalci okusov in umetne arome, navaden sladkor.

Kakšno korist ima telo od presnega kakava in čokolade?

Presna čokolada in kakav se uvrščata med superživila, ki so priporočljiva za uživanje. Vsekakor je potrebno paziti, da z njima ne zaužijemo preveč kalorij, sicer pa ju lahko uporabljamo "za zdravje". Če je nekoč veljalo, da so zdrava živila večinoma tista, ki so grenka in trpka, je presna čokolada izjema. Je polna izjemnih hranil, a vseeno slastna!

Kakšni so njeni učinki?

  1. Presna čokolada in kakav sta bogata z antioksidanti, ki preprečujejo reakcijo s kisikom oziroma preprečujejo vpliv prostih radikalov na celice.
  2. Izboljšujeta srčno-žilno funkcijo oziroma zdravje ter preprečujeta nevarnost kapi.
  3. Izboljšujeta prekrvavitev in znižujeta krvni tlak.
  4. Zaradi povečanja produkcije prebavnih encimov pospešujeta prebavo.
  5. Izboljšujeta inzulinski odziv in sta pretežno varna za diabetike.
  6. Delujeta kot blag diuretik in tako pomagata, da se iz telesa izločajo toksini.
  7. Delujeta kot naravno zdravilo za preprečevanje kašlja.
  8. Pomagata izboljšati razpoloženje in osredotočenost, torej sta tudi odlična za um.
  9. Zavirata staranje!
 

S čokolado do 122 let

Bi radi živeli dlje? Odpovedati se je potrebno marsikateri razvadi, a uživanje čokolade ne spada med nje. Francozinja Jeanne Louise Calment, ki se je poslovila leta 1997 in velja za človeka z najdaljšo življenjsko dobo (122 let), je bila znana po tem, da je zaužila nadpovprečno veliko čokolade. Od malih nog je oboževala vročo čokolado, ki jo je kot deklica pila vsak dan, pa tudi v starosti se ji ni odpovedala. Po poročanju zdravnikov, ki so zaradi izjemne starosti spremljali njeno življenje, naj bi zaužila več kot kilogram čokolade na teden. To je gotovo dokaz, da lahko pozitivnim vplivom čokolade in kakava brez težav zaupamo.

Kako se uporablja presna čokolada?

Presna čokolada je prišla do vas brez izpostavljanja visokim temperaturam, zato je ohranila pomembna mikro hranila. Poskrbite, da jo boste tudi zaužili v takšni obliki! Uživajte jo samostojno ali v presnih sladicah, ki se toplotno ne obdelujejo, torej ne pečejo in ne kuhajo. Tudi v vodni kopeli je ne topimo, saj se tam običajno doseže temperatura 50 stopinj.

Barbara K.
Podpora strankam
Nov okus čokolade? Nov okus čokoladnega moussa? Let's test!

Priporočeni izdelki Poglej vse naše izdelke

Zadnje novice Vse novice

Bralni čas: 2 minuti
Moja čokolada ponuja širok nabor najrazličnejših čokoladnih izdelkov. Vse izdelke skrbno pripravimo, nekatere personaliziramo, jih zapakiramo in kar najhitreje dostavimo do tebe, čokoholik.
Bralni čas: 4 minute
Čokoholiki, spremljate zadnje čokoladne novice? Če je vaš odgovor pritrdilen, potem verjetno že veste, da se je nekaj dni nazaj v Zagrebu odprl Muzej čokolade. Ja, prav ste prebrali! Samo dobro uro in pol iz Ljubljane se je odprl muzej, ki je pravi raj za vse ljubitelje čokolade.
Bralni čas: 3 minute
Od tebe za  njega. Vemo, da znajo rojstnodnevna darila za moške predstavljati kar velik izziv. Medtem ko večina žensk večkrat na dan pove kakšen namig ali željo za darilo, so moški glede obdarovanja in daril precej bolj redkobesedni.

Toliko čokolad, da te spravijo ob pamet.

Ne zamudi čokoladnih novosti in novitet.