Preprosta čokoladna dekoracija, ki vam bo vzela dih

Preprosta čokoladna dekoracija, ki vam bo vzela dih
Čokoladni nasveti
Čas branja: 3 minute

Tudi vam pogosto zastane pogled na čudovito okrašenih sladkih dobrotah, pa vam manjka poguma, da bi se dekoriranja s čokolado lotili tudi sami?

Nikar, saj je to eno izmed tistih vrst ustvarjanj, ki je v resnici zelo preprosto in ne vzame veliko časa.

Katera čokolada je najboljša za dekoriranje?

Če niste posebej zahtevne sorte, lahko izbrano slaščico okrasite kar z običajno temno, polsladko ali mlečno čokolado. Če pa želite, da se čokolada lepo raztopi in da je vaša čokoladna dekoracija brez grudic, uporabite tisto čokolado, ki je posebej namenjena za dekoriranje. Čokoladnemu oblivu pravimo tudi kuvertura, za dekoriranje je nadvse priročna zato, ker vsebuje več kakavovega masla kot druge vrste čokolade. Kakavovo maslo v čokoladi poskrbi ne le za njen bogat in kremast okus, pač pa tudi za to, da se čokolada pri strjevanju lepo sveti in ob ugrizu vanjo nežno poči.

Katere dekoracije so najbolj preproste za izdelavo?

Če ste v kuhinji še začetnik oziroma začetnica, lahko najprej s pomočjo vrečke za dekoriranje, ki jo prej napolnite s stopljeno čokolado, na povoščenem papirju oblikujete preproste črke, geometrijske like ali vam najljubše vzorčke. V primeru, da se vam kakšen vzorček ali črka ponesreči, tako ne boste uničili celega kolačka, piškota, torte ali česarkoli boste že ustvarjali, ampak boste preprosto ustvarili novo dekoracijo in sladico okrasili, ko boste popolnoma zadovoljni z vašo stvaritvijo.

Kako pričeti z dekoriranjem?

1. Čokolado stopite v vodni kopeli

V manjšo kozico nalomite koščke čokolade in to kozico postavite v večjo, ki jo prej napolnili z vodo. Pri tem pazite, da se manjša kozica ne dotika vode. Vodo počasi segrevajte na srednjem ognju, čokolado medtem nežno mešajte, dokler se popolnoma ne raztopi.

2. S stopljeno čokolado napolnite vrečko za dekoriranje

Če nimate vrečke za dekoriranje, lahko uporabite tudi vrečko za zamrzovanje s patentnim zapiranjem, ki ji z nožem pred tem odrežite enega od vogalov na dnu ali uporabite prazno plastično embalažo s koničastim vrhom.

3. Pričnite z ustvarjanjem

Kot rečeno lahko na povoščenem papirju ustvarjate po mili volji in domišljiji prepustite prosto pot. Lahko si pomagate tudi s šablonami za dekoracijo, ki vam bodo pomagale oblikovati črke in vzorce pravilnih oblik in vam pomagale ustvariti vtis, da ste pravi čokoladni mojster.

Nikar, saj je to eno izmed tistih vrst ustvarjanj, ki je v resnici zelo preprosto in ne vzame veliko časa.

Ko končate z ustvarjanjem, dekoracije postavite v hladilnik, da se lepo strdijo. Potem jih previdno vzemite s povoščenega papirja, da ne razpadejo in z njimi okrasite torto, kolačke ali kakšno drugo sladico. Ko jih boste nanašali, pazite, da jih ne boste preveč pritisnili, saj lahko hitro razpadejo. Če med samim dekoriranjem vaše dekoracije zaradi previsoke temperature pričenjajo izgubljati pravo obliko, jih lahko za kratek čas postavite nazaj v hladilnik, da se znova strdijo.

Še nekaj koristnih napotkov, ki bodo popestrili vašo sladico:

  • Čokolada je za ustvarjanje izjemno vsestranska in prilagodljiva, a morate z njo ravnati zelo previdno. Ima namreč nizko temperaturo tališča, zato je pri ustvarjanju z njo pomembno, da pazite tudi na temperaturo okolja, v katerem ustvarjate; idealna temperatura za ustvarjanje s čokolado je okoli 20 °C.
  • Čokolada je zelo hvaležna za shranjevanje, saj lahko pod pravimi pogoji zdrži tudi več kot leto dni (čeprav težko verjamemo, da lahko tako dolgo ostane nedotaknjena). Poskrbite le, da bo zaščitena pred vročino, vlago in močnimi vonjavami.
  • Najbolje je, če jo hranite na temperaturi okoli 17 °C, v suhem in temnem prostoru. Ob izpostavljenosti visokim temperaturam lahko prične cveteti, do česar pride, ko kakavovo maslo v čokoladi pride na površje in se na njej pojavijo bele lise. Te sicer niso škodljive, a vaša čokoladna dekoracija se zagotovo ne bo tako lepo lesketala, kot bi se sicer. 
  • Vsako čokoladno dekoracijo vedno lepo dopolnijo tudi razni bonbončki in mrvice, oreščki, krema ali sadje. Še posebej rdeče sadje, kot so jagode, maline in češnje, tudi pomaranča, ki je lahko kot aroma vključena v sam preliv čokolade, lahko jo uporabite tudi kot barvni kontrast pri dekoraciji.

Bolj bo pisano, lepše bo izpadla vaša čokoladna dekoracija. Kljub temu, da je dekoriranje s čokolado preprosta in relativno hitra rešitev za popestritev marsikatere sladice pa bo ob pogledu nanjo
vsakomur vzelo dih.

 

Barbara K.
Podpora strankam
Nov okus čokolade? Nov okus čokoladnega moussa? Let's test!

Priporočeni izdelki Poglej vse naše izdelke

Zadnje novice Vse novice

Bralni čas: 3 minute
Potopite se v svet popolnega razvajanja in uživajte, medtem ko je vaše telo ovito v eno izmed najslajših naravnih snovi – čokolado.
Bralni čas: 1 minuta
Pred dokončno odločitvijo je bilo manj kot teden dni. Ključno vprašanje na katerega skoraj do zadnjega nismo imeli odgovora je: Gremo na morje ali gremo z avtodomom po Gorenjski?
Bralni čas: 1 minuta
Dragi čokoholik, zdaj si na vrsti ti! Želimo si, da bi bile naše spletne poličke polne tako novih kot že obstoječih izdelkov. Želimo si, da bi naši izdelki, tako obsotoječi kot novi, izgledali tako noro dobro kot tudi so!  

Ustvarjaj kot pravi Čokochef

Vpiši svoj elektronski naslov, mi pa ti na tvoj naslov pošljemo brezplačno e-knjigo receptov, ki vsebuje kar 9 najbolj kul čokoladnih receptov priznanih slovenskih čokochefov.