25

apr

Piškoti in piškotki

Sladke novičke , Zgodbe o čokoladi

Piškoti s čokoladoPiškoti so priljubljeni povsod po svetu, kar seveda ni nič nenavadnega, saj nekateri primerki iz tega segmenta malih posladkov lahko pričarajo občutke, skoraj podobne odvisnosti – saj imate tudi vi priljubljeno vrsto piškotov, brez katerih preprosto ne morete, kajne? Grizljanje takšnih in drugačnih piškotkov nikakor ni omejeno na posamezno državo ali kulturo, prav tako jih lahko uživamo kadarkoli preko dneva in tudi noči, prav pa pridejo ob vsaki priložnosti, še tako nenavadni. Piškoti so univerzalen posladek, ki predstavlja zgolj nevtralno sladico, kar pomeni, da z njimi lahko presenetimo goste na zelo raznolikih prireditvah, od porok do pogrebov. Posebej pripravljeni piškoti pa so seveda zelo posebni za tistega, komur so namenjeni, zato se pogosto uporabljajo kot darilo, s katerim se ne da zgrešiti. Kljub tem možnostim pa ostajajo piškoti na mizah sodobnih domov tudi takrat, ko se pravzaprav nič ne dogaja, ko se pač pojavi potreba po vnosu dodatnega sladkorja. Marsikomu predstavljajo del zajtrka, malice ali celo večerje, skoraj vsak sladkosned pa ima svojo najljubšo znamko ali vrsto piškotov. Obstajajo pa tisti še bolj zagrizeni gurmani, ki si svoje piškote pripravljajo kar sami, pri čemer se odpira morje možnih kombinacij, saj lahko te male sladice oplemenitimo z najrazličnejšimi dodatki.

Peka piškotov je zelo enostavna

Peka piškotov pa seveda ni namenjena le tistim bolj izkušenim gurmanom. Pravzaprav je relativno enostavna in pogosto med prvimi spretnostmi, ki se jih mlada dama nauči v kuhinji, peke pa se ob posebnih priložnostih radi lotijo tudi možje. Že to lahko vzamemo kot dokaz, da je peka piškotov res preprosta in nezahtevna. Danes žal peka iz kuhinj vse bolj izginja, kar je še ena neprijetna posledica vedno hitrejšega življenjskega sloga in razvijajoče se potrošniške družbe – veliko lažje, ceneje in hitreje je kupiti piškote v trgovini, kot pa da bi se jih lotili delati doma. Mnogi se še spomnimo, kako so naše babice pripravljale domače dobrote, medtem ko smo takšnim prizorom danes priča le še v redkih domovih ob posebnih priložnostih. To pa lahko spremenimo – priprava piškotov je enostavna, tako da se je lahko lotite tudi takrat, ko za praznovanje ni posebnega razloga. Najbolje pri tem pa je, da lahko piškote pripravite povsem po svojem okusu – poznamo namreč nešteto različic piškotov, od takšnih, prelitih s čokolado, do bolj zdravih, ki so izdelani iz povsem drugačnih sestavin.

Piškoti za začetnike: Začnite z enostavnimi recepti

Piškoti z lešnikiZačetniki bodo verjetno radi začeli s preprostimi recepti, ki pa pričarajo prav tako okusne piškote kot tisti bolj zapleteni. Še posebej, če dodamo kakšno skrivno sestavino posebej zase. Najenostavnejši recept za piškote vsebuje le nekaj sestavin: moko, jajca, maslo, sladkor in pecilni prašek. Iz teh sestavin je možno pripraviti osnovne piškote, te pa lahko oplemenitimo s kokosom, ki bo dodal prefinjen okus sicer preprostim keksom. Pečeni piškoti dajejo s svojim izgledom in okusom vtis, da jih je pripravljal kakšen priznan slaščičar, a izdelava je v resnici povsem preprosta – sestavine preprosto zmešamo in zgnetemo v testo, maso za piškote. To pustimo vsaj pol ure počivati v hladilniku, nato pa iz nje oblikujemo piškote po želji. Mnogi se že pri tem koraku neznansko zabavajo, saj oblikovanje keksov nudi veliko prostora domišljiji, končni rezultat pa bodo seveda piškoti, oblikovani po vaših željah. Nekaj spretnosti v tem koraku pride prav tudi takrat, ko pripravljamo piškote za posebne priložnosti – za božične praznike tako pripravimo piškote v božičnih oblikah, za rojstnodnevne zabave jih oblikujemo v torte, darila in podobno. Paziti je treba le, da so oblike dovolj enostavne in da bodo nastali piškoti praktični za uživanje. Preveč zagretim začetnikom se rado zgodi, da bodo ambiciozno zastavljene oblike v pečici razpadle v brezoblično gmoto mase za piškote, v končni fazi pa to lahko pomeni tudi neužiten piškot – če masa ni enakomerno razporejena, bodo nekateri deli preveč zapečeni, drugi pa premalo. Kakorkoli, ko so piškoti oblikovani in pripravljeni za peko, jih položimo na pekač in pečemo dobrih 10 minut pri temperaturi 180 stopinj Celzija. Piškoti bodo hitro zadišali!

Že začetnikom pa se ponuja veliko priložnosti za ustvarjanje pri pripravi piškotov. Kot omenjeno to še posebej velja pri oblikovanju mase, pravi gurmani pa bodo veselje našli že v prejšnjem koraku, pripravi mase oziroma testa. Tu namreč lahko v testo zamesimo različne sestavine, ki popestrijo okus končanih piškotov – kokos je skorajda standardna sestavina, priljubljeni pa so še cimet, koščki sadja, oreščki ter seveda čokolada. Če se odločimo, da v maso zamešamo med, nam bodo iz pečice zadišali pravi domači medenjaki! Prav toliko svobode in možnosti imamo pri dekoraciji pripravljenih piškotov. Sveže pečene piškote lahko potopimo v stopljeno čokolado, oplemenitimo s koščki sadja ali oreščkov, dodamo mrvice, marmelade, sadne ali druge sladke prelive… Z nekaj domišljije in spretnosti bomo piškote spremenili v prava majhna umetniška dela, a ne navežite se nanje preveč – treba jih bo pojesti!

Peka piškotov je zelo zabavna!

Peka piškotov torej ni le enostavna, temveč tudi zabavna, še posebej če se dela lotite v družinskem ali prijateljskem krogu. Takšna opravila je treba vsekakor spodbujati, vsaj v prazničnem času, pa tudi sicer, ko se pač najde čas. Včasih pa si časa za pripravo piškotov res ne moremo vzeti – takrat bomo kupili kvalitetne piškote v specializiranih trgovinah z obsežno ponudbo gurmanskih specialitet. Na spletu najdemo spletno trgovino MojaCokolada.si, ki nudi najrazličnejše žlahtne piškote in druge sladke izdelke, ki vam jih dostavijo kar na dom!

Priporočeni izdelki:

×

Zakaj pri nas?

5 razlogov

za kupovanje pri nas.

Preberi več