Kategorije

Za čokoholike

Predlogi iskanja

PET najpogostejših vprašanj slaščičarstva

  • Čas branja Čas branja: 2 minuti
pet najpogostejsih vprasanj slascicarstva


Ploščati piškoti? Tik pred zdajci vam je zmanjkalo moke? Torta se je pogreznila? Mrzlično mahate z obema rokama? Tudi nam je to zelo dobro poznano.

Mislimo, da je precej varno reči, da se je vsakemu izmed zagotovo kdaj med pripravo sladice zataknilo. Naj bo to razpadel biskvit, ploščati piškoti ali pa tik pred zdajci zmanjka nujno potrebne sestavine. Nič hudega, tu smo, da odgovorimo na za nas pet najpogostejših vprašanj, ki so se zagotovo pojavila med ustvarjanjem slaščic.

1. Kakšna je razlika med vrstami moke?

Na hitro: razlikujejo se predvsem glede na vsebnost beljakovin, ki vplivajo na končno teksturo sladice, ki jo pripravljate. Večnamenska moka ima 10-12 % beljakovin. Moka za torte ima 6-8% beljakovin. Če nimate moke za torte, jo lahko nadomestite s presejano večnamensko moke in dvema žlicama koruznega škroba. Krušna moka ima 12-14 % beljakovin; visoka vsebnost beljakovin poskrbi, da kruh naraste ter mu da obliko in strukturo.

2. Ali lahko v receptu maslo nadomestim z oljem? Koliko naj uporabim?

Priporočamo uporabo katerekoli vrste maščobe, ki je zahtevana v določenem receptu, ker ima vsaka drugačne lastnosti, maslo pa še posebej daje odličen okus. Uporaba tekočega olja namesto masla bo prav tako vplivala na končno teksturo sladice.

3. Zakaj se moj biskvit za torto sesede?

To je lahko posledica več različnih dejavnikov. Prva stvar, ki jo morate preveriti, je temperatura pečice. Napačna temperatura lahko povzroči, da biskvit za torto preveč naraste in se med ohlajanjem sesede. Druga stvar je zagotoviti, da se biskvit za torto dobro speče. To preverite tako, da uporabite nabodalo ali tanek nož, ki ga vstavite v sredino testa. Če ja palčka suha, je biskvit pečen. Če ta ni suha in je na njej tekoča zmes biskvita, je ta premalo pečena in ste na žalost na dobri poti, da se biskvit sesede.

4. Zakaj so moji piškoti vedno ploščati?

Kar nekaj razlogov je, da so vaši piškoti vedno ploščati. Lahko se zgodi, da ste uporabili pretoplo maslo. Poskusite testo pred peko vsaj 30 minut hladiti. Rok uporabe pecilnega praška soda bikarbona ni več dober in zaradi tega ne delujeta kot vzhajalo. Lahko jo zagode tudi prenizka temperatura v pečici. Če pekač v katerem boste pekli piškote preveč namažate, se lahko zgodi, da bo testo premasto in zaradi tudi ne bo vzhajalo. Namesto masla predlagamo uporabo papirja za peko ali slikonskih modelov.

5. Recept zahteva pinjenec, a le tega nimam doma. Ali lahko naredim svojega?

Seveda! Da pripravo pinjenca zmešajte 1 žlico belega kisa ali limoninega soka v merilno skodelico za tekočino. Dodajte toliko mleka, da bo tekočina v merilni posodici dosegla črto za 250 ml. Pustite stati 5 minut, nato pa porabite toliko, kot zahteva recept.Najljubša spletna spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno