16

apr

Otrok, prelit s čokolado

Sladke novičke , Zgodbe o čokoladi

Precej pozno je čokolada zašla na jedilnike najmlajših. Pot do nje jim je odprla šele industrijska proizvodnja, prej je veljala za preveč redko in dragoceno dobrino, ki si je še velika večina odraslih ni mogla privoščiti, kaj šele, da bi jo dajali otrokom. Z razvojem trga v prvi polovici 20. stoletja in vse višjimi dohodki ljudi, je tudi čokolada postala bolj dostopna, otroci s svojim prirojenim nagnjenjem do sladke hrane pa so se pokazali kot silno donosna tržna niša. Embalaža je vse bolj očitno nagovarjala prav njih, okus pa še naprej – vse.

Radi te imamo, zato ti čokolade (ne) damo

Skorajda nemogoče se zdi naleteti na otroka, ki ne bi bil iskren pristaš čokolade ali izdelkov iz nje. Če se le starši ne grejo kakih posebno zagretih nutricionističnih policistov in jim tega visoko hranljivega živila ne odtegujejo več let, in bi, če bi le lahko, to počeli vsaj še tja do polnoletnosti. Kar ne nazadnje tudi ni posebno težko razumeti, saj je vendarle znano, da je čokolada na jedilniku otrok izredno zaželena, še več, zdi se, da se čokolada, če bi imeli oni kaj (več) besede pri tem, z jedilnika sploh nikoli ne bi umaknila. Bila bi osnovni del vsakega obroka. Z zelenjavo za okras.

Čokoladni otrokIn če že, bi z nasveti o zdravem načinu prehranjevanja podprti starši svojemu potomcu raje postregli s čokolado s kar se da visokim deležem kakava. A dejstvo je, da takšen tip čokolade velike večine najmlajših nikakor ne prepriča. Za njihov nežen okus je enostavno preveč grenka, preveč neizprosna. In, ne gre se slepiti, tudi mnogi starši imajo raje mlečno čokolado s karamelnim polnilom. Ker pa bi radi bili pozitiven zgled svojemu otroku, se še sami trudijo s čokolado s 85 odstotki kakava. Četudi si nato neredki skrivoma privoščijo prav tiste tako preganjane sladke okuse, ki se topijo v ustih …

Čokolada kot motivacijsko orodje staršev

A čokolada, če je le skromno odmerjena (kar v bolj določnem jeziku pomeni vrstica na dan), ni škodljiva toliko, koliko je zdrava, četudi je mlečna in se iz njene sredice skozi rob leno prelije sladka karamela. Nikakor pa ne sme čokolada, najsi ima še tako visok delež kakava, postati nadomestilo za neuravnotežen obrok. V tem primeru je treba jasno povedati, da se je sprevrgla v svoje nasprotje in postala – škodljiva. Resda se posledice nepravilne in neredne prehrane s premalo sadja, zelenjave in polnovrednih žit ne pokažejo čez noč, a če kaj, se vsaj prvi znaki povišane telesne teže prav gotovo ne bodo posebej dolgo obotavljali.

Prav zato ne čudi, da mnogi starši izkoristijo čokolada kot motivacijo za to, da otrok najprej postrga vso zelenjavo s krožnika. A dobre prehranjevalne navade, ki bi morale imeti svoje temelje prav za domačo jedilno mizo, so plod doslednosti in vztrajnosti, pa tudi nekaj načrtne, a dobronamerne pretkanosti, ki med drugim vključuje domišljeno in privlačno postreženo hrano. Opazno večja težava se napoveduje, če postane čokolada sredstvo za podkupovanje, sredstvo za zagotavljanje miru v hiši. Pa tudi če postane tolažba, ni najbolj fino. Tako lahko pride do popačenih vzorcev, ki bodo še v odrasli dobi dajali občutek, da težave postanejo opazno manjše, če jih vedno znova posipamo s sladkorjem. Tudi tako se ob čokolado po nepotrebnem lepi negativen sloves, sloves razvade, ki da ne pozna nobenih zdravih mej.

Zato naj bo čokolada posladek, naj bo znamenje posebnega dogodka, naj bo ugodje, ki ga bo otrok znal ceniti. In v okusu tudi uživati. Ker predstavlja pomemben vir energije, velja omeniti, da je posebno primerna izbira zanjo čas pred treningom, igro ali učenjem, nikakor pa ne čas pred spanjem.

Priporočeni izdelki:

×

Zakaj pri nas?

5 razlogov

za kupovanje pri nas.

Preberi več