Okraski iz čokolade za vse priložnosti

Okraski iz čokolade za vse priložnosti
Sladke novičke
Čas branja: 3 minute

Okraski iz čokolade so nepogrešljiv dodatek, ki lepo popestrijo torte in druge izbrane slaščice.

Vendar pa to še ne pomeni, da jih ne moremo uporabiti tudi ob drugih priložnostih. Preberite si, katerih.

Za posebne priložnosti ali pa kar tako

Čokoladne okraske največkrat najdemo na tortah, a so primerni tudi za dekoriranje drugih dobrot. Presenetite svojega prijatelja ali prijateljico in mu/ji skuhajte skodelico okusne kave ali vroče čokolade s stepeno smetano ter jo popestrite s prikupnimi okraski. Ne glede na to, ali ste začetnik ali pa bolj vešč ustvarjanja v kuhinji, boste izbrani osebi s to gesto zagotovo polepšali dan.

A tudi pri tem se njihova vsestranska uporaba še ne konča – v prazničnih dneh lahko novoletno jelko namesto z običajnimi okraski popestrite z okraski iz čokolade. Specite božične piškote in nanje narišite motive po svoji izbiri, nato pa jih obesite na veje vaše novoletne jelke. Ob koncu praznikov, ko jo boste pospravljali, pa se lahko skupaj z družino zberete na kupu in uživate v sladkih dobrotah, ki bodo zagotovo popestrile vaše pospravljanje.

Kaj potrebujete za oblikovanje čokoladnih okraskov?

Vsem začetnikom, pa tudi tistim, ki izdelovanje okraskov že obvladajo, priporočamo uporabo vrečke za dekoriranje, povoščenega papirja, paletnega noža ali pergamentnega papirja, na katerem lahko vadite oblikovanje različnih oblik, in seveda – čokolado! Ne glede na to, ali boste za izdelavo uporabili čokoladne kapljice, ali pa boste čokolado raje preprosto nalomili, bodite pozorni na to, da uporabite kakovostno čokolado. Le tako bodo okraski popolni ne le na pogled, temveč bodo tudi zelo okusni.

Kako izdelati čokoladne okraske?

Okraski iz čokolade lepo popestrijo marsikatero slaščico, njihov okus pa je naravnost božanski. Morda se na prvi pogled zdi, da je doma skoraj nemogoče oblikovati tako lepe okraske, kot jih najdemo v trgovini, a kar pogumno – če boste upoštevali spodnje nasvete, lahko tudi tisti manj izkušeni v kuhinji naredite prav lepe stvaritve.

Shranjevanje čokolade

Preden se lotimo samega oblikovanja okraskov, moramo čokolado najprej stopiti. Na prvi pogled je to najlažji korak pri izdelovanju okraskov, a do kremne in gladke čokolade ni vedno najlažje priti. Vlaga lahko povzroči, da čokolada postane trda in hrapava, zato še pred samo pripravo poskrbite, da jo shranjujete na primernem mestu in na primerni temperaturi.

Okraski iz čokolade so nepogrešljiv dodatek, ki lepo popestrijo torte in druge izbrane slaščice.

Čokolada je namreč precej občutljiva in hitro vpija različne vonjave ter vlago, čemur pa se lahko izognete, če jo shranjujete na hladnem, suhem in temnem mestu. Vse prej kot dobrodošle za čokolado so tudi velike temperaturne spremembe, saj se lahko kakavovo maslo loči od same čokolade in povzroči t. i. »sivenje čokolade«.

Oblikovanje različnih motivov

Preden se lotite topljenja čokolade, poskrbite, da bodo vse posode in pripomočki pri vašem ustvarjanju popolnoma suhi. Sicer pa lahko čokolado raztopite na štedilniku ali v mikrovalovni pečici. 

Kot rečeno, lahko za oblikovanje okraskov uporabite pergamentni papir, po katerem lahko razporedite raztopljeno čokolado in pričnete z ustvarjanjem. Lahko pa uporabite vrečko za dekoriranje ali plastično vrečko, ki ji odrežete vrh in jo napolnite s čokolado. Na povoščen papir lahko nanesete čokolado v obliki srčkov, geometrijskih elementov, številk, krogov, začetnic oziroma česarkoli vam srce poželi!

Vaja dela mojstra

Kot pri vsakem ustvarjanju je tudi pri oblikovanju čokoladnih okraskov vaja ključnega pomena. Če nimate ravno spretnih rok in vam ob prvem poskusu ne uspe, se zato nikar ne ustrašite. Večkrat kot boste poskusili, bolje vam bo šlo. Začnete lahko s preprostimi motivi, takšnimi, za katere presodite, da vam ne bodo delali preveč težav. Sicer pa je čokolada izjemno hvaležna, kar se ustvarjanja tiče. Če se vam denimo okrasek ne posreči v prvo, lahko čokolado še preden se strdi znova raztopite in začnete od začetka.

Barbara K.
Podpora strankam
Nov okus čokolade? Nov okus čokoladnega moussa? Let's test!

Zadnje novice Vse novice

Bralni čas: 4 minute
Pred tabo je praznovanje, za peko sladic pa so zadolžili prav tebe. Glavna igralka bo torta. Kako torej pripraviti najboljšo torto? S tabo delimo nekaj nasvetov, s katerimi priprava torte ne bo stres ampak zabava.
Bralni čas: 4 minute
Vanilija je kraljica začimb. Poleg cimeta, je največkrat uporabljena v sladicah. Poleg tega vpliva na naše razpoloženje in celo pomaga pri utrujenosti in tesnobi. Toda, kako jo uporabiti?
Bralni čas: 3 minute
Nekatere torte so enostavne in priprava ne zahteva veliko truda. Spet druge navzven izgledajo popolnoma preproste, njihova notranjost pa zahteva napredne slaščičarske tehnike. Za nekatere potrebujemo več časa, za druge spet manj. 

Ustvarjaj kot pravi Čokochef

Vpiši svoj elektronski naslov, mi pa ti na tvoj naslov pošljemo brezplačno e-knjigo receptov, ki vsebuje kar 9 najbolj kul čokoladnih receptov priznanih slovenskih čokochefov.