Najbolj žlahtna čokoladna pregreha so praline

Najbolj žlahtna čokoladna pregreha so praline
Čokoladne novosti
Čas branja: 4 minute

Noben pravi ljubitelj čokolade se ne bo mogel vzdržati nad bombonjero polno sladkih pralin, te čokoladne bisere pa obožujejo tudi tisti, ki sicer niso zapriseženi ljubitelji čokolade.

Noben pravi ljubitelj čokolade se ne bo mogel vzdržati nad bombonjero polno sladkih pralin, te čokoladne bisere pa obožujejo tudi tisti, ki sicer niso zapriseženi ljubitelji čokolade. Se sprašujete zakaj? Odgovor je zelo preprost: ker so več kot božanske!

Praline izvirajo iz Francije

Čeprav je v Evropi Belgija tista, ki slovi po čokoladnih stvaritvah, praline v resnici izvirajo iz Francije, kjer so prvotno vsebovale zelo malo ali nič čokolade, saj so bila kakavova zrna v Evropi 17. stoletja še precej redka sestavina. Prve praline, ki so bile sestavljene večinoma iz karameliziranega sladkorja in mandljev, je ustvaril Francoz Marshall du Plessis-Praslin, čeprav jim je dokončno čokoladno nianso dodal belgijski čokoladar. Kot zanimivost lahko povemo, da Plessis-Praslin ni bil nikakršen kuharski mojster, kot bi lahko sicer upravičeno domnevali, temveč francoski diplomat in minister v obdobju Ludvika XIV, skratka človek, za katerega ne bi nikoli sklepali, da bo med ljubitelji vsega sladkega ustvaril tako kultno pregreho.

Prvotne sestavine pralin so bile, kot smo že omenili, karameliziran sladkor in mandlji, včasih tudi lešniki. Kljub temu, da so takrat v Evropi že poznali kakavova zrna, ki jih je Kolumb »odkril« v Ameriki v 15. stoletju, so ta bila ne samo pregrešno draga ampak tudi zelo grenka - kakav je postal priljubljen komaj takrat, ko so mu začeli dodajati sladkor, kasneje tudi maslo. Iz te kombinacije pa je nastala danes tako zelo priljubljena čokolada! A če se vrnemo nazaj k pralinam: dokončni čokoladni pridih jim je na začetku 20. stoletja dodal belgijski čokoladni mojster Jean Neuhaus, ki je ustvaril za njih značilno trdno čokoladno lupinico in mehko notranjo sredico, ki je lahko sestavljena iz kombinacij različnih čokolad, marcipana, likerjev in podobnih sestavin, ki se podajo k čokoladi. Obstaja pa tudi ameriška različica pralin, ki ima več poudarka na mlečnih sestavinah (pogosto so polnjene z mlečno kremo), a ni zato nič manj originalna ali dobra. Gotovo velja, da imajo pravi ljubitelji teh čokoladnih bombonov svoje preference, a gotovo se nihče izmed njih ne bo pretirano pritoževal nad njihovim izvorom in bo bombonjera pralin pošla še pred večerom!

Domišljija nima meja

Ni dvoma, da so najboljše praline še zmeraj tiste iz Belgije, kjer se glavni proizvajalci še zmeraj držijo originalnih receptov, a domišljija ruši meje tudi v čokoladni kulinariki in tradicionalne sestavine so dopolnjene z bolj ekstravagantnimi dodatki kot so recimo sol, čili, bučno olje, torej sestavine, za katere ne bi nikoli pomislili, da spadajo v območje desertov, ko pa jih boste enkrat preizkusili, boste očarani nad to nenavadno simfonijo okusov. Čokolada sicer ostaja glavna sestavina, vendar se bistvo okusa običajno skriva v tisti manj navadni sestavini, denimo bučnem olju ali tramincu, ki bo pognal vaše brbončice v višave.

Maksimalni gurmanski užitki z različnimi sladkimi kombinacijami

A ta kombinacija olja ali vina s čokoladno je le ena izmed nenavadnih v čokoladnici Passero, ki ročno pripravlja čokoladne praline z izrazitimi okusi in s poudarkom na prekmurskih sestavinah, od koder tudi prihajajo ti čokoladni mojstri. Pri njih lahko okusite tudi praline s prekmursko gibanico ali jurko, značilno prekmursko rdečo trto, če pa bolj prisegate na klasiko, lahko posežete po pralinah z dodatkom bezgovega soka. Gotovo boste navdušeni nad vsemi kombinacijami, zadovoljstvo je seveda odvisno samo od tega, koliko čokoladnega avanturista imate v sebi! Za maksimalen gurmanski užitek vam čokoladnice zagotavljajo vedno svežo ponudbo čokoladnih dobrot, najboljša čokolada pa vsebuje 70% kakava, kar je najbolj optimalno razmerje med sladko čokolado in izvirnim okusom kakava, saj sta danes v mnogih čokoladah in čokoladnih izdelkih, ki jih ponujajo trgovine, glavni sestavini sladkor in mleko, kakava pa je le za vzorec! Čokoladni mojstri, ki so postavljali temelje vsem sladko-čokoladnim dobrotam, bi se ob tem gotovo zgrozili, prav tako tudi pravi ljubitelji čokolade, saj tako velike količina sladkorja in mleka zakrijejo pravi okus čokolade in kakava.
Tisti najbolj pogumni pa se lahko lotite tudi izdelave pralin v vaši domači kuhinji. V spletni trgovini MojaCokolada.si si lahko priskrbite najrazličnejše silikonske modele za ustvarjanje pralin, potem pa se doma igrate z različnimi kombinacijami okusov, oblik in sestavin, recepte zanje pa dobite na različnih kulinaričnih portalih, revijah in blogih. Osnovna sestavina je zmeraj stopljena čokolada v kombinaciji z maslom ali smetano, ki ji nato poljubno dodajamo ostale sestavine, recimo liker, marcipan, kokos, različne vrste čokolade ali, če si upamo, bolj nenavadne sestavine kot sta bučno olje in traminec. Za začetek je gotovo najbolj priporočljivo, da si izberemo bolj enostaven recept in pripravo in ko smo s prvimi nekaj poskusi zadovoljni, se nato lotimo naprednejših stvaritev, na primer takih, ki imajo mehko ali tekočo sredico. A večina ljubiteljev čokolade se bo strinjala, da je najtežji del priprave pralin čakanje na to, da se čokolada v hladilniku strdi!

Postanite znani kot belgijski čokoladni mojstri

Osnovni recept si lahko z nekaj vaje prilagodite tudi za kakršnekoli posebne prehranske potrebe, če ste recimo alergični na gluten, se izogibate sladkorju, prav tako če ste se odločili za presni način prehrane. Omejitev je lahko samo nebo in ne bojte se eksperimentirati s sestavinami; morda res ne boste postali znani kot belgijski čokoladni mojstri, a boste gotovo navdušili vaše bližnje! Če pa niste ravno navdušeni nad sladkimi pregrehami, a blestite za kuhinjskim pultom, so lahko praline tudi odlično sladko darilo, ki je dobrodošlo ob različnih priložnostih in ga bodo gotovo vsi sprejeli z veseljem. Seveda pa lahko najboljše praline tudi preprosto naročite v spletni trgovini MojaCokolada.si, kjer poleg izvrstnih pralin prejmete tudi lično embalažo in točke zvestobe, ki se vam obračunajo že pri naslednjem nakupu, kar je dobrodošla informacija zlasti za tiste, ki brez dobre čokolade pač ne moremo preživeti.

Barbara K.
Podpora strankam
Nov okus čokolade? Nov okus čokoladnega moussa? Let's test!

Priporočeni izdelki Poglej vse naše izdelke

Zadnje novice Vse novice

Bralni čas: 3 minute
Potopite se v svet popolnega razvajanja in uživajte, medtem ko je vaše telo ovito v eno izmed najslajših naravnih snovi – čokolado.
Bralni čas: 1 minuta
Pred dokončno odločitvijo je bilo manj kot teden dni. Ključno vprašanje na katerega skoraj do zadnjega nismo imeli odgovora je: Gremo na morje ali gremo z avtodomom po Gorenjski?
Bralni čas: 1 minuta
Dragi čokoholik, zdaj si na vrsti ti! Želimo si, da bi bile naše spletne poličke polne tako novih kot že obstoječih izdelkov. Želimo si, da bi naši izdelki, tako obsotoječi kot novi, izgledali tako noro dobro kot tudi so!  

Ustvarjaj kot pravi Čokochef

Vpiši svoj elektronski naslov, mi pa ti na tvoj naslov pošljemo brezplačno e-knjigo receptov, ki vsebuje kar 9 najbolj kul čokoladnih receptov priznanih slovenskih čokochefov.