Muzej čokolade Zagreb

Muzej čokolade Zagreb
Čokoladne novosti
Čas branja: 4 minute

Čokoholiki, spremljate zadnje čokoladne novice?Če je vaš odgovor pritrdilen, potem verjetno že veste, da se je nekaj dni nazaj v Zagrebu odprl Muzej čokolade.

Ja, prav ste prebrali! Samo dobro uro in pol iz Ljubljane se je odprl muzej, ki je pravi raj za vse ljubitelje čokolade.

Letošnjega novembra se je na sladek čokoladni zemljevid uvrstila tudi Hrvaška. Konec meseca novembra, natančneje 25. novembra, se je v hrvaškem glavnem mestu odprl čisto pravi muzej čokolade. Obisk tega čokoladnega kraljestva je tako nujen za vse prave čokoholike.

Kratek opis muzeja

Muzej čokolade v Zagrebu je tematski park, posvečen čokoladi, njenemu zgodovinskemu, geografskemu in kulturnemu pomenu. Muzej bo obiskovalce popeljal po interaktivnem potovanju skozi čas in prostor, v katerem bodo sodelovali vsi čuti - vid, vonj, dotik, zvok in seveda okus. V trgovini z darili pa si boste lahko privoščili raznovrstno ročno izdelano čokolado iz uglednih hrvaških čokoladnic, saj si v muzeju prizadevajo združiti prave ljubitelje čokolade z ustvarjalci te omamne dobrote.

Osnovne informacije o muzeju:

  • Kje se nahaja muzej? Varšavska ulica 5, Zagreb
  • Kakšen je odpiralni čas? Odprt je vsak dan, od ponedeljka do nedelje, med 10h in 22h.

Cena vstopnice? 

  • Odrasli: 60 HRK (okoli 8 EUR);
  • otroci (od 4 do 18 leta): 40 HRK (okoli 5,50 EUR);
  • otroci (do 4 leta): brezplačen vstop;
  • družinska vstopnica (vključuje dve odrasli osebi in tri otroke): 180 HRK (okoli 24 EUR);
  • skupinska (več kot 25 oseb): 55 HRK odrasli, 35 HRK otroci.

Čokolada na Hrvaškem

Hrvaška ima bogato zgodovino čokoladne industrije, od prve tovarne čokolade, ki je bila odprta na Reki konec 19. stoletja, do Mikade, prve riževe čokolade na svetu. Na Hrvaškem je nekaj zelo dobrih proizvajalcev čokolade in najboljše hrvaške restavracije in slaščičarne veliko pozornost posvečajo vrhunski čokoladi. Kljub temu pa je industrija čokolade v hrvaški gastronomiji praktično nevidna. 

“Na to idejo smo prišli, ker smo, tako kot večina ljudi, ljubitelj čokolade."
Ružica Cerovac

Odprtje prvega čokoladnega muzeja, ideja prihaja s strani Ružice Božić Cerovac in njenega moža, bi gastronimijo čokolade lahko dvignila na višjo raven. Družina Cerovac sicer nima profesionalnih vezi z gastronomijo, saj je gospod Cerovac direktor uspešnega hrvaškega gradbenega podjetja. Odločitev za odprtje muzeja čokolade je bila, kot pravijo, kombinacija navdušenja nad čokolado, podjetništvom in zelo osebnimi motivi. Gospa Ružica je povedala: “Na to idejo smo prišli, ker smo, tako kot večina ljudi, ljubitelj čokolade. Z družino smo obiskali veliko evropskih muzejev čokolade in nemalokrat smo bili razočarani s pristopom do te zanimive jedi, saj si definitivno zasluži več pozornosti. Tako smo prišli na idejo, da bi občinstvu predstavili čokolado na malo drugačen način, skozi zgodovino in razvoj čokolade."

Ključno vlogo pri odločitvi za odprtje muzeja je bil obisk praškega muzeja čokolade in delavnic, ki sta se jih udeležila Sanja Vladović in Steve Kahline, ustanovitelj blagovne znamke Taman. "Sanja in Steve sta nama odprla svet čokolade.” Rezultat tega sodelovanja in dela več sto ljudi, ki so delali na projektu, je majhen, a izredno zasnovan muzej, ki vas bo občasno spomnil na Grand Hotel Budapest Wesa Andersona.

Muzej čokolade Zagreb

Muzej je organiziran kronološko, z živo okrašenimi dvoranami, ki podrobno opisujejo vse od najstarejših znanih dokazov o uživanju čokolade v Srednji in Južni Ameriki, preko velike industrijske revolucije, zgodovine proizvodnje čokolade na Hrvaškem, do sodobne čokolade scene in njene zapletene sociologije.

Muzej čokolade ima tudi dobro opremljen laboratorij in degustacijsko sobo za približno dvajset ljudi. Gostje na vhodu dobijo degustacijski komplet, ki vsebuje ocvrta kakavova zrna, vzorce temne, mlečne, bele in ruby čokolade ter žlico za degustiranje čokoladnega likerja, različnih vrst čokolade, od čokolade, ki priteče iz točilnih naprav do čokoladnih fontan, ki so razporejene po celotnem muzeju.

Ružica in Domagoj Cerovac že leta zbirata razstavne predmete in spominke. Od starodavnih mlinov za mletje čokolade, prvih porcelanastih skodelic, v katerih se je čokolada kot pijača širila iz Južne Amerike v Evropo, do jubilejnih čokolad iz porok britanskih kraljev in starih industrijskih kalupov. Vse je razstavljeno v prostorih, ki pojasnjujejo pomembne mejnike v zgodovini čokolade.

"Pri čokoladi je najpomembneje razumeti, da gre za zelo mlado industrijo. Čokolada kot izdelek, ki ga poznamo, obstaja že nekaj več kot sto let." pravi Steve Kahlina. ” Šele v zadnjih petnajstih ali dvajsetih letih pa smo začeli odkrivati ključna dejstva o kakavu, vrenju in možnostih čokolade. Čokolada kot izdelek in industrija sta še vedno v tako zgodnji fazi razvoja, da v resnici ne vemo, kaj bomo še odkrili in kako se bo njena opredelitev spremenila v prihodnosti. Pomembno je, da navdušenje nad tem odkritjem in raziskavami prenesemo v Muzej čokolade. "

Zagrebški muzej čokolade se je odprl ravno v idealnem prednovoletnem času, zato bo nedvomno ena glavnih adventnih atrakcij. Muzej je zasnovan zelo premišljeno, ampak vseeno dovolj preprosto in zabavno tudi za otroke ter z dovolj vsebine za ljudi, ki želijo izvedeti več o čokoladi. V muzejski trgovini pa se lahko na enem mestu kupi čokolade najboljših hrvaških čokoladnic.

 

Povzeto po: https://plavakamenica.hr/2019/11/20/u-zagrebu-se-25-studenog-otvara-muzej-cokolade-posjetili-smo-ga/

Barbara K.
Podpora strankam
Nov okus čokolade? Nov okus čokoladnega moussa? Let's test!

Zadnje novice Vse novice

Bralni čas: 4 minute
Pred tabo je praznovanje, za peko sladic pa so zadolžili prav tebe. Glavna igralka bo torta. Kako torej pripraviti najboljšo torto? S tabo delimo nekaj nasvetov, s katerimi priprava torte ne bo stres ampak zabava.
Bralni čas: 4 minute
Vanilija je kraljica začimb. Poleg cimeta, je največkrat uporabljena v sladicah. Poleg tega vpliva na naše razpoloženje in celo pomaga pri utrujenosti in tesnobi. Toda, kako jo uporabiti?
Bralni čas: 3 minute
Nekatere torte so enostavne in priprava ne zahteva veliko truda. Spet druge navzven izgledajo popolnoma preproste, njihova notranjost pa zahteva napredne slaščičarske tehnike. Za nekatere potrebujemo več časa, za druge spet manj. 

Ustvarjaj kot pravi Čokochef

Vpiši svoj elektronski naslov, mi pa ti na tvoj naslov pošljemo brezplačno e-knjigo receptov, ki vsebuje kar 9 najbolj kul čokoladnih receptov priznanih slovenskih čokochefov.