04

nov

Mlečna čokolada in otroci

Čokoladne novosti

Veseli otroci s čokolado

Otroci so zagotovo največji ljubitelji čokolade. Preverite, zakaj je mlečna čokolada dobra za otroke in kakšne koristi imajo od nje.

V današnjem času nas venomer bombardirajo s prepovedmi, nasveti in opozorili, kako je čokolada škodljiva za naše otroke in kako moramo otrokom omejiti ter celo prepovedati, da bi uživali to čokoladno stvaritev. A tisti, ki se na zdravje malce bolj spoznajo, vedo, da je za zdravo prehrano pomembno, da je prehrana mešana. To pomeni, da manjše količine čokolade našim otrokom nikakor ne bodo škodile, kvečjemu obratno.

Čokolada, še posebej pa temna čokolada, ne poviša »slabega« (LDL) holesterola v krvi. Zaradi svoje vsebnosti antioksidantov deluje celo nasprotno in ščiti srce ter ožilje pred radikali, prav tako pa krepi imunski sistem ter zmanjša možnost pojava raka. Zato čokolada, še posebej pa temna, v manjših količinah deluje preventivno pred raznimi boleznimi in mnogi znanstveniki njeno uživanje priporočajo tako odraslim kot tudi otrokom.

Otrok s čokoladoNekateri starši tudi zmotno mislijo, da čokolada vsebuje veliko kofeina in da bodo zato otroci, če bodo jedli čokolado, postali odvisni od kofeina. Rebro čokolade vsebuje veliko manj kofeina, kot pa ena skodelica kave, zato ni skrbi, da bi vaši otroci zaradi uživanja čokolade postali kofeinski odvisniki. Veliko slabše je, če uživajo energijske pijače, saj te vsebujejo več kofeina kot pa sama čokolada, zaradi drugih dodatkov in sladil pa nikakor niso zdravi.

Čokolada je tudi dober vir kalcija, fosforja in magnezija. To še posebej velja za mlečno čokolado, v kateri je, kot že samo ime pove, večji delež mleka kot pa v temni čokoladi. Ravno mleko pa vsebuje te ione, ki so vsi potrebni za nemoteno delovanje ter razvoj telesa. Magnezij je pomemben za pravilno delovanje in razvoj mišic ter živcev, prav tako pa, kot kalcij, skrbi za močne in trdne kosti. Za močne in trdne kosti pa poskrbi tudi fosfor, ki ob tem gradi tudi sklenino v zobeh in jim tako daje trdnost.

Mnoge starše skrbi prepričanje, da otroci, ki so drugače pridni, poslušni ter delovni, po tem, ko zaužijejo čokolado, postanejo hiperaktivni, nagajivi in neposlušni. Študija, ki so jo izvedli znanstveniki v Avstraliji, pa je to teorijo zavrgla. Otroke so razdelili v dve skupini. Eni skupini otrok so dajali čokolado, drugi pa suho sadje. Po zaužitju čokolade so preverjali obnašanje otrok na različnih področjih: zvijanje, govorjenje, nemirnost, agresivno vedenje ter pozornost, ocenjevali pa so tudi koncentracijo ter poslušnost.

Majhen otrok s čokoladoRezultati so pokazali, da se otroci, ki so zaužili čokolado, po svojem obnašanju niso razlikovali od otrok, ki so zaužili suho sadje. To pomeni, da hiperaktivnost otrok, če se pri njih pojavi, ni posledica uživanja čokolade, ampak drugih dejavnikov, ki pa jih je včasih res težko ugotoviti. Zagotovo pa lahko svojemu otroku mirne duše daste tablico čokolade, saj zaradi nje ne bo postal agresiven pretepač, ki se bo spravil nad sosedovo majhno punčko.

Zagotovo je pomembno, da čokolado v prehrani otroka omejite ter svojemu otroku ne dovolite, da vsak dan poje celo goro čokolade. Prav tako je smiselno omejiti uživanje vseh drugih sladkarij, ki vsebujejo večje količine čokolade. Res je, da se v primeru, da vaš otrok uživa preveč čokolade, lahko pojavijo določeni zdravstveni problemi, kot je na primer debelost ali celo zasvojenost. A če čokolado omejite ter otroka naučite, da jo smatra kot posladek in užitek ter ne kot vsakdanjo hrano, potem ste lahko prepričani, da bo čokolada za vašega otroka postala in tudi ostala največje bogastvo oziroma kar »hrana bogov«, kot so čokolado imenovali že v preteklosti.

Priporočeni izdelki:

×

Zakaj pri nas?

5 razlogov

za kupovanje pri nas.

Preberi več