Mlečna čokolada in otroci

Mlečna čokolada in otroci
Čokoladne novosti
Čas branja: 3 minute

Otroci so zagotovo največji ljubitelji čokolade. Preverite, zakaj je mlečna čokolada dobra za otroke in kakšne koristi imajo od nje.

V današnjem času nas venomer bombardirajo s prepovedmi, nasveti in opozorili, kako je čokolada škodljiva za naše otroke in kako moramo otrokom omejiti ter celo prepovedati, da bi uživali to čokoladno stvaritev. A tisti, ki se na zdravje malce bolj spoznajo, vedo, da je za zdravo prehrano pomembno, da je prehrana mešana. To pomeni, da manjše količine čokolade našim otrokom nikakor ne bodo škodile, kvečjemu obratno.

Temna čokolada

Čokolada, še posebej pa temna čokolada, ne poviša »slabega« (LDL) holesterola v krvi. Zaradi svoje vsebnosti antioksidantov deluje celo nasprotno in ščiti srce ter ožilje pred radikali, prav tako pa krepi imunski sistem ter zmanjša možnost pojava raka. Zato čokolada, še posebej pa temna, v manjših količinah deluje preventivno pred raznimi boleznimi in mnogi znanstveniki njeno uživanje priporočajo tako odraslim kot tudi otrokom.

Nekateri starši tudi zmotno mislijo, da čokolada vsebuje veliko kofeina in da bodo zato otroci, če bodo jedli čokolado, postali odvisni od kofeina.

Rebro čokolade vsebuje veliko manj kofeina, kot pa ena skodelica kave, zato ni skrbi, da bi vaši otroci zaradi uživanja čokolade postali kofeinski odvisniki.

Veliko slabše je, če uživajo energijske pijače, saj te vsebujejo več kofeina kot pa sama čokolada, zaradi drugih dodatkov in sladil pa nikakor niso zdravi.

Čokolada je tudi dober vir kalcija, fosforja in magnezija

To še posebej velja za mlečno čokolado, v kateri je, kot že samo ime pove, večji delež mleka kot pa v temni čokoladi. Ravno mleko pa vsebuje te ione, ki so vsi potrebni za nemoteno delovanje ter razvoj telesa. Magnezij je pomemben za pravilno delovanje in razvoj mišic ter živcev, prav tako pa, kot kalcij, skrbi za močne in trdne kosti. Za močne in trdne kosti pa poskrbi tudi fosfor, ki ob tem gradi tudi sklenino v zobeh in jim tako daje trdnost.

Mnoge starše skrbi prepričanje, da otroci, ki so drugače pridni, poslušni ter delovni, po tem, ko zaužijejo čokolado, postanejo hiperaktivni, nagajivi in neposlušni. Študija, ki so jo izvedli znanstveniki v Avstraliji, pa je to teorijo zavrgla. Otroke so razdelili v dve skupini. Eni skupini otrok so dajali čokolado, drugi pa suho sadje. Po zaužitju čokolade so preverjali obnašanje otrok na različnih področjih: zvijanje, govorjenje, nemirnost, agresivno vedenje ter pozornost, ocenjevali pa so tudi koncentracijo ter poslušnost.

Rezultati

Rezultati so pokazali, da se otroci, ki so zaužili čokolado, po svojem obnašanju niso razlikovali od otrok, ki so zaužili suho sadje. To pomeni, da hiperaktivnost otrok, če se pri njih pojavi, ni posledica uživanja čokolade, ampak drugih dejavnikov, ki pa jih je včasih res težko ugotoviti. Zagotovo pa lahko svojemu otroku mirne duše daste tablico čokolade, saj zaradi nje ne bo postal agresiven pretepač, ki se bo spravil nad sosedovo majhno punčko.

Zagotovo je pomembno, da čokolado v prehrani otroka omejite ter svojemu otroku ne dovolite, da vsak dan poje celo goro čokolade. Prav tako je smiselno omejiti uživanje vseh drugih sladkarij, ki vsebujejo večje količine čokolade. Res je, da se v primeru, da vaš otrok uživa preveč čokolade, lahko pojavijo določeni zdravstveni problemi, kot je na primer debelost ali celo zasvojenost. A če čokolado omejite ter otroka naučite, da jo smatra kot posladek in užitek ter ne kot vsakdanjo hrano, potem ste lahko prepričani, da bo čokolada za vašega otroka postala in tudi ostala največje bogastvo oziroma kar »hrana bogov«, kot so čokolado imenovali že v preteklosti.

Barbara K.
Podpora strankam
Nov okus čokolade? Nov okus čokoladnega moussa? Let's test!

Priporočeni izdelki Poglej vse naše izdelke

Zadnje novice Vse novice

Bralni čas: 3 minute
Potopite se v svet popolnega razvajanja in uživajte, medtem ko je vaše telo ovito v eno izmed najslajših naravnih snovi – čokolado.
Bralni čas: 1 minuta
Pred dokončno odločitvijo je bilo manj kot teden dni. Ključno vprašanje na katerega skoraj do zadnjega nismo imeli odgovora je: Gremo na morje ali gremo z avtodomom po Gorenjski?
Bralni čas: 1 minuta
Dragi čokoholik, zdaj si na vrsti ti! Želimo si, da bi bile naše spletne poličke polne tako novih kot že obstoječih izdelkov. Želimo si, da bi naši izdelki, tako obsotoječi kot novi, izgledali tako noro dobro kot tudi so!  

Ustvarjaj kot pravi Čokochef

Vpiši svoj elektronski naslov, mi pa ti na tvoj naslov pošljemo brezplačno e-knjigo receptov, ki vsebuje kar 9 najbolj kul čokoladnih receptov priznanih slovenskih čokochefov.