25

apr

Kremni čokoladni liker – priboljšek za sladkosnede dame

Sladke novičke

Čokoladni liker lahko postrežete v kozarcu, ali pa uporabite na še bolj domiseln način – idej vsekakor ne primanjkuje!

Niste naklonjeni alkoholnim pijačam, ki so grenkega ali kislega okusa? Potem so za vas pravi likerji, ki se ponašajo s prijetno sladkobo in okusi, ki jih običajno povezujemo s sladicami: sadnimi, čokoladnimi, oreškastimi, vaniljinimi. Predvsem ženske obožujejo nežne likerje, ki nimajo visoke vsebnosti alkohola in zato mehko pobožajo po grlu in opajajo brbončice za sladko. Privoščijo si jih ob posebnih priložnostih, še zlasti v zimskem času, na primer okoli novega leta ali valentinovega. A ne vedno same: predvsem kremni čokoladni liker ponuja razkošne kombinacije, primerne za dame, ki obožujejo razkošje po videzu in okusu.

Kako vse lahko postrežemo čokoladni liker?

Čokoladni kozarčki in refoškov likerZa nekatere je čokoladni liker pijača, za druge sladica. Kdo ima prav? Oboji! Čokoladni liker lahko namreč postrežemo v kozarcu zgolj s kocko ledu, ki ga razredči in tako olajša njegovo pitje, ali pa ga nekoliko nadgradimo in priredimo. Ker dobre ideje niso nikoli odveč, smo za vas zbrali nekaj najbolj preprostih, s katerimi lahko presenetite prijateljice.

1. Pripravite kozarce za žganje in vanje natočite za prst ali dva čokoladnega likerja. Nanj nabrizgajte stepeno sladko smetano, ki ji lahko dodate tudi aromo po svojem okusu. Lahko se držite klasične vanilje in mandlja, ali pa se odločite za sadne arome, na primer pomarančo, višnjo, jagodo ... Na vrh smetane glede na položite košček čokolade, ali pa dodajte košček sadeža, ki ste ga uporabili že za aromo.

2. Je čokoladni liker za vas presladek? Potem pripravite koktajl. Martiniju primešajte nekaj likerja, natočite v kozarce za martini in po želji dodajte še nekaj čokoladnega preliva.

3. Čokoladni liker lahko uporabite tudi namesto čokoladne omake k sladoledu ali kupi. V visoke kozarce za sadne kupe narežite banano, dodajte vaniljin ali orehov sladoled, ga prelijte z nekaj likerja, dodajte koščke čokoladnega biskvita ali čokoladnih piškotov, na vrh pa nadevajte sladko smetano in posujte z mletimi oreščki. Sladica bo nasitila tudi največje ljubitelje čokoladnih okusov.

4. Bi radi čokoladni liker uporabili pri peki ali pripravi domačih čokoladnih kroglic ter pralin? Dodajte ga v čokoladne kreme (na primer peno), ali pa stopljeni čokoladi in počakajte, da se strdi.

5. S pomočjo čokoladnega likerja lahko pripravite tudi posebno vročo čokolado. Dodajte ga šele potem, ko ste to že skuhali, da alkohol ne bo povrel. Nalijte ga v skodelico in na vrh naložite še nekaj sladkornih penic.

6. Kdo pravi, da je čokoladni liker zgolj zimski napitek? Tudi poleti tekne, a običajno ga zaradi potrebe po osvežitvi nekoliko razredčimo. Z njim prelijte zdrobljen led in dodajte slamico za pitje, pa bo odličen tudi za poletna večerna druženja na terasi. Tudi v ledeni kavi je odličen!

7. Se spomnite nenavadnega koktajla, ki je bil priljubljen v osemdesetih? Kola s čokoladnim likerjem se danes zdi neverjetna kombinacija, vendar jo velja poskusiti. V kozarec najprej nalijte kolo, šele nato dodajte malo čokoladnega likerja in rahlo premešajte, da ne bo nastalo preveč pen.

8. Čokoladni liker se odlično kombinira z likerji, ki imajo okus po kavi, na primer Kahlua in Tia Maria, ter s karamelo in kikirikijevim maslom. Tudi to vam omogoča najrazličnejše kombinacije napitkov, biskvitov, kup in piškotov. Zakaj si ne bi popolnega sladkega priboljška izmislili kar sami?

Čokoladni liker je od nekdaj alkohol za damsko družbo

Ste mislili, da je čokoladni liker nekaj, česar so se domislile naše mame in babice? Napitki, ki so kombinirali čokolado in alkohol so bili znani že v 16. stoletju, ko so pripravljali tako liker kot čokoladno vino, z njim pa so se sladkale dame v visoki družbi, ki ji je bila čokolada sploh dostopna. Moški so po obedu pili močna viski ali konjak, damam pa so postregli blag liker s čokolado, ob katerem so po kozarčku brez težav ohranile svoje dostojanstvo. Likerji so se pripravljali v domači kuhinji, kjer se je kakav skuhal z vodko in sladkornim sirupom, kasneje pa so za gostejšo različico pričeli dodajati tudi škrob. In današnji recepti niso veliko drugačni, le da uporabljamo namesto škroba kar puding ter namesto sladkornega sirupa navaden sladkor.
Kaj pa komercialno narejeni likerji? Pri dražjih se uporablja čokolada visoke kakovosti, kot alkohol se lahko uporablja tudi bolj aromatičen viski, pogosti so dodatki, ki dajejo še dodaten okus, na primer po marcipanu.

>> Recept za domači čokoladni liker <<

Priporočeni izdelki:

×

Zakaj pri nas?

5 razlogov

za kupovanje pri nas.

Preberi več